Πέμπτη 25 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΚομισιόν: Μικρότερη πίεση για πλεονάσματα με περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Μικρότερη πίεση για πλεονάσματα με περισσότερες μεταρρυθμίσεις

«Παράθυρο» για λιγότερη λιτότητα σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, ανοίγει η Κομισιόν με τις προτάσεις που καταθέτει για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εφαρμοστούν στην ΕΕ.

Με «καρότο» μια μεγαλύτερη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, προτείνει σε χώρες με πρόβλημα χρέους να καταθέσουν ένα «Πρόγραμμα» 4ετίας για μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν (ή θα μεταθέσουν στο μέλλον) την ανάγκη για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.

Με το νέο καθεστώς, εάν ένα κράτος-μέλος υπερβαίνει το όριο του 60% (όπως σήμερα η Ελλάδα και η Ιταλία) θα μπορεί να υποβάλει στην Κομισιόν ένα σχέδιο τετραετούς διάρκειας για τη μείωση του. Από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Επιτροπεί θα αξιολογεί εάν διασφαλίζεται την αποδοτικότητα του σχεδίου και ότι το έλλειμμα διατηρείται κάτω από το 3% του ΑΕΠ για μια περίοδο 10 ετών.

Λόγω Μνημονίων, η Ελλάδα έχει γνωρίσει -πολύ περισσότερο από άλλες χώρες- την πίεση για επίτευξη ασφυκτικών δημοσιονομικών στόχων κάθε χρόνο. Οι έκτακτες συνθήκες (λόγω πανδημίας, lockdown κλπ) σήμαναν χαλάρωση των δεσμεύσεων, ενώ η υψηλή Ανάπτυξη της οικονομίας περιόρισε την ανάγκη αυτή.

Πριν επανέλθουν όμως οι δεσμεύσεις και μετά από πολυετείς ζυμώσεις, η Κομισιόν παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο κανόνων, που αλλάζουν όσα ίσχυαν για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από την «αριθμολαγνεία» των πλεονασμάτων και την πίεση για απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, επιχειρείται μετάβαση σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, που θα καθιστούν τους στόχους πιο ρεαλιστικούς.

Από το 2024 ή 2025 ενδεχομένως, οι χώρες θα μπορούν να ζητήσουν να έχουν μακρύτερη και πιο ήπια πορεία προσαρμογής, έως 3 χρόνια, με τον όρο ότι θα προβούν σε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την τόνωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο πλαίσιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, διατηρεί τον γενικό κανόνα για τα ελλείμματα, προκειμένου να μη ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Για το δημόσιο χρέοςόμως, στις χώρες όπου ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, προτείνεται η υιοθέτηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων 4ετούς διάρκειας, με στόχο την μείωση του μέσα από πιο αναπτυξιακές πολιτικές, αντί σκληρής λιτότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ.Ντομπροβσκις, στόχος είναι:

  • η σταδιακή και διαρκής μείωση του δημόσιου χρέους
  • για τις χώρες με υψηλό χρέος, η διαχείρισή του σε συνετά επίπεδα
  • η αυτοδέσμευση των κρατών στα μέτρα πολιτικής και μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελούν επιλογή και «ιδιοκτησία» τους, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό τους υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Εάν όμως δεν τηρεί τις δεσμεύσεις το κράτος-μέλος, τότε η Επιτροπή θα παρεμβαίνει για αναθεώρηση του σχεδίου, πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας ή και οικονομικές κυρώσεις (στέρηση κοινοτικών κονδυλίων κλπ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παραμένει η γενική ρήτρα διαφυγής για την αντιμετώπιση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων.

Πηγή:newmoney.gr



Ροη Ειδήσεων