Κυριακή 4 Ιουνίου 2023


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του δημάρχου Σαρωνικού Χρήστου Γκίνη στον Μέμο Ξυγκάκη...

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του δημάρχου Σαρωνικού Χρήστου Γκίνη στον Μέμο Ξυγκάκη και στην εκπομπή Ανατολικός Άνεμος

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε την Τρίτη 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, στον Μέμο Ξυγκάκη και στην διαδικτυακή εκπομπή Ανατολικός Άνεμος. Ο Χ. Γκίνης απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων, επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες που θέτει για την επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση  για να είναι μια διοίκηση αποτελεσματική αποτελεί η καλή συνεργασία μεταξύ των στελεχών και το κοινό όραμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ανέφερε, τέλος, επιγραμματικά όλα τα έργα που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή και είτε έχουν δημοπρατηθεί, είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Στη συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων:

-Για την εκλογή του στη δημαρχία:

Είμαι ευτυχής που γνωρίζω καλά το αντικείμενο τόσο λόγω σπουδών όσο και λόγω εμπειρίας. Για εμένα η εκλογή μου είναι μια μορφή καταξίωσης, μια μορφή αναγνώρισης της συνεισφοράς μου στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτό τον τόπο που αγαπώ. Για 8 χρόνια υπήρξα επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στον πρώην δήμο Καλυβίων και για τα τελευταία 4 χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.

Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι ότι με εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι και με τίμησαν με την ψήφο τους, την ημέρα της ψηφοφορίας. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

-Για την αλλαγή του ρόλου του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Πάντα ήμουν συνεργάτης με τον Πέτρο Φιλίππου και βλέπαμε από την ίδια σκοπιά τα θέματα. Τόσο η θέση του αντιδημάρχου όσο και του δημάρχου έχουν τις δυσκολίες τους, όμως με τη συνεργασία τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήρθα στο δήμο και στη θέση του δημάρχου για να καταξιωθώ. Αυτό το κατάφερα στην επαγγελματική μου ζωή. Σίγουρα, βέβαια, είναι πιο δύσκολο να είσαι δήμαρχος. Από την πλευρά μου αισθάνομαι ικανοποιημένος όταν οι συμπολίτες μας φεύγουν από το δημαρχείο με τη βεβαιότητα ότι τους ακούμε με προσοχή και αναζητούμε λύσεις γι αυτούς.

-Για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης περιόδου:

Δεν είμαι ούτε μεταβατικός ούτε υπηρεσιακός δήμαρχος. Με ψήφισαν οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι και με τίμησαν με την ψήφο τους και είμαι δήμαρχος Σαρωνικού. Συνδιοικούμε με τους συνεργάτες μου και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα της παράταξης μας με έμφαση σε ό,τι βελτιώνει τη ζωή των δημοτών διορθώνοντας παράλληλα τις αστοχίες. Για παράδειρα χρειάζονται κάποιες αρμοδιότητες στις Δημοτικές Κοινότητες που δεν είχαν προχωρήσει, χρειάζεται επιτάχυνση στην εφαρμογή της ανακύκλωσης και της διαχείρισης βιοαποβλήτων, κά τι που θα γίνει με την γρήγορη εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων

-Σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο και τη λήψη αποφάσεων:

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετασχηματίζεται και αλλάζει. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του τόπου. Όταν φέρνουμε εμείς ως παράταξη ή φέρνει η αντιπολίτευση μια πρόταση που είναι προς όφελος των πολιτών όλοι τη στηρίζουμε. Όσοι προερχόμαστε από την παράταξη μας και παραμένουμε σε αυτή, όσοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή όσοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, όλοι έχουμε την υποχρέωση να τιμήσουμε ψήφο και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας ψηφίζοντας πάντα ό,τι είναι προς όφελός τους. Όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις μας από τους πολίτες.

-Σχετικά με την αντιδημαρχία του Θανάση Καραγιάννη:

Τον όρισα αντιδήμαρχο μετά την εκλογή μου και του έδωσα περισσότερες αρμοδιότητες από όσες είχε πριν. Μπορώ να μιλάω επί ώρες με τους συνεργάτες μου για να βρούμε λύση αλλά τελεσίγραφα δεν δέχομαι. Το ποιους θα κάνω αντιδημάρχους και ποιες αρμοδιότητες θα δώσω είναι αποκλειστικό μου δικαίωμα και δεν το διαπραγματεύομαι. Ο κος. Καραγιάννης είπε «παραιτούμαι» γιατί ήθελε να έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε μια Δ.Ε. όπως είναι η Ανάβυσσος. Το «εμείς», όμως, είναι καλύτερο από το «εγώ». Και στη δική μας διοίκηση, αυτό το κάνουμε πράξη.

Είπε πολύ βαριές κουβέντες για την παράταξη στο ΔΣ, ο κος Καριαγιάννης. Το ερώτημα είναι γιατί συμμετείχε μέχρι τώρα σε μια διοίκηση στην οποία προσάπτει τόσες κατηγορίες και γιατί διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες τώρα, που θεώρησε ότι πρέπει αυτός μόνος του να είναι αντιδήμαρχος Αναβύσσου.

-Σχετικά με τις αρμοδιότητες αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων.

Θα προχωρήσω εντός των ημερών και σε ορισμό εντεταλμένων συμβούλων από την παράταξή μου ή από άλλες παρατάξεις προκειμένου να καλύψω τις ανάγκες στον διοικητικό τομέα του Δήμου.

Επίσης, ειδικά για τα απορρίμματα θεώρησα καλό μαζί με τον αντιδήμαρχο που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος, να βάλω κι άλλους αντιδημάρχους υπεύθυνους για τη διαχείριση, καθώς ο δήμος μας είναι πολύ μεγάλος και το αντικείμενο σύνθετο. Θέλω με τους συνεργάτες μου να συνδιοικούμε. Πιστεύω ότι ένας κούκος μόνος του, δεν φέρνει την άνοιξη. Προσπαθώ να μοιράσω αρμοδιότητες καθώς πιστεύω στο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης

-Για τη διαχείριση απορριμμάτων:

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Γερακίνα Π. Φωκαίας. Για αυτό εμείς προωθούμε τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που πάνε για ταφή, ενισχύουμε την διαδικασία με τον λειοτεμαχιστή. Εξοικονομούμε έτσι και χρήματα καθώς η ταφή στη Φυλή κοστίζει 77 ευρώ ο τόνος,  ενώ με τη συγκεκριμένη διαχείριση κοστίζει 45 ευρώ ο τόνος. Το 2022 εκτρέψαμε από την ταφή περίπου 7 χιλιάδες τόνους.

Έχει εγκριθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και είναι προς δημοπράτηση ένας μεγάλος λειοτεμαχιστής, δυο απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα και όλο τον εξοπλισμό για την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Όλο αυτό το πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι αξίας 1 εκατ. 600 χιλιάδων ευρώ. Επίσης σε όλες τις κοινότητες θα εγκατασταθεί σύγχρονος εξοπλισμός για την ανακύκλωση όπως πράσινες γωνίες, πολύκεντρα ανακύκλωσης και κιόσκια ανακύκλωσης. Επιπλέον έχουμε δημοπρατήσει ένα GCB για να βοηθήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Υπάρχουν, ασφαλώς, καθυστερήσεις αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων όμως έχουμε θέσει πλέον τις βάσεις ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν.

-Για τις παραλίες:

Επίκειται συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ προκειμένου να συζητήσουμε πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία. Μέχρι τώρα η ΕΤΑΔ λαμβάνει χρήματα από την αξιοποίηση των καντινών και ο δήμος μαζεύει τα σκουπίδια χωρίς πληρωμή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να βρούμε μια λύση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2021 και το 2022 πήραμε χρήματα από τη μίσθωση του αιγιαλού μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, που ανήλθαν σε 350 χιλιάδες ευρώ.  Επίσης, αναφορικά με τις μισθώσεις των καντινών επισημαίνω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το 2021 και αφορά τα έτη 2022 και 2023.

Η παραλία Πεύκο δεν είναι στη δικαιοδοσία μας, ανήκει στο Υπερταμείο και  συνεχίζει να φρουρείται προκειμένου να μην ξαναμπεί ο καταπατητής. Το δε Κιόσκι, έχει αναβαθμιστεί και είναι πλέον κερδοφόρο. Πέρυσι πετύχαμε ρεκόρ κερδών 56 χιλιάδων ευρώ, έχοντας πάντα προσιτές τιμές.

-Σχετικά με την οδοποιία:

Έχουν εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 2 εκατ. 140 χιλιάδες ευρώ για ασφαλτόστρωση και είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση. Έχουμε προτείνει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 1,5 εκατ ευρώ που είναι για αγροτική οδοποιία και είναι κι αυτό προς έγκριση. Επίσης, έχουν εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 4 εκατ ευρώ, επίσης για οδοποιία σε όλο τον δήμο. Επιπλέον υπάρχουν ασφαλτοστρώσεις μικρότερης κλίμακας που ήδη εξελίσσονται σε όλες τις κοινότητες.

-Για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή:

Διατηρώ ακόμη την προεδρία της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής καθώς επιθυμώ να ολοκληρώσω κάποιους σχεδιασμούς που είχαμε κάνει προ καιρού. Έχουμε προχωρήσει μέχρι τώρα σε πλήθος εργασιών ωστόσο σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να συνυπολογίζουμε πάντα τους διαθέσιμους πόρους.

-Για τα οικονομικά του δήμου:

Οι ισολογισμοί του 2020 και του 2021 είναι θετικοί. Και του 2022 θα είναι επίσης θετικός. Επιγραμματικά θα σας δώσω την οικονομική εικόνα του δήμου στις 31/12/2022:  έχουμε ταμειακό υπόλοιπο 8 εκατ. 320 χιλιάδες ευρώ. Πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις του δήμου παρά τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ζωής. Αυτές οι πιέσεις ασκήθηκαν σε όλη την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο σ’ εμάς, συνεπώς οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουμε όμοια προβλήματα. Όμως η χρηστή διοίκηση που ασκήσαμε είχε αποτέλεσμα και αυτή τη στιγμή ο δήμος Σαρωνικού εξυπηρετεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, παραμένοντας την ίδια στιγμή απόλυτα λειτουργικός.


Ροη Ειδήσεων