Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότητα«Δουλειές ξανά»: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για ανέργους που αρνούνται εργασία...

«Δουλειές ξανά»: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για ανέργους που αρνούνται εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης

Kατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το ΔΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οι αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος 4921/2022 “Δουλειές ξανά” για την αντιμετώπιση των ανέργων, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας ακόμη και η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ.

Το ΔΣ της ΔΥΠΑ, ενέκρινε:

Την διακοπή του επιδόματος ανεργίας και την διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ -για χρονικό διάστημα από 6 μήνες έως 2 χρόνια- των ανέργων που αρνούνται ανάληψη εργασίας ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Την διεκδίκηση επιστροφής χρημάτων και την επιβολή προστίμων για ψευδείς δηλώσεις προς την ΔΥΠΑ.

Πιο αναλυτικά το…ποινολόγιο για τους ανέργους, προβλέπει:

Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος, απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Το ίδιο ισχύει για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.

Παροχές που έχουν καταβληθεί σε τέτοια περίπτωση, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

– Προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, προβλέπεται και σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο ή παράλειψης του να τα επικαιροποιήσει.

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων