Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψειςΗ νίκη Πατούλη στον ΙΣΑ αναδεικνύει την γαλάζια κυριαρχία

Η νίκη Πατούλη στον ΙΣΑ αναδεικνύει την γαλάζια κυριαρχία

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη σαρωτική νίκη του Γιώργου Πατούλη στις εκλογές του ΙΣΑ και άρχισαν τα χτυπήματα μέσα από γνωστά για το ύφος και τον ρόλο του site, σχετικά με τη δήθεν ενόχληση Μαξίμου από την εν γένει εικόνα και την απόδοση του Περιφερειάρχη στα θέματα ευθύνης του.

Όλως τυχαίως, αν και μας χωρίζει ακριβώς ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, φούντωσε η φημολογία για την παροχή του χρίσματος από τη ΝΔ σε άλλον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι ο Αβραμόπουλος και ο Κικίλιας επανήλθαν στη συζήτηση ως επικρατέστεροι για την κούρσα της διεκδίκησης.

Με άλλα λόγια, ξαναζεστάθηκε άρον άρον η χλιαρή σούπα μιας συζήτησης που είχε ξαναγίνει πριν από αρκετούς μήνες, την οποία τότε έσπευσαν να κλείσουν οι ίδιοι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι, δηλώνοντας ανοιχτά την καλή τους σχέση με τον Πατούλη, αλλά και τις προθέσεις τους για τα πολιτικά τους βήματα, που σε καμία περίπτωση δεν τους έφερναν έξω από τη Συγγρού 15-17.

Μάλιστα ένα από τα κορυφαία “μεγάφωνα” του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει σε γνωστό πασοκογενή ευρωβουλευτή, έφτασε εμμέσως πλην σαφώς να χαρακτηρίσει τη νίκη του Πατούλη ως την αιτία για την οποία ο Μητσοτάκης απεργάζεται την αποπομπή του από τη θέση του Περιφερειάρχη, προκειμένου να “ξεδοντιάσει” έναν επικίνδυνο δελφίνο.

Ποιον τελικά θορύβησε η νίκη του Πατούλη στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας;

Η απάντηση είναι καθαρή: σίγουρα πολλούς. Όχι όμως το Μαξίμου.

Ο μακροβιότερος πλέον πρόεδρος του ΙΣΑ, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι ένας σκληρός παίκτης, “άχαστος” σε οποία πολιτική μάχη έχει μέχρι τώρα δώσει.

Το να κερδίσεις την απόλυτη πλειοψηφία, μετά από δύο χρόνια πανδημίας που εξουθένωσε τους επαγγελματίες υγείας, με τον κλάδο «στα κάγκελα» για το μισθολογικό καθεστώς, τις παλινωδίες για τον οικογενειακό γιατρό και την «καυτή πατάτα» του clawback, μόνο αυτονόητο δεν είναι. Και ας μην ξεχνάμε, ότι οι συνδικαλιστές και οι αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί που πληρώνουν πάντα τα σπασμένα της κυβερνητικής φθοράς.

Ο Γιώργος Πατούλης δραστηριοποιείται για 25 χρόνια και στους δύο χώρους, με σημαντικές επιτυχίες, με δημοφιλή δημόσια εικόνα και με αποδοχή από τον κόσμο.

Η ομαλά ανοδική πορεία του σηματοδοτήθηκε από τη μοναδική ικανότητά του να τηρεί τις λεπτές ισορροπίες, χωρίς να υπαναχωρεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, σε όποιο στίβο και αν κατέβηκε. Άνθρωπος που ξέρει να ρίχνει γέφυρες και να σβήνει φωτιές, να διεκδικεί αυτά που αναλογούν στη θέση ευθύνης του, χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς ρήξεις. Και είναι κοινό μυστικό ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες Πλεύρη για τη βελτίωση των μισθολογικών θεμάτων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και οι δεσμεύσεις του υπουργείου για ικανοποίηση αιτημάτων των ιδιωτών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των χειρισμών Πατούλη.

Κάπως έτσι, μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα ότι η νίκη Πατούλη στον ΙΣΑ είναι από μόνη της ένα case study για τον τρόπο με τον οποίο ένα ικανό γαλάζιο στέλεχος μπορεί να αλώσει με ευκολία τα κάστρα που πολιορκεί για τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, που οι εν λόγω αρθρογράφοι δείχνουν να αγνοούν, κουκουλώνοντας την πραγματικότητα: ότι στην ουσία ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει, είναι και η έλλειψη ικανών στελεχών για να διεκδικήσουν με αξιώσεις τα ηνία σε θέσεις που κατέχουν ανθεκτικά και δυναμικά στελέχη της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Πατούλης, παρά τα 11 ψηφοδέλτια που διεκδίκησαν τον σταυρό των γιατρών της Αθήνας, έπαιξε χωρίς αντίπαλο στον ΙΣΑ. Και το ίδιο γίνεται και στην Περιφέρεια, καθώς πέρα από τη φημολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατεβάσει κάποιο ηχηρό όνομα ως αντίπαλο του. Ίσως γιατί όλοι συνωστίζονται στον προθάλαμο της Κουμουνδούρου ως υποψήφιοι βουλευτές, είτε γιατί ξέρουν εκ των προτέρων ότι ο Πατούλης δεν είναι «εύκολο» παιδί. Εξάλλου, είναι ο άνθρωπος που έβαψε γαλάζια την Αττική, παραδοσιακό προπύργιο της κεντροαριστεράς. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις…


Ροη Ειδήσεων