Παρασκευή 19 Απριλίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΠρόγραμμα «Φώφη Γενηματά»: Σχεδόν 4.700 γυναίκες βρέθηκαν με καρκίνο σε αρχικό στάδιο

Πρόγραμμα «Φώφη Γενηματά»: Σχεδόν 4.700 γυναίκες βρέθηκαν με καρκίνο σε αρχικό στάδιο

Ενθαρρυντικά ειναι τα μηνύματα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες.

Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο και άρα έγκαιρη θεραπεία, όπως είπε το πρωί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολιτή. Μέχρι τώρα ο πολίτης πήγαινε στον γιατρό και ζητούσε να κάνει εξετάσεις που αποζημιώνονται φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» θα περιλαμβάνονται προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, που στόχο έχουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού λέγοντας ότι «μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού φιλοδοξουμε να καταστήσουμε διαρκή την πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακά να δομηθεί ο ιατρικος φάκελος του ασθενή. Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε άλλα και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Σε ώριμο στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατ’ οικον νοσηλείας αρχικά ογκολογικών ασθενών και ακολούθως άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων, συνέχισε.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή διαρθρωτικών και όχι περιοριστικών μέτρων στο φάρμακο το 2023.

«Όταν μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσέρχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προατίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων