Πέμπτη 25 Απριλίου 2024


ΑρχικήΙατρική επανάσταση: Εμβόλιο χαρίζει χρόνια ζωής σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του...

Ιατρική επανάσταση: Εμβόλιο χαρίζει χρόνια ζωής σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 94 νοσηλευτικά κέντρα σε τέσσερις χώρες του κόσμου

Eλπίδες σε όσους έχουν «χτυπηθεί» από μία επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, χαρίζει ένα νέο εμβόλιο το οποίο φαίνεται ότι παρατείνει σημαντική τη ζωή των ασθενών.

Ο καρκίνος αυτός είναι το γλοιοβλάστωμα, ο πιο συχνός πρωτοπαθής όγκος του εγκεφάλου.

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο με την ονομασία  DCVax για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε ως αποτέλεσμα «στατιστικώς σημαντική» παράταση της επιβίωσης των ασθενών. Μάλιστα μερικοί ασθενείς βρίσκονται εν ζωή παρότι έχουν ήδη περάσει 7 ή 8 χρόνια από τότε που διαγνώστηκαν.

Το γλοιοβλάστωμα συνήθως δεν έχει καλή πρόγνωση. H διάμεση επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση είναι 12-18 μήνες.

«Διάμεση επιβίωση» σημαίνει ότι οι μισοί ασθενείς ζουν λιγότερο από αυτό και οι υπόλοιποι περισσότερο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευροχειρουργικής (AANS), έξι στους δέκα ασθενείς καταλήγουν εντός της πρώτης διετίας.

Ελπίδες

Το νέο εμβόλιο ως φαίνεται παρατείνει σημαντικά την επιβίωση. «Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου της μελέτης Dr. Keyoumars Ashkan, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Δίνουν αληθινή ελπίδα στους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα».

Το εμβόλιο «απεδείχθη ότι παρατείνει τη ζωή», πρόσθεσε. Και εξήγησε πως αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και σε ασθενείς που «παραδοσιακά έχουν την δυσμενέστερη πρόγνωση, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ανεγχείρητους όγκους».

Εάν η ερευνητική θεραπεία εγκριθεί, θα είναι η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Θα είναι επίσης η πρώτη μετά από 27 χρόνια για όσους έχουν υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 94 νοσηλευτικά κέντρα σε τέσσερις χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία). Συνολικώς εντάχθηκαν σε αυτήν 331 ασθενείς, άλλοι εκ των οποίων είχαν μόλις διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα και άλλοι είχαν υποτροπή.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία μαζί με το νέο εμβόλιο. Στη δεύτερη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία και ένα εικονικό φάρμακο (αυτή ήταν η «ομάδα ελέγχου»).

Στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο DCVax ήταν 19,3 μήνες από την έναρξη της μελέτης (ή 22,4 μήνες μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου).

Στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην καθιερωμένη θεραπεία (εγχείρηση και χημειοθεραπεία) ήταν 16,5 μήνες από την έναρξη της μελέτης.

Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην μακροχρόνια επιβίωση. Ειδικότερα ήταν:

Στα τέσσερα χρόνια 15,7% με το εμβόλιο, έναντι 9,9% χωρίς αυτό
Στα πέντε χρόνια 13% με το εμβόλιο, έναντι 5,7% χωρίς αυτό.

πηγή:tanea.gr



Ροη Ειδήσεων