Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαιδείαΤο ΕΚΠΑ στην πρωτοπορία της Ιατρικής Εκπαίδευσης: Διπλό ευρωπαϊκό πτυχίο με το...

Το ΕΚΠΑ στην πρωτοπορία της Ιατρικής Εκπαίδευσης: Διπλό ευρωπαϊκό πτυχίο με το Πανεπιστήμιο του Exeter

Σε μια ιστορική πρωτοβουλία για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν Προκαταρτική Συμφωνία για την ίδρυση του πρώτου κοινού (dual) προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής στην Ευρώπη.

Το νέο εξαετές πρόγραμμα θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα, με έδρα την Αθήνα, και θα συνδυάζει τη διδασκαλία πανεπιστημιακών από τις δύο συνεργαζόμενες ιατρικές σχολές. Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν διπλό πτυχίο από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Exeter, με αναγνώριση που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να εργαστούν είτε στην Ευρώπη είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η πρώτη φοιτητική ομάδα αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2028. Η δημιουργία του προγράμματος εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης του ΕΚΠΑ, που στοχεύει στην προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας και της εξωστρέφειας των δημόσιων πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συγκροτείται Στρατηγική Επιτροπή Συνεργασίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα του προγράμματος και την εναρμόνιση με τα ακαδημαϊκά πρότυπα Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η τελική σύμβαση θα συναφθεί κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τον Γενικό Ιατρικό Σύμβουλο του ΗΒ (GMC) και την ΕΘΑΑΕ στην Ελλάδα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ορόσημο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη διεθνή παρουσία της Ιατρικής του Σχολής, ενώ ο καθηγητής Richard Holland, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Exeter, σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές της σύγχρονης ιατρικής εκπαίδευσης με χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, έκανε λόγο για ένα «κορυφαίο πρόγραμμα που θα φέρει κοντά τα εκπαιδευτικά πρότυπα Ευρώπης και Βρετανίας», ενώ ο καθηγητής Μάριος Πολίτης, που συμμετείχε καθοριστικά στον σχεδιασμό του προγράμματος, σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη διεθνοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Το νέο κοινό πτυχίο, σε αντίθεση με τις αμφιλεγόμενες πρακτικές νομιμοποίησης ιδιωτικών παραρτημάτων, αναδεικνύει τον ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων στην πραγματική διεθνοποίηση και την προσφορά ποιοτικής, αναγνωρισμένης εκπαίδευσης.



Ροη Ειδήσεων