Περισσότερα από 250 περιστατικά γαστρεντερίτιδας έχουν καταγραφεί στην Τζιά από τις 12 Αυγούστου, με την έξαρση να φτάνει ακόμα και τα 30 κρούσματα την ημέρα.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η πιο πιθανή αιτία είναι ο νοροϊός – ή και ο ροταϊός – και πως δεν φαίνεται να συνδέεται με το νερό. «Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται πολύ εύκολα, ακόμη και με μικρό ιικό φορτίο, και συχνά προκαλούν τέτοιου είδους μικρές επιδημίες το καλοκαίρι», εξήγησε.
Όπως πρόσθεσε, ο ιός δεν εξουδετερώνεται με απλά αντισηπτικά τζελ, γι’ αυτό και βασικό μέτρο πρόληψης παραμένει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, όσοι νοσήσουν καλό είναι να απομονώνονται, ώστε να μειώνεται η μετάδοση.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μόλυνσης του νερού, ο καθηγητής τη χαρακτήρισε απίθανη, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του ΕΟΔΥ, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες καλό είναι να προτιμούν εμφιαλωμένο νερό.
«Δεν είναι κάτι σπάνιο. Σε συνθήκες συγχρωτισμού, ειδικά το καλοκαίρι, τέτοιες ιογενείς λοιμώξεις εμφανίζονται συχνά», συμπλήρωσε.