Πέμπτη 18 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΠαρέμβαση Τσιάρα: Λύθηκε το θέμα της αίθουσας για την τραγωδία στο Μάτι...

Παρέμβαση Τσιάρα: Λύθηκε το θέμα της αίθουσας για την τραγωδία στο Μάτι – Μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου

Με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα βρέθηκε λύση στο ζήτημα που ανέκυψε με τη χωροταξία της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.

Σε σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Δημήτρη Οικονόμου, του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορου Λινού και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου αποφασίστηκε η μεταφορά της δίκης για την υπόθεση στο Μάτι στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου ήδη διεξάγεται η επίσης πολυπρόσωπη και πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση ελήφθη με δεδομένη τη δικονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς και με τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων ότι ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα ανέρχεται  σε τουλάχιστον 12 ανά μήνα δεν θα οδηγήσουν σε παρέλκυση και καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης.

Οι εικόνες ντροπής στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Κατά την έναρξη της διαδικασίας την Πέμπτη στη μικρή αίθουσα που είχε οριστεί να διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη επικράτησαν εικόνες χάους και ντροπής, με περισσότερους από 200 παριστάμενους να βρίσκονται στα Δικαστήρια – κατηγορούμενοι, μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, συνήγοροι, δημοσιογράφοι – αλλά μετά βίας να χωράνε οι 21 που έχουν παραπεμφθεί για τη φονική πυρκαγιά.

Δικηγόροι βρίσκονταν έξω από τα παράθυρα της αίθουσας φωνάζοντας «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα», με την έδρα του Δικαστηρίου να ανακοινώνει πως η διαδικασία θα γίνει σταδιακά προκειμένου να μπορέσουν να βρουν χώρο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και τελικώς να διακόπτει για τις 7 Νοεμβρίου.

Αποκαλυπτικά είναι όπως έγραψε το dikastiko.gr όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος στην υπόθεση. «Οι συνθήκες ήταν πραγματικά ασύλληπτες. Αρκετοί συνήγοροι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα παράθυρα της αίθουσας, κολλημένοι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Όσοι είχαμε κατορθώσει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται!) να εισέλθουμε στην αίθουσα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, ακούγαμε μεν τι έλεγε η κα Πρόεδρος, αλλά αδυνατούσαμε να σημειώσουμε οτιδήποτε ή και να κινηθούμε περαιτέρω, καθότι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον» σημείωνε.

 «Καμπανάκι» από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου

Το θέμα είχε αναδειχθεί πριν την έναρξη της δίκης από το νεοεκλεγέν Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χριστόφορο Λινό, να το θίγει σε ανακοίνωσή του και να αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας, που θα μπορούσε να καλύψει τις ιδιαίτερες δυσκολίες διεξαγωγής μιας τέτοιας πολυπρόσωπης και μεγάλης διάρκειας διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό ο κ. Λινός είχε ζητήσει με επείγον έγγραφό του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ορισμό της Αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αίθουσας στην οποία θα πραγματοποιούνταν τουλάχιστον οι αρχικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου κάτι που δεν έγινε δεκτό.

«Ωστόσο, όπως στη συνέχεια ενημερωθήκαμε, ο ορισμός αυτός, στο παρόν χρονικό σημείο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν ήταν εφικτός, λόγω άλλης πολυπρόσωπης δίκης που ήδη διεξάγεται στην προαναφερόμενη αίθουσα (δευτεροβάθμια δίκη «Χρυσής Αυγής»), ο διαμοιρασμός της χρήσης της οποίας με το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κρίθηκε δυσχερής» σημειώνεται.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, «προς το σκοπό διευκόλυνσης διεξαγωγής της δίκης και περιορισμού της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων της, προέκρινε τη λύση της αναζήτησης άλλης αίθουσας, εντός του χώρου της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στην οποία το ΣΤ ́ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα μπορούσε να συνεδριάσει, μετά τυχόν διακοπή και κατόπιν συνεννόησης με τη διευθύνουσα τη συνεδρίαση Δικαστή, υπό όρους, έστω και εν μέρει, καλύτερους, λύση που ενδεχομένως θα μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες, ανήκουσες στη ίδια ως άνω Δικαστή δικονομικές επιλογές (π.χ. προγραμματισμός, κατά την αρχική συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου τ.ε., της παρουσίας των μαρτύρων σε περισσότερες μελλοντικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου)».

Πηγή:dikastiko.gr



Ροη Ειδήσεων