Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΓιάννης Γκίκας: Κανένας δημότης αβοήθητος – είμαστε στο πλευρό των ευάλωτων

Γιάννης Γκίκας: Κανένας δημότης αβοήθητος – είμαστε στο πλευρό των ευάλωτων

Στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για να ανοίξει μια νέα σελίδα στο Αιγάλεω, με έμφαση στην κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica Times.

O κ. Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες του Δήμου να στηρίζει σταθερά τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά πολίτες, μέσα από στοχευμένες δράσεις, τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανακύκλωσης, των αστικών αναπλάσεων, της καινοτομίας, της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και στις ενέργειες για τη μετατροπή του Αιγάλεω σε «έξυπνη πόλη», αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, μια προσπάθεια στην οποία, όπως τονίζει, είχε την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας και πώς ανταποκρίνεστε στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας;

Αναμφίβολα ως Δημοτική Αρχή το σημαντικότερο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Ένα σύνθετο πρόβλημα που εκτός από το καθαρά υγειονομικό σκέλος, είχε ως αποτέλεσμα οι δημότες να έρθουν αντιμέτωποι και με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Κύριο μέλημά μας ήταν να βρεθούμε στο πλευρό κάθε δημότη προσφέροντας βοήθεια σε θέματα πρόνοιας, αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης. Ήμασταν και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό κυρίως των ευάλωτων ομάδων ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς ιατρική βοήθεια, φάρμακα και συσσίτιο, ενισχύοντας σημαντικά το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου μας. Κανένας δημότης δεν έμεινε αβοήθητος, όπως ήταν και το κεντρικό μας σύνθημα.

Από εκεί και πέρα τον τελευταίο έναν χρόνο έχει προκύψει και το ακανθώδες ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Τα κόστη και οι υποχρεώσεις του Δήμου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε εγκαίρως επισημάνει και δεν χωράει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, για να συνδράμουμε περισσότερο την κοινή προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί όρθια η κοινωνία.

Πόσο υψηλά στην ατζέντα σας είναι το περιβάλλον και ο τομέας της καθαριότητας της ανακύκλωσης;

Η διατήρηση και κατ’ επέκταση ο πολλαπλασιασμός του πρασίνου, που θα μας δώσει ένα σαφέστατα καλύτερο αστικό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και τα έργα μας προς αυτή την κατεύθυνση το αποδεικνύουν. Η φροντίδα του Άλσους Αιγάλεω, που αποτελεί κόσμημα για ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, η δημιουργία ενός νέου ελαιώνα στην είσοδο της πόλης από την οδό Θηβών με τη φύτευση 100 δέντρων και η συστηματική φροντίδα σε κάθε γειτονιά είναι μερικές μόνο από τις ενέργειές μας. Τεράστια άλματα έχουν γίνει στην ανακύκλωση. Επεκτείναμε την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, εφαρμόζουμε για πρώτη φορά ανακύκλωση τηγανέλαιων, ενώ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα καταγράφοντας αριθμούς ρεκόρ. Στόχος μας να ομορφύνουμε και να κάνουμε πιο καθαρή την πόλη μας. Και πιστεύω ακράδαντα ότι το έχουμε πετύχει.

Ποιες πρακτικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Έξυπνων Πόλεων έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στον Δήμο σας; Θα μπορούσατε να γίνετε ένας Έξυπνος Δήμος;

Η Δημοτική μας Αρχή έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την αλλαγή στις μεταφορές και τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αποσκοπώντας στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου των μεταφορών στο περιβάλλον. Προωθούμε τα εναλλακτικά

και φιλικά μέσα μεταφοράς με στόχο να μειώσουμε την εξάρτησή του από το ιδιωτικό αυτοκίνητο κυρίως για τις μετακινήσεις μικρού μήκους.

Στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου έχουν γίνει τεράστια άλματα σε σχέση με το παρελθόν προς όφελος των δημοτών, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά για μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας. Το Αιγάλεω τρέχει με υψηλές ταχύτητες περνώντας στη νέα εποχή και ναι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πολύ σύντομα θα είμαστε μια “έξυπνη πόλη” (smart city).

Ποια είναι η συμβολή του Δήμου σας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Στον Δήμο Αιγάλεω είμαστε υπερήφανοι για το έργο που γίνεται καθημερινά στο κομμάτι της κοινωνικής προστασίας. Εκτός από τη μεγάλη ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού φαρμακείου και του συσσιτίου, «τρέχουν» σημαντικά προγράμματα που αφορούν στην προώθηση των ευπαθών ομάδων και των νέων στην απασχόληση, στη στήριξη και ενσωμάτωση των ευπαθών ομάδων προκειμένου να ενταχθούν στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, σε δράσεις και υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευάλωτων ομάδων και σε δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση όλων των εποχών. Είναι κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει και φανερώνει το τεράστιο έργο που έχει συντελεστεί.

Με ποιον τρόπο καταφέρνετε να εξασφαλίζετε πόρους για την υλοποίηση των έργων σας;

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με το κόστος των υλικών να έχει διαγράψει πολύ μεγάλη άνοδο, η προσπάθεια για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν κρίσιμα έργα για την πόλη μας είναι διαρκής. Μέσω ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας Αττικής, η βοήθεια της οποίας είναι καταλυτική και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, εξαντλούμε κάθε περιθώριο, έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει τις υποδομές που τις αξίζουν.


Ροη Ειδήσεων