Πέμπτη 18 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΜουντιάλ 2022: Οι κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί υπό… παρακολούθηση

Μουντιάλ 2022: Οι κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί υπό… παρακολούθηση

Πρωτοφανείς περιορισμούς στην κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου εν γένει, πέρα από τους ίδιους τους αγώνες, επιβάλλουν στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα οι διοργανωτές στο Κατάρ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις φιλελεύθερες δυτικές χώρες, που έχουν συνηθίσει τους δημοσιογράφους τους και τις κάμερες να «κινούνται» ελεύθερα.

Πρωτοφανείς περιορισµούς στην κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου εν γένει, πέρα από τους ίδιους τους αγώνες, επιβάλλουν στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα οι διοργανωτές στο Κατάρ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις φιλελεύθερες δυτικές χώρες, που έχουν συνηθίσει τους δημοσιογράφους τους και τις κάμερες να «κινούνται» ελεύθερα. Πρόκειται για μία ακόμη σελίδα στο βιβλίο των περιορισμών που γράφουν συνεχώς οι διοργανωτές του Μουντιάλ του 2022.

Ετσι, οι άδειες κινηματογράφησης που εκδίδουν για τα ξένα κανάλια οι Αρχές του Κατάρ δεν επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη λήψη πλάνων από κατοικίες, και κυρίως αυτές των ξένων εργατών, που αποτελούν κεντρικό θέμα για τα διεθνή δίκτυα δεδομένων των καταγγελιών για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Οι περιορισμοί στην κινηματογράφηση αλλά και στη φωτογράφιση επεκτείνονται και σε κυβερνητικά κτίρια, πανεπιστήμια, χώρους θρησκευτικής λατρείας και νοσοκομεία. Απαγορεύεται και η λήψη πλάνων κατοικιών ή ιδιωτικών εταιρειών, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένη γραπτή έγκριση εκ των προτέρων.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα περιορισμών που έλαβαν πριν από μερικές ημέρες τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοπό να στείλουν συνεργεία στο Κατάρ, όχι μόνο για να μεταδώσουν τους αγώνες, που έτσι κι αλλιώς έχουν κεντρική τηλεοπτική κάλυψη, επίσης υπό τον απόλυτο έλεγχο των διοργανωτών, αλλά και για να καταγράψουν με τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές –και βεβαίως με τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα σε πολλές περιπτώσεις– την ατμόσφαιρα του εμιράτου και το πώς βιώνουν οι φίλαθλοι και οι κάτοικοι το «Μουντιάλ της ερήμου», όπως το αποκαλούν κάποιοι.

Οσα μέσα ενημέρωσης αρνηθούν να αποδεχθούν τους όρους που επιβάλλουν οι διοργανωτές δεν μπορούν να λάβουν άδεια κινηματογράφησης ή φωτογράφισης από τις καταριανές αρχές, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται.

Διευκρινίζεται πως οι περιορισμοί αφορούν μόνο τη μεταφορά της εικόνας και όχι τον γραπτό λόγο, άρα δεν υπάρχει περιορισμός στα ρεπορτάζ που θα θέλουν να γράψουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Κατάρ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου.

Το Κατάρ απέστειλε λίστα περιορισμών για λήψεις εκτός γηπέδων στα ΜΜΕ που θα καλύψουν το Μουντιάλ.

Οπως εκτιμούν ευρωπαϊκά ΜΜΕ, οι «ανατριχιαστικοί» περιορισμοί αυτοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, στόχο έχουν να μην αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα του εμιράτου, ώστε να μη δει ο κόσμος εκτός Κατάρ τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών ή να αποφευχθεί η απεικόνιση της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων κοινοτήτων, όπως στην περίπτωση της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

Τα αρνούνται

Από την πλευρά τους, οι Αρχές αρνούνται ότι επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς, εξηγώντας ότι «πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν βάση στο Κατάρ και χιλιάδες ρεπόρτερ μεταδίδουν ειδήσεις από το Κατάρ ελεύθερα κάθε χρόνο, χωρίς παρεμβολές».

Ευρισκόμενη σε αρκετά δύσκολη θέση με τους περιορισμούς που προέκυψαν από το Κατάρ, η FIFA απάντησε ότι συνεργάζεται με την οργανωτική επιτροπή και τους αρμόδιους φορείς του εμιράτου ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας για τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο, καθώς και «να συνεχίσουν οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί να μεταδίδουν ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό».

Εκπρόσωπος της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι σε κάθε χώρα απαγορεύεται η λήψη πλάνων από ιδιωτικούς χώρους χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη, αλλά απέφυγε να απαντήσει γιατί απαγορεύεται συνολικά η κινηματογράφηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επιχείρησης.

Ο Τζέιμς Λιντς, στέλεχος της βρετανικής οργάνωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων FairSquare, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες αποτελούν «ένα πρωτοφανώς σαρωτικό εύρος περιορισμών», που θα καταστήσει ιδιαιτέρως δυσχερή την εργασία τηλεοπτικών συνεργείων για την κάλυψη θεμάτων εκτός ποδοσφαίρου στο Κατάρ. «Πόσα ΜΜΕ θα αποστείλουν συνεργεία, εάν αυτά θα κινδυνεύουν να βρεθούν στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε.

πηγή:kathimerini.gr



Ροη Ειδήσεων