Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025


ΑρχικήΘέματαΔιατροφή και μυρωδιά: Πώς ό,τι τρώμε επηρεάζει το πόσο ελκυστικοί φαινόμαστε

Διατροφή και μυρωδιά: Πώς ό,τι τρώμε επηρεάζει το πόσο ελκυστικοί φαινόμαστε

Το τι καταναλώνουμε μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη φυσική μυρωδιά του σώματός μας – από το σκόρδο και το κρέας μέχρι το αλκοόλ και τον καφέ, όλα παίζουν ρόλο στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα μοναδικό «προφίλ» οσμής, ένα είδος αρωματικού δακτυλικού αποτυπώματος που επηρεάζεται από παράγοντες όπως η προσωπικότητα, η διάθεση και η φυσική του κατάσταση. Όπως εξηγεί ο Craig Roberts, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling, «οι τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η οσμή διαμορφώνεται από τα γονίδια, τις ορμόνες, την υγεία και την υγιεινή μας».


Ο ρόλος του εντέρου και του δέρματος

Σύμφωνα με τη Lina Begdache, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton, δύο είναι οι βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει τη μυρωδιά: μέσω του εντέρου και μέσω του δέρματος. Κατά την πέψη, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν πτητικές ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία, ενώ ορισμένες χημικές ουσίες των τροφών αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, δημιουργώντας χαρακτηριστικές οσμές όταν αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος.

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη επίδραση

Τρόφιμα πλούσια σε θείο, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί να κάνουν τον ιδρώτα πιο έντονο. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουν και το σκόρδο ή το κρεμμύδι, τα οποία μεταβολίζονται σε ενώσεις όπως το διαλλυλοδισουλφίδιο και το αλλυλομεθυλοσουλφίδιο. Παρά την έντονη οσμή τους, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να κάνει τον ιδρώτα… πιο ελκυστικό. Όπως ανέφερε ο ερευνητής Jan Havlíček, «επαναλάβαμε αυτή τη μελέτη τρεις φορές επειδή μείναμε πραγματικά έκπληκτοι».

Το σπαράγγι είναι επίσης γνωστό για τη χαρακτηριστική μυρωδιά που προκαλεί στα ούρα λόγω των θειούχων ενώσεών του, ενώ οι γενικά φυτοφαγικές διατροφές –πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά– συνδέονται με πιο «γλυκιά» και «λουλουδάτη» οσμή σώματος, σύμφωνα με μελέτη του 2017 στην Αυστραλία.

Κρέας, ψάρι και αλκοόλ

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε πιο βαριά μυρωδιά, καθώς οι ζωικές πρωτεΐνες αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του δέρματος. Μια έρευνα του 2006 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που δεν έτρωγαν κρέας είχαν πιο «ευχάριστη» και «ελκυστική» μυρωδιά σε σχέση με εκείνους που το κατανάλωναν.

Το αλκοόλ, ιδίως όταν πίνεται συχνά, συμβάλλει στην κακοσμία μέσω της παραγωγής ακεταλδεΰδης, μιας πτητικής ένωσης με έντονη μυρωδιά, ενώ η αφυδάτωση που προκαλεί εντείνει το πρόβλημα. Ο καφές και το τσάι, λόγω της καφεΐνης, διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική οσμή του σώματος.

Η οσμή ως στοιχείο ελκυστικότητας

«Είμαστε θηλαστικά και, όπως όλα τα θηλαστικά, η οσμή σχεδόν σίγουρα έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνική αλληλεπίδραση», σημειώνει ο Ρόμπερτς. Αν και η μυρωδιά είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την έλξη, οι έρευνες δείχνουν ότι το τι τρώμε μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο νομίζουμε στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.



Ροη Ειδήσεων