Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μια πράξη που εξακολουθεί να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ανοιχτή πληγή στον ευρωπαϊκό χάρτη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ελλάδα, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους αγνοούμενους και τους εκτοπισμένους, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στην ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού. «Το Κυπριακό δεν είναι διμερές ζήτημα. Είναι υπόθεση διεθνούς εισβολής και κατοχής, που συντελείται σε βάρος ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση των «δύο κρατών» και επιμένει στη διατήρηση των διαπραγματεύσεων με στόχο μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όπως αναφέρει, η όποια λύση οφείλει να βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας πολιτική ισότητα, ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και κοινή ιθαγένεια για όλους τους Κύπριους πολίτες.
Η Ελλάδα δηλώνει ότι στηρίζει ενεργά την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρηθεί το Κυπριακό ψηλά στην παγκόσμια διπλωματική ατζέντα. Οι πρόσφατες άτυπες επαφές σε Γενεύη και Νέα Υόρκη, προσθέτει, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη πεδίο διαλόγου.
Η επανένωση του νησιού και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων παραμένουν εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με το Υπουργείο Εξωτερικών να συγκαλεί έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.