Παρασκευή 26 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΜπάχαλο στις πολυκατοικίες με φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες και...

Μπάχαλο στις πολυκατοικίες με φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγήσει τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές οι αλματώδης αύξηση του φυσικού αερίου, καθώς και του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Η μη σταθεροποίηση των τιμών στις πηγές ενέργειας έχουν προκαλέσει σύγχυση στους ενοίκους των πολυκατοικιών με αποτέλεσμα το θέμα της αλλαγής του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο να έχει παγώσει.

Η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών στις πολυκατοικίες πλέον καθίσταται αδύνατη, με τους περισσότερους να καταλήγουν στη λύση στο να περιορίσουν ή στο να μην ανάψουν καθόλου τη θέρμανση, όσο φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Το φυσικό αέριο πριν από λίγες μέρες ήταν φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και στη συνέχεια έγινε ξανά ακριβότερο.

Όπως αναφέρουν συντηρητές καυστήρων και μηχανικοί -ηλεκτρολόγοι στα Dnews, οι ένοικοι πλέον είναι διστακτικοί στο να αλλάξουν την εγκατάσταση του λέβητα.

«Αφενός το κόστος είναι πολύ μεγάλο, αφετέρου η συνεχής αλλαγή των τιμών στα καύσιμα δεν τους επιτρέπει να αποφασίσουν τι τους συμφέρει», δηλώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος συντηρητής καυστήρων.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι πολλές πολυκατοικίες είχαν κάνει ήδη μια μετατροπή.

«Να θυμίσουμε ότι πριν περίπου 5 χρόνια, πολλοί ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει στην αλλαγή εγκατάστασης του καυστήρα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Όπως καταλαβαίνετε ο κόσμος δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Οι περισσότεροι με ρωτάνε αν τους συμφέρει. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαντήσει αφού οι τιμές είναι ρευστές».

Το κόστος

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου η αλλαγή του καυστήρα είναι απλή υπόθεση εάν πρόκειται για κτίρια που διαθέτουν δεξαμενή πετρελαίου, δηλαδή μετέβησαν από το πετρέλαιο θέρμανσης στο αέριο και αδύνατη σε όσες πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, κυρίως οι νεόδμητες, λειτουργούν εξ΄ αρχής με αέριο.

Το κόστος αγοράς του καυστήρα εξαρτάται από το μέγεθος των κτιρίων.

Κυμαίνεται στις 4-5 χιλιάδες ευρώ και η εγκατάσταση θεωρείται εύκολη.

Όμως αν δεν υπάρχει δεξαμενή, κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο αφού το μεν σύστημα αερίου συνδέεται απευθείας με κεντρικό αγωγό συνεχούς ροής, το δε προϋποθέτει αποθήκευση πετρελαίου.

Πηγή:dikaiologitika.gr



Ροη Ειδήσεων