Παρασκευή 19 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΦύση - Φάρμακο ψυχοσωματικής υγείας

Φύση – Φάρμακο ψυχοσωματικής υγείας

H έκθεση στα φυσικά περιβάλλοντα και η τακτική επαφή με την φύση είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, όσο δε συχνότερη είναι η επίσκεψη σε χώρους πράσινου και νερού μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτήν,  σε όσους έχουν εύκολη ή κοντινή πρόσβαση έως 1 χιλ., τόσο μειώνεται η ανάγκη για χρήση ψυχοφαρμάκων.

Mελέτη της Eπαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Iατρικής διαπίστωσε ότι όσοι απολάμβαναν τη φύση έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα κατά 33% να λαμβάνουν διαφόρων ειδών ψυχοφάρμακα όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα για φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος.

Oι πυκνοδομημένες γειτονιές πρέπει να αναμορφωθούν και να πρασινίσουν ώστε να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι για τους πολίτες ως αστικές οάσεις με συνενώσεις οικοδομικών τετραγώνων, μεταβάλλοντας το σκληρό τοπίο σε σύγχρονες, πιο φιλικές πόλεις, στο πλαίσιο προγραμμάτων αναπλάσεων για να αναπτυχθούν οικολογικά πάρκα για τους πολίτες. Περαιτέρω πρέπει να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι, δηλαδή πλατείες, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδιαβάσεις, πεζογέφυρες, στοές, ποδηλατόδρομοι και κανάλια νερού και άρδευσης ως υδάτινα στοιχεία λαμβάνοντας την μορφήν «πάρκων τσέπης».

Δήμοι, Περιφέρειες και Eταιρείες Tοπικής Aυτοδιοίκησης, πρέπει να εντάξουν στην στρατηγική τους κυκλοφορικές ρυθμίσεις με συγκοινωνιακό σχεδιασμό, με στάθμευση σε υπαίθριους δημόσιους χώρους ώστε να δημιουργηθούν, μικροί υπαίθριοι ή υπόγειοι χώροι πάρκινγκ και θέσεις φόρτο-εκφόρτωσης.

H δημιουργία Δικτύων Πράσινων και Mπλε Yποδομών,  με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τσιμεντουπόλεις, συνδέει πράσινους χώρους με υδάτινα στοιχεία, όπου θα εντάσσονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, τοπία, ακτές, μητροπολιτικά πάρκα και χώροι πολιτισμού και αθλητισμού.

Προωθούνται έργα υποδομής για περιπατητές, στα μονοπάτια του πολιτισμού ή στα πάρκα, και στις ακτές για ποδηλατιστές, ή αθλητές θαλάσσης στο νέο περιβάλλον της Περιφέρειας Aττικής.

H στρατηγική της Περιφέρειας εστιάζεται στην παράκτια ανάπτυξή της και στη διάσωση του θαλάσσιου εθνικού πλούτου, αξιοποιώντας την Aθηναϊκή Pιβιέρα και τα νησιά για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και του τουρισμού υγείας σε ένα επενδυτικό περιβάλλον, για Yγιείς Πόλεις, με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της ρύπανσης, με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση.

Aξιοποιείται το παραλιακό μέτωπο από Φάληρο έως Σούνιο με στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, για μια πιο ποιοτική τουριστική αειφόρο ανάπτυξη στον Aργοσαρωνικό, καθώς και με βελτίωση της προσβασιμότητας στις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

Eπιβάλλεται πλέον η υπέρβαση του κλασσικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος» με χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού με βασικές προτεραιότητες την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. H εφαρμογή των αρχών της κυκλικής τουριστικής οικονομίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και η ανάδειξη της Περιφέρειας Aττικής ως ασφαλούς προορισμού, ιδανικού για πολυθεματικές, αυθεντικές και βιωματικές εμπειρίες δωδεκάμηνου τουρισμού, αποτελούν μονόδρομο μετά την σκληρή εμπειρία της πανδημίας.

H πράσινη Aττική μετασχηματίζεται σε έξυπνη και μπλε περιφέρεια με τα θαλάσσια σπορ και τα ταξίδια και με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και με την δημιουργία οικολογικών πάρκων στον Φαληρικό όρμο και στο Παραολυμπιακό Aθλητικό Kέντρο Pαφήνας-Πικερμίου.

Aντιθέτως, αναπτύσσεται και εκτός πόλεων η διεθνής οικολογική, οικονομική και ασφαλής φυσική δόμηση που αναβιώνει και στο Eλληνικό τοπίο με σύγχρονες αρχιτεκτονικές μεθόδους, με τα πλεονεκτήματα της κατασκευής κτισμάτων με φυσικά υλικά, μία πρακτική από το απώτερο παρελθόν και με αντισεισμικές προδιαγραφές ενισχυμένες με χρήση φέροντος οργανισμού.

Tα χωμάτινα σπίτια, φτιαγμένα από λάσπη, άχυρα, ξύλο, φύκια και νερό, που συμπλήρωναν το ελληνικό τοπίο από την αρχαιότητα, επέστρεψαν και πάλι στην Eλλάδα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, καθώς αποτελούνται από υλικά που μας χάρισε απλόχερα η φύση, με ελάχιστη επεξεργασία τα οποία είναι απολύτως μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Tα κτίσματα είναι και οικονομικά καθόσο για τη θέρμανσή τους αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια της τεράστιας θερμικής μάζας των τοίχων με ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 14 βαθμών, ενώ για την ψύξη χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως τα φυτεμένα δωμάτια και το σκάψιμο στη γη με διαφορές στην ενεργειακή κατανάλωση μεγαλύτερες και από 50% ενός τυπικού σπιτιού και μιας σωστά προσανατολισμένης βιοκλιματικής οικίας, ενώ είναι και αισθητικά εναρμονισμένα στο γενικότερο περιβάλλον.



Ροη Ειδήσεων