Απόψε, Σάββατο 5 Ιουλίου, ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη πιλοτική εφαρμογή 24ωρης λειτουργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε μια προσπάθεια του ΟΑΣΑ να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος αστικών συγκοινωνιών. Το μέτρο αφορά τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, τις γραμμές Τ6 και Τ7 του Τραμ, καθώς και επιλεγμένες γραμμές λεωφορείων.
Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας
Η λειτουργία των γραμμών θα είναι συνεχής από τις 22:00 του Σαββάτου μέχρι τις 10:00 το πρωί της Κυριακής, με διαφοροποιημένα χρονικά διαστήματα διέλευσης για κάθε μέσο. Για παράδειγμα, στη γραμμή 3 του Μετρό η συχνότητα των συρμών προς το Αεροδρόμιο θα παραμείνει ανά 36 λεπτά όλη τη νύχτα, ενώ στο δίκτυο του Τραμ, οι γραμμές Τ6 και Τ7 θα κινούνται κάθε 25 λεπτά κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία, επεκτείνεται προσωρινά η λειτουργία σε εννέα γραμμές (π.χ. 049 Πειραιάς – Ομόνοια, 164 Άγιος Δημήτριος – Τερψιθέα), ενώ παράλληλα διατηρούνται οι μόνιμες 24ωρες και νυχτερινές γραμμές, όπως οι Χ95 (Σύνταγμα – Αεροδρόμιο) και 790 (Γλυφάδα – Ανθούπολη).
Οι προκλήσεις: Ασφάλεια και προσωπικό
Αν και το μέτρο χαιρετίζεται ως αναγκαίο για μια πόλη με αυξημένες μετακινήσεις νύχτα και Σαββατοκύριακα, δεν λείπουν οι προβληματισμοί. Ο πρόεδρος των σταθμαρχών της ΣΤΑΣΥ, Λεωνίδας Γεωργόπουλος, εκφράζει ανησυχίες για την επάρκεια της αστυνόμευσης κατά τις νυχτερινές ώρες:
«Το σχέδιο “Αριάδνη” είναι ήδη αραιό. Υπάρχουν σταθμοί χωρίς αστυνομική παρουσία μετά τις 11 το βράδυ. Όταν μιλάμε για επιβάτες που επιστρέφουν από διασκέδαση, χρειάζεται επιτήρηση για να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά.»
Επιπλέον, τονίζει ότι η συνεχής λειτουργία των συρμών περιορίζει τις ώρες που γίνονται οι απαραίτητες τεχνικές συντηρήσεις στη γραμμή και στα τρένα:
«Οι εργασίες αυτές γίνονται συνήθως τη νύχτα, όταν δεν υπάρχει επιβατική κίνηση. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παραλειφθούν.»
Ανάγκη για προσλήψεις
Ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι το μέτρο στηρίζεται κυρίως σε υπερωριακή εργασία και υπογραμμίζει την ανάγκη για προσλήψεις:
«Τρέχουν προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά η γραφειοκρατία καθυστερεί τις διαδικασίες. Το σύστημα χρειάζεται ενίσχυση, ιδιαίτερα με οδηγούς, τεχνίτες και σταθμάρχες.»
Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι θετικοί απέναντι στο μέτρο, αρκεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων:
«Θέλουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Το μετρό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όμως όλα πρέπει να γίνουν με σωστό σχεδιασμό και προτεραιότητα στην ασφάλεια.»
Τι μέλλει γενέσθαι
Η δράση θα αξιολογηθεί βάσει λειτουργικών και ποιοτικών δεδομένων, πριν αποφασιστεί η μόνιμη εφαρμογή της. Το στοίχημα είναι αν η πόλη μπορεί να υποστηρίξει – με επάρκεια πόρων και προσωπικού – ένα σύγχρονο μοντέλο αστικών μετακινήσεων, που δεν σταματά ποτέ.