Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023


ΑρχικήΘέματαΚόσμοςΓια πρώτη φορά τέσσερις γυναικείες προτομές στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι...

Για πρώτη φορά τέσσερις γυναικείες προτομές στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο

Μια διαφορετική τελετή υποδέχτηκε η ιστορική Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Τρίνιτι, που μετρά σχεδόν πεντακόσια χρόνια ιστορίας: την 1η Φεβρουαρίου 2023 έγιναν τα αποκαλυπτήρια τεσσάρων γυναικείων προτομών, που ήρθαν για πρώτη φορά να σπάσουν ένα αντρικό άβατο, καθώς μέχρι τώρα τον χώρο κοσμούσαν αποκλειστικά μαρμάρινες φιγούρες σημαντικών αντρών, σαράντα στον αριθμό.

Οι τέσσερις προσωπικότητες που τιμούν οι νέες προτομές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 500 υποψηφιότητες, οι οποίες είχαν προταθεί από το προσωπικό αλλά και από φοιτητές του Κολεγίου: όλες τους, γυναίκες που έκαναν τη διαφορά στον τομέα τους, είτε πρόκειται, π.χ., για τις επιστήμες, την πολιτική, την τέχνη ή την εκπαίδευση.

Οι «νικήτριες» που απεικονίζουν, λοιπόν, οι προτομές είναι η Ada Lovelace, μαθηματικός, συγγραφέας και η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών, η Mary Wollstonecraft, συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου «Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας», η Rosalind Franklin, επιστήμονας διακεκριμένη στη μελέτη των δομών του DNA και του RNA, και η Augusta Gregory, δραματουργός, ιδρύτρια του θεάτρου Abbey Theatre και λαογράφος, που διέδωσε την ιρλανδική μυθολογική παράδοση.

Η πρύτανης του Τρίνιτι Dr. Mary McAleese σχολίασε ότι «η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη των φύλων άργησε να έρθει στο Τρίνιτι. Είμαστε η τυχερή γενιά που γινόμαστε μάρτυρες του παλιρροιακού κύματος, που βλέπουμε σπουδαίες γυναίκες να λαμβάνουν το σεβασμό και την αναγνώριση που τους αξίζει»

Πηγή:marieclaire.gr

 


Ροη Ειδήσεων