Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023


ΑρχικήΘέματαΚόσμοςΜιχαήλ Κασιάνοφ στην «Κ»: Το τέλος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αρχίσει

Μιχαήλ Κασιάνοφ στην «Κ»: Το τέλος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αρχίσει

Πώς σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος; Είναι μέσα στις σκέψεις του ένας συμβιβασμός για το τέλος του πολέμου; Γι’ αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, που απασχολούν εδώ και μήνες τη διεθνή κοινή γνώμη, η «Κ» απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο, που όχι απλώς γνωρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά έχει συνεργαστεί μαζί του στο ανώτατο επίπεδο: στον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρώτη προεδρία Πούτιν, Μιχαήλ Κασιάνοφ. Ο Κασιάνοφ, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Γιέλτσιν, είναι πλέον επικριτής των πολιτικών του Πούτιν και βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία εκτός Ρωσίας από όπου και παραχώρησε τη συνέντευξη.

– Ως πρωθυπουργός της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, είχατε αντιληφθεί αυτό που λέγεται σήμερα, ότι ο Πούτιν «οραματιζόταν» την αναγέννηση της ΕΣΣΔ;

– Οχι, απολύτως όχι, εκείνη την εποχή ήταν εντελώς διαφορετική η διάθεση και ο Πούτιν δεν ενεργούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην εποχή μου ήμασταν απασχολημένοι με τις μεταρρυθμίσεις και θέλαμε να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν επεκτείναμε το εμπόριό μας, οι άμεσες επενδύσεις άρχισαν να ρέουν στο έδαφος της Ρωσίας και έτσι αρχίσαμε να αναπτυσσόμαστε.

– Πιστεύετε ότι η εκκένωση της Χερσώνας είναι ένα σημάδι υποχώρησης; Ή μήπως θυσίασε στρατηγικά ένα πιόνι για την επόμενη κίνησή του;

– Ναι, αυτό είναι σημάδι υποχώρησης. Αλλά είναι συντεταγμένη υποχώρηση, διότι ήταν σαφές ότι ο στρατός του Πούτιν δεν είναι ικανός να κρατήσει αυτό το έδαφος. Η προπαγάνδα δεν την περιγράφει ως μία υποχώρηση. Αλλά οι άνθρωποι και όλοι αυτοί οι προπαγανδιστές στη Ρωσία καταλαβαίνουν ότι είναι μια πραγματική αλλαγή της όλης κατάστασης και ότι η διάθεση αλλάζει. Και νομίζω ότι πολλοί Ρώσοι άρχισαν ήδη να αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στον Πούτιν.

– Πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι ο Πούτιν εκκένωσε τη Χερσώνα για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής κλίμακας. Επομένως, δεν ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Δεν ήθελε να χάσει τη Χερσώνα, αλλά κατανόησε ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στη γωνία. Δεν ξέρει τι να κάνει.

– Οχι. Φυσικά και δεν το έκανε για αυτό. Δεν ήθελε να χάσει τη Χερσώνα, αλλά κατανόησε ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στη γωνία. Δεν ξέρει τι να κάνει. Είναι πολύ νευρικός και δεν θέλει να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να κερδίσει και για αυτόν, αυτό είναι καταστροφή, ψυχολογική καταστροφή. Και βλέπουμε πόσο νευρικός είναι. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανακοίνωσης για την απόσυρση των στρατευμάτων απλά εξαφανίστηκε και δεν ήθελε να συνδεθεί αυτή η απόφαση μαζί του. Αλλά ο κόσμος, φυσικά, καταλαβαίνει ότι μόνο αυτός μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση. Γι’ αυτό λέω ότι η γενική στάση των ανθρώπων, των απλών Ρώσων και των ανθρώπων του κύκλου του, άρχισε να αλλάζει.

– Πώς έχουν επηρεάσει οι οικονομικές κυρώσεις την κοινή γνώμη στη Ρωσία;

– Οταν μέσα στην άνοιξη ανακοινώθηκαν όλες αυτές οι κυρώσεις, οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι θα υπάρξει μια πραγματική καταστροφή για τη ρωσική οικονομία και πως θα επέλθει πολύ γρήγορη συρρίκνωση, αλλά όπως γνωρίζετε η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις κυρώσεις επιβραδύνθηκε, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός είναι ο λόγος που αντί να συμπιέσει τη ρωσική οικονομία κατά 10%-11%, όπως προέβλεψαν οι οικονομολόγοι, οι κυρώσεις κατάφεραν απλώς να την πιέσουν, ενώ το ΑΕΠ υπολογίζεται να πέσει φέτος γύρω στις 6-7 εκατοστιαίες μονάδες.

– Πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και ποια είναι μια πιθανή νίκη για τη Ρωσία;

– Για τη Ρωσία δεν υπάρχει νίκη. Ο Πούτιν ήθελε να πάρει μια νίκη απλά για να αποδείξει στον εαυτό του ότι είναι ο «συλλέκτης» των ρωσικών εδαφών και ότι είναι ο πιο σεβαστός, ο πιο ισχυρός ηγέτης στον κόσμο. Αλλά απέτυχε. Και αυτό είναι ήδη σαφές και μπορούμε να πούμε ότι το τέλος της εποχής του Πούτιν έχει ξεκινήσει. Αυτή είναι η αρχή του τέλους. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία του τέλους; Νομίζω περίπου δύο χρόνια. Είναι ήδη σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα πετύχει τίποτα, αλλά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα για τη Ρωσία, για τον ρωσικό λαό. Η Ρωσία θα υποφέρει και ήδη υποφέρει.

– Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη. Πώς έβλεπε η ρωσική πολιτική τον ρόλο της Ελλάδας στις μέρες σας;

– Στις μέρες μου είχαμε το μεγάλο όραμα για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα ειδικότερα. Και αυτό που υπήρχε χωρίς αμφιβολία ήταν να ανεβούμε σε ένα καράβι και να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση. Νομίζω ότι όλα ήταν υπέροχα εκείνη την εποχή και ακόμη και τώρα οι Ρώσοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα. Και ειδικά όταν έρχονται για διακοπές, βλέπουν τη ζεστή συμπεριφορά των Ελλήνων. Φυσικά, η Ιστορία μας είναι πολύ κοντά και η πίστη μας και υπό αυτούς τους όρους ήμασταν πολύ κοντά, αλλά από την άποψη της πολιτικής και των διπλωματικών σχέσεων είναι κρίμα που το καθεστώς του Πούτιν επέλεξε έναν τέτοιο τρόπο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν πολύ γρήγορα. Ακόμη και μια όχι απαραίτητα πολύ δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να είναι η επόμενη μετά τον Πούτιν, σε κάθε περίπτωση θα ξεκινούσε πρώτα την αποκατάσταση των σχέσεων με μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Πηγή:kathimerini.gr


Ροη Ειδήσεων