Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΠυρκαγιά στο Μάτι: «Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 η Μαίρη Αβραμίδου αποχώρησε εγκαίρως από το Μάτι μαζί με την κόρη της, για μια εκδήλωση στην Αθήνα, προτού οι φλόγες περάσουν τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οι συγγενείς της που έμειναν πίσω ανησυχούσαν περισσότερο για εκείνη και πώς θα έβγαινε στον δρόμο, κανείς τους δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

Βλέποντας καπνό χαμηλά στον Νέο Βουτζά, τους ειδοποίησε να φύγουν κι εκείνοι. Εγκλωβίστηκαν 40 λεπτά στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην τελευταία τους συνομιλία τής είπαν ότι έβλεπαν τη φωτιά μπροστά τους – έπειτα τα τηλέφωνα νέκρωσαν. Ακολούθησε η αγωνιώδης αναζήτησή τους. Η ταυτοποίησή τους κατέστη δυνατή μόνο μέσω DNA μία εβδομάδα αργότερα. «Παραλάβαμε τέσσερα σακουλάκια», λέει. Η κ. Αβραμίδου έχασε τη μητέρα της, 66 ετών, την αδελφή της, 47 ετών, τον γαμπρό της, 53 ετών, και τον ανιψιό της, 21 ετών.

Αγανάκτηση

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η επίκληση συντρέχοντος πταίσματος από νομικούς εκπροσώπους του Δημοσίου και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποκρούσουν ομαδική αγωγή για αποζημιώσεις 24 πυροπλήκτων και συγγενών θυμάτων, τη συγκλόνισε. Οπως ανέδειξε σε ρεπορτάζ της η «Κ», στους ισχυρισμούς που έχουν υποβληθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι τα περισσότερα σπίτια των πληγέντων οικισμών δεν είχαν καθαριστεί από καύσιμη ύλη, επισημαίνοντας ότι αυτό έπαιξε «καταλυτικό ρόλο στο ζημιογόνο αποτέλεσμα». Ακόμη το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι ορισμένοι από τους ενάγοντες, ενώ ήταν ασφαλείς, εισήλθαν στην καιόμενη περιοχή με δική τους ευθύνη, χωρίς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των κρατικών οργάνων. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25 Νοεμβρίου και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ εκκρεμούν και άλλες αγωγές.

Για ορισμένους εκ των εναγόντων διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι εισήλθαν στην καιόμενη περιοχή με δική τους ευθύνη χωρίς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των κρατικών οργάνων

Στη συγκεκριμένη ομαδική αγωγή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία αναφέρει ότι η Τροχαία τής επέτρεψε να μεταβεί στην παραθεριστική κατοικία της στο Μάτι καθώς απομάκρυνε έναν ηλικιωμένο συγγενή της από τον Νέο Βουτζά. Εκεί τους βρήκε έπειτα η φωτιά. Ο συγγενής της απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα λόγω εγκαυμάτων και εισπνοής καπνού και η ίδια νοσηλεύτηκε με εγκαύματα στο σώμα. Παρόμοιες μαρτυρίες για λάθη στην εκτροπή των οχημάτων έχουν διατυπωθεί και από άλλους πυροπλήκτους ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά τη φωτιά.

«Μου πρόσθεσε μέσα στη θλίψη μου απογοήτευση και οργή, διότι είναι βασισμένο σε αναληθείς ισχυρισμούς», λέει στην «Κ» η κ. Αβραμίδου σχετικά με τις αιτιάσεις του Δημοσίου. Η ίδια έχει καταθέσει ξεχωριστή αγωγή, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στον Φεβρουάριο. «Το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί χωρίς ίχνος ντροπής να μεταθέσει τις τεράστιες και αποκλειστικές ευθύνες που έχει για ό,τι συνέβη στις 23 Ιουλίου 2018 στα ίδια τα θύματα, ζούμε το θέατρο του παραλόγου, ελπίζουμε τουλάχιστον να λειτουργεί η Δικαιοσύνη», προσθέτει.

Στους ισχυρισμούς των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Πέρα από τον τυπικό τρόπο με τον οποίο διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν τη δουλειά τους, σε τέτοιου είδους υποθέσεις θα πρέπει να σταθμίζεται η γενικότερη εικόνα. Μιλάμε για μια τραγωδία, και τα όποια συμπεράσματα και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση την ευαισθησία που πρέπει κανείς να δείχνει απέναντι στα αποτελέσματα αυτής της τραγωδίας», δήλωσε.

«Γνωρίζουμε ανθρώπους που η Τροχαία, όταν η φωτιά ήταν πάνω από τη Μαραθώνος, τους έστελνε με τα αυτοκίνητά τους μέσω του Ματιού», λέει στην «Κ» ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης. Ο ίδιος ήταν ένας από τους ανθρώπους που πήγε να απεγκλωβίσει τους γονείς του και βοήθησε εθελοντικά και άλλους πυροπλήκτους εκείνη την ημέρα. Οταν έφθασε στο Μάτι, στις 19.30, αναφέρει ότι η κεντρική οδός της Κυανής Ακτής και άλλα στενά ήταν προσβάσιμα. Ο ίδιος, όμως, περιγράφει ότι για ώρες δεν είχε δει πυροσβεστικό στο παραλιακό μέτωπο ή άλλη οργανωμένη βοήθεια. Αφηγείται στην «Κ» πώς κουβάλησε στην πλάτη του κάποιους ανθρώπους και παρείχε πρώτες βοήθειες σε άλλους. Το βράδυ είδε ένα πυροσβεστικό όχημα έξω από το ξενοδοχείο Ramada. «Απέναντι ήταν ένα σπίτι που καιγόταν, αλλά είχαν μείνει από νερό γιατί είχαν έρθει κατευθείαν από την Κινέτα», λέει.

Πηγή:kathimerini.gr



Ροη Ειδήσεων