Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023


ΑρχικήΘέματαΕπιχειρείνΚινήσεις «ματ» από Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market - Dark store, νέα...

Κινήσεις «ματ» από Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market – Dark store, νέα καταστήματα και «μπόνους»

Παρά τις πιέσεις στην κερδοφορία λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και της απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων προκειμένου να «κρατήσουν» τους καταναλωτές, οι πέντε ισχυροί παίκτες του κλάδου των σουπερμάρκετ διατηρούν ενεργά τα επενδυτικά τους πλάνα, ενώ η «όρεξη» για νέες εξαγορές ή στρατηγικές συμφωνίες δεν φαίνεται να μετριάζεται.

Τα σχέδια των μεγάλων των σούπερ μάρκετ:

Σκλαβενίτης

Κλείνοντας το 2022 με δύο κινήσεις ματ (το άνοιγμα του 33ου hypermarket στο πρώην κτίριο της MAVA-Renault, μετατρέποντας τον «κόμβο Ρενό» σε «κόμβο Σκλαβενίτη» και την ανακοίνωση αυξήσεων και παροχών στους εργαζομένους ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως) ο πρώτος παίκτης της αγοράς συνεχίζει να επενδύει τόσο στο δίκτυο όσο και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση «Το Βήμα», εντός του 2023 πρόκειται να λειτουργήσουν δύο νέα καταστήματα Σκλαβενίτης, το πρώτο στη Γλυφάδα, στο ακίνητο των πρώην κινηματογράφων Nova Cinema Odeon, και το δεύτερο στη Λέσβο στην περιοχή Καρά Τεπέ, σε οικόπεδο 6.092 τ.μ.

Επίσης, ο επενδυτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στα 75+17,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις του ομίλου Σκλαβενίτης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δύο επενδυτικά σχέδια αφορούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού (41 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανείου και ίδια συμμετοχή 8,2 εκατ. ευρώ) και μέτρα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας (34,8 εκατ. ευρώ, με την ίδια συμμετοχή στα 6,96 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον έχουν συμβασιοποιηθεί τα επενδυτικά σχέδια της The Mart, της εταιρείας χονδρικού εμπορίου του ομίλου Σκλαβενίτη ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, με ίδια συμμετοχή 3,47 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση 9 καταστημάτων.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Η δύσκολη συγκυρία δεν βάζει «φρένο» ούτε στο επενδυτικό πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος. Μέσα στο 2023 πρόκειται να επενδύσει, όπως κάθε χρονιά, περίπου 60 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στη δημιουργία 10 νέων ιδιόκτητων καταστημάτων και στην προσθήκη 50 νέων σημείων στο δίκτυο franchise.

Σε ό, τι αφορά τα εν εξελίξει έργα, το νέο κατάστημα στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες, ενώ στόχος είναι το μεγάλο κατάστημα που ετοιμάζεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στους επενδυτικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός δεύτερου dark store, ανάλογου ή μεγαλύτερου από το ΑΒ Home Shop Center.

Η αλυσίδα προχώρησε στη χορήγηση έκτακτης παροχής στους εργαζομένους συνολικού ύψους 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022.

Lidl

Στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της εκπτωτικής αλυσίδας Lidl Hellas τη διετία 2022-2023.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του στόχου της εταιρείας για την ισχυροποίησή της στον κλάδο και την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, η Lidl Ελλάς συνεχίζει τις ριζικές ανακαινίσεις των καταστημάτων της, ενώ αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

METRO (My Market)

Ενα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιεί ο όμιλος Metro, ο οποίος διαχειρίζεται τόσο τα καταστήματα χονδρικής Metro Cash & Carry όσο και τα καταστήματα λιανικής My market, δίνοντας βαρύτητα όχι μόνο στην οργανική ανάπτυξη αλλά και στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας

Να σημειωθεί ότι τρία επενδυτικά σχέδια του ομίλου METRO, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν ενταχθεί στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο είναι ύψους 32,1 εκατ. ευρώ με την ιδία συμμετοχή στα 6,4 εκατ. ευρώ, το δεύτερο ύψους 12,6 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 2,5 εκατ. ευρώ και το τελευταίο 4,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το 2023 θα εντείνει την προσπάθεια να αποκτήσει ικανό μέγεθος στα καταστήματα γειτονιάς (My market Local), μέσω franchising.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος προχώρησε στη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος ύψους 100 ευρώ στους εργαζομένους με μεικτές αποδοχές έως 1.300 ευρώ, καθώς και στην υιοθέτηση μπόνους απόδοσης, κινήσεις συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ.

Μασούτης

Στη δημιουργία τριών μεγάλων καταστημάτων Grand Μασούτης μέχρι το τέλος του 2023 στοχεύει η Μασούτης. Το πρώτο εξ αυτών θα βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αυτή τη στιγμή η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα διατηρεί στην Αττική 70 καταστήματα, με στόχο που έχει θέσει να φτάσει τα 100 εντός του 2023, με τις σχετικές επενδύσεις να εκτιμώνται στα 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή:dikaiologitika.gr


Ροη Ειδήσεων