Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑγχώδεις διαταραχές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για αυτές;

Αγχώδεις διαταραχές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για αυτές;

Πόσο συχνές είναι οι αγχώδεις διαταραχές και υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους; Ποια είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι; Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι προβολές άγχους – και τι συνεπάγονται; Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Και τι σημαίνουν αυτές οι συστάσεις;

Για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, μίλησα με την Ιατρική Αναλύτρια του CNN, Δρ. Leana Wen, γιατρό επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Τζορτζ Ουάσιγκτον Milken Institute. Είναι επίσης συγγραφέας του “Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health”.

– Πόσο συχνές είναι οι αγχώδεις διαταραχές;

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συστάσεων της Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο επιπολασμός των αγχωδών διαταραχών σε όλη τη ζωή είναι 26% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 4 άνδρες και 4 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξουν μια αγχώδη διαταραχή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το άγχος, όπως η κατάθλιψη και άλλες ανησυχίες για την ψυχική υγεία, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή που δίνουμε στις ανησυχίες της σωματικής υγείας. Χαίρομαι που η ειδική ομάδα έχει εκδώσει οδηγίες που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη διάγνωσης του άγχους.

– Πώς ορίζετε το άγχος;

 Αυτή είναι μια σημαντική διευκρίνιση – είναι σημαντικό να διακρίνουμε τα συναισθήματα άγχους από την ιατρική διάγνωση μιας αγχώδους διαταραχής. Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες. Όλοι νιώθουν κάποιο επίπεδο νευρικότητας σε καταστάσεις στη ζωή τους.

Οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από έναν επίμονο, υπερβολικό φόβο ή άγχος που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει. Μπορούν να οδηγήσουν στο να αποφεύγουν οι άνθρωποι καταστάσεις – κοινωνικές δεσμεύσεις, επαγγελματικές λειτουργίες, ραντεβού ή ακόμα και καθημερινά θελήματα για παράδειγμα – και να επηρεάσουν τη δουλειά, την εκπαίδευση και τις προσωπικές τους σχέσεις. Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν μια σειρά από διαγνώσεις, συμπεριλαμβανομένων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής πανικού, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και ειδικών φοβιών.

– Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος;

Η παρουσία μιας άλλης πάθησης ψυχικής υγείας αυξάνει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει αγχώδεις διαταραχές. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και το άγχος συχνά αλληλοεπικαλύπτονται. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι το 67% των ατόμων με κατάθλιψη είχαν επίσης αγχώδη διαταραχή. Υπάρχει επίσης συσχέτιση μεταξύ των αγχωδών διαταραχών και του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ. Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως η απώλεια εργασίας, το πένθος ή η εγκυμοσύνη θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα αγχωδών διαταραχών.

(Το σχέδιο συστάσεων αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό των αγχωδών διαταραχών σε ομάδες πληθυσμού που ορίζονται από φυλή και εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, μεταξύ άλλων.)

– Ποια είναι μερικά συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών;

 Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων – ανήσυχα και ανήσυχα, αίσθημα πανικού ή καταστροφής, δυσκολία συγκέντρωσης ή ύπνου και βίωμα κρίσεων πανικού. Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή κρύα και τσούξιμο στα χέρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να έχουν άλλα σωματικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, κάποιοι εμφανίζουν πονοκεφάλους, στομαχόπονους, ναυτία και κόπωση. Επειδή τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής είναι τόσο ποικίλα, η υποανίχνευση και η υποδιάγνωση είναι κοινές.

– Πόσο συχνά πρέπει οι γιατροί να ελέγχουν τους ασθενείς για άγχος;

 Το σχέδιο συστάσεων της ομάδας εργασίας δεν προσδιορίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για να πούμε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος άγχους πρέπει να πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η εθνική ομάδα εργασίας ζητά μια «ρεαλιστική προσέγγιση» που «μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο όλων των ενηλίκων που δεν έχουν ελεγχθεί προηγουμένως και χρήση κλινικής κρίσης λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου, τις συννοσηρές καταστάσεις και τα συμβάντα ζωής για να καθοριστεί εάν είναι πρόσθετος έλεγχος ασθενών υψηλού κινδύνου. εγγυημένη.»

Αυτό που λέει σε μένα, ως κλινικό ιατρό, είναι ότι αν δεν έχουμε εξετάσει ποτέ έναν ασθενή για άγχος, είναι καλή πρακτική να το κάνουμε τουλάχιστον μία φορά. (Αυτό συνήθως συνεπάγεται τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από τους ασθενείς και/ή την απάντηση σε μια σειρά ερωτήσεων κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού ραντεβού.) Στη συνέχεια, ανάλογα με το τι άλλο έχουμε συλλέξει από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του ασθενούς, ενδέχεται να κάνουμε ξανά έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνουμε έναν άλλο έλεγχο εάν ένας ασθενής είχε μια πρόσφατη αλλαγή στη ζωή του, εάν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άλλη πάθηση ψυχικής υγείας ή αν ανέφερε αύξηση στη χρήση αλκοόλ.

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή για άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη αγχώδη διαταραχή.

– Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για άτομα που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή;

 Όπως η κατάθλιψη και ορισμένες άλλες διαγνώσεις ψυχικής υγείας, οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω φαρμακοθεραπείας, ψυχοθεραπείας ή και των δύο. Η φαρμακοθεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, ενώ η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που γίνεται μέσω της συνεργασίας με έναν ψυχολόγο ή άλλο ειδικό ψυχικής υγείας. Συχνά, οι κλινικοί γιατροί συνιστούν επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, της άσκησης και της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Μερικοί ασθενείς χρειάζονται συνεχή θεραπεία. Πολλοί λαμβάνουν θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια παρακολουθούνται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να τη χρειαστούν ξανά.

Η ουσία εδώ είναι ότι οι θεραπείες λειτουργούν. Μειώνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και βοηθούν τους ανθρώπους να ανακτήσουν την ευεξία στη ζωή τους.

– Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια αγχώδη διαταραχή;

 Υπάρχουν διαδικτυακά εργαλεία ελέγχου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να δουν αν θα μπορούσαν να έχουν άγχος, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας Γενικευμένης Αγχώδης Διαταραχής. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια αγχώδη διαταραχή θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εάν βλέπουν ήδη έναν ειδικό ψυχικής υγείας, θα μπορούσαν να απευθυνθούν απευθείας σε αυτό το άτομο.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα συμπτώματά σας. Κάποια που δεν φαίνονται άμεσα συνδεδεμένα μπορεί στην πραγματικότητα να δείχνουν μια αγχώδη διαταραχή. Μην καθυστερείτε. να θυμάστε ότι η θεραπεία υπάρχει και λειτουργεί.

Εάν είχατε μια ανησυχία για τη σωματική υγεία – για παράδειγμα, πονοκεφάλους λόγω ημικρανιών ή στομαχικούς πόνους λόγω ελκών – θα θέλατε να αντιμετωπιστεί αυτό. Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο επίπεδο επείγουσας ανάγκης.

– Γιατί οι συστάσεις λένε ότι οι προβολές πρέπει να είναι για ενήλικες κάτω των 65 ετών; Τι γίνεται με τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους;

 Η ομάδα εργασίας διευκρινίζει ότι τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για την υποστήριξη του συνήθους ελέγχου άγχους σε ενήλικες κάτω των 65 ετών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά ή οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν πρέπει να ελέγχονται για άγχος. Είναι καλή πρακτική για τους κλινικούς ιατρούς να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα άγχους ή ανησυχίες σε όλους τους ασθενείς τους, ανεξαρτήτως ηλικίας – και για τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αναφέρουν την πιθανότητα συμπτωμάτων άγχους στην προσοχή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης τους.

– Τι ακολουθεί για τις συστάσεις της ειδικής ομάδας — πότε θα τεθούν σε ισχύ;

 Αυτές οι συστάσεις είναι υπό μορφή σχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα εργασίας ζητά σχόλια από το κοινό μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Αναμένω ότι θα οριστικοποιηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ακόμη και τότε, εξακολουθεί να εναπόκειται στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εφαρμόσουν προσυμπτωματικό έλεγχο άγχους για τους ασθενείς τους. Ελπίζω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα επιτύχουν τον κρίσιμο στόχο τους να ευαισθητοποιήσουν για τις αγχώδεις διαταραχές και θα παρακινήσουν περισσότερους ασθενείς να λάβουν θεραπεία για αυτό το πρόβλημα ψυχικής υγείας.



Ροη Ειδήσεων