Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαUBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (πίνακας)

UBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (πίνακας)

Αν και η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 2,5% το 2023, το 2024 η οικονομία θα ανακάμψει στο 3,2% το 2024, βοηθούμενη από την απορρόφηση στα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, εκτιμά η UBS.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 2,5% για την Ελλάδα το 2023 είναι κυρίως λόγω της στασιμότητας στην Ευρωζώνη, αφού τα ιστορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ασθενέστερη κατά 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μειώνει την ελληνική ανάπτυξη κατά 1%-1,2%.

Παρόλα αυτά, η UBS «βλέπει» ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024, από το 159% του ΑΕΠ το 2023 και το 167% του ΑΕΠ φέτος.

Η Ελλάδα επίσης θα αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ δανείων από το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης (Greek Loan Facility – GLF), τα οποίο προέρχονται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το Μάιο του 2010, στις αρχές του 2023. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, το οποίο είναι στα ίδια επίπεδα με το με αυτά που έχει αντλήσει η Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2022.
Αναφορικά με τα οικονομικά του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσεις ύψους 33 δισ. ευρώ περίπου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για το 2024, η UBS προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% περίπου του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το επόμενο ορόσημο για τις αγορές είναι ο χρόνος της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένων των εκλογών του Ιουλίου 2023, η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι η UBS εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να έχει ήδη κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, καθώς η προκαταρκτική μέτρηση του εναρμονισμένου δείκτη, υποχώρησε στο 9,8% ετησίως τον Οκτώβριο από 12,1% ετησίως το Σεπτέμβριο, λόγω της επίδρασης της ενεργειακής βάσης.. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα από περίπου 10% κατά μέσο όρο το 2022 σε περίπου 4% το 2023 και στη συνέχεια σε 2% το 2024.

Η δυναμική στην οικονομία θα επιστρέψει από το 2024

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα: α) το προχωρημένο στάδιο απορρόφησης των Ταμείων Ανάκαμψης της ΕΕ στηριζόμενη στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και β) τα ελληνικά νοικοκυριά, αν κα αντιμετωπίζουν πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχουν κάποιοι ελαφρυντικοί παράγοντες το 2023.

Η UBS βλέπει:

α) ισχυρή αγορά εργασίας, με την απασχόληση να είναι η υψηλότερη από τις αρχές του 2011,

β) συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που καταβάλλεται από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης,

δ) πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο του 2023, μετά από μια αύξηση κατά 10% σε δύο δόσεις το 2022) και

ε) τα νοικοκυριά έχουν ακόμα περίπου 10% του ΑΕΠ συσσωρευμένες αποταμιεύσεις σε καταθέσεις (μετά την πανδημία) διαθέσιμες για να καταφύγουν σε αυτές.

Πηγή:newmoney.gr



Ροη Ειδήσεων