Δευτέρα 6 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΗ τρέλα του καφέ έχει περάσει στα παιδιά μας. Γιατί και τί...

Η τρέλα του καφέ έχει περάσει στα παιδιά μας. Γιατί και τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Έχουμε γίνει μια κουλτούρα που τρελαίνεται με τον καφέ. Ωστόσο, με όλες τις μελέτες που έχουν βγει για το πώς ένα φλιτζάνι joe μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και ορισμένους καρκίνους, ποιο είναι το κακό;

Έχει περάσει στα παιδιά μας.

Παρά τις προειδοποιήσεις για χρόνια από παιδιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας ότι ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά, μπορεί να είναι επιβλαβή για τη νεολαία, οι γονείς επιτρέπουν στα μικρά τους -ακόμη και στα νήπια- να πίνουν αυτά τα ροφήματα.

Μια μελέτη του 2015 με μαμάδες από τη Βοστώνη διαπίστωσε ότι το 14% των ερωτηθέντων επέτρεπαν στα 2χρονα παιδιά τους να πίνουν μεταξύ 1 και 4 ουγγιές καφέ την ημέρα (μισό φλιτζάνι καφέ είναι 4 ουγγιές). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 2,5% των μαμάδων έδιναν καφέ στα παιδιά τους ενός έτους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά καφέ, τσάι, σόδα, αθλητικά ποτά ή άλλα προϊόντα με καφεΐνη για παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ οι έφηβοι μεταξύ 12 και 18 ετών θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψή τους σε λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – περίπου στο μέγεθος ενός ντεμοντέ φλιτζάνι καφέ. Ένα “grande” 16 ουγκιών δημοφιλούς καφέ Starbucks Blonde Roast περιέχει 360 χιλιοστόγραμμα ενώ το ίδιο μέγεθος του Pike Place Roast είναι 310 χιλιοστόγραμμα.

Δεν είναι μόνο καφές. Ένα μπουκάλι αθλητικού ποτού μπορεί να περιέχει σχεδόν 250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανάλογα με τη μάρκα, σύμφωνα με έρευνα του Consumer Reports. Ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να έχει έως και 47 χιλιοστόγραμμα, ενώ ένα αναψυκτικό διαίτης μπορεί να έχει 46. Η σοκολάτα έχει επίσης λίγη καφεΐνη, η ποσότητα αυξάνεται καθώς η σοκολάτα σκουραίνει στο χρώμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια χούφτα κόκκους καφέ καλυμμένοι με σοκολάτα μπορεί να έχουν 336 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και τσίχλες καφεΐνης, μέντα, gummy bears και ενεργειακές μπάρες – και ας μην ξεχνάμε το παγωτό καφέ.

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες

Επειδή τα παιδιά είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος σώματος, χρειάζεται λιγότερη καφεΐνη για να βλάψει τη λειτουργία τους. Ένα ασήμαντο ποσό για έναν ενήλικα θα μπορούσε να είναι συντριπτικό για ένα μικρό παιδί. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, να συμβάλει στην παλινδρόμηση οξέος και να προκαλέσει άγχος και διαταραχές ύπνου στα παιδιά. Σε πολύ υψηλές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να είναι επικίνδυνη.

«Τα παιδιά εμφανίζονται στα επείγοντα με ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αυτό που ονομάζουμε ταχυκαρδία ή γρήγορο καρδιακό παλμό», δήλωσε ο παιδίατρος Δρ Μαρκ Κόρκινς, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ωραίο να δίνουμε στα νήπια ένα αναψυκτικό».

Τα όρια βασίζονται κυρίως στο μέγεθος του σώματος και αυτά τα όρια αυξάνονται όταν ένα παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να μεταβολίζει την καφεΐνη πιο εύκολα. Ωστόσο, εάν ένα παιδί είναι μικρό για την ηλικία του ή έχει ημικρανίες, καρδιακά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να είναι ακόμη πιο ευαίσθητο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων.

Με όλα αυτά τα άσχημα νέα, γιατί οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να πιουν καφέ;

Ξεκινά όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να ζητούν ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές «επειδή βλέπουν τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια να τον πίνουν – είναι κάτι που πίνουν οι ενήλικες», δήλωσε ο Corkins, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής στο το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Μέμφις, μέσω email.

Και επειδή οι γονείς το αντιλαμβάνονται ως αβλαβές –και πιθανότατα είναι σε μικρές ποσότητες– θα αφήσουν τα παιδιά τους να πιουν μια ή δύο γουλιές, ο Κόρκινς είπε: «Ωστόσο, μόλις ξεκινήσουν οι γονείς, γίνεται ολισθηρό και πιο εύκολο να αφήσουν τα παιδιά να πίνουν τι θέλουν από το να πολεμήσουν μαζί τους».

Θα πάρω ένα διπλό μαστίγιο με επιπλέον καραμέλα

Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα: ο αντίκτυπος του καφέ, του τσαγιού, της σόδας και των αθλητικών ποτών σε μια ισορροπημένη διατροφή.

«Το άλλο πρόβλημά μου με τα παιδιά που πίνουν καφέ είναι ότι έχει μικρή θρεπτική αξία και αντικαθιστά κάτι που πρέπει να είναι διατροφικά πλήρες, όπως το γάλα και το νερό», είπε ο Corkins. «Το γάλα είναι γεμάτο με ασβέστιο και βιταμίνη D και το νερό είναι ένα θρεπτικό συστατικό. Είμαστε σαν το 60% νερό, βασικά ένας ωκεανός».

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα πρόσθετα. Πέρασαν οι εποχές που ο καφές έβγαινε απλά με μια σβούρα ζάχαρη και κρέμα. Τα καφενεία σχεδόν σε κάθε γωνιά προσφέρουν πλέον δεκάδες τρόπους για να καρυκεύσετε και να παχύνετε το ποτό της επιλογής σας.

«Αυτά τα ποτά είναι βασικά ένα επιδόρπιο. Έχουν τον αφρό και τα σφηνάκια από αρωματισμένα σιρόπια, με σαντιγί και μετά τα ραντίσματα από πάνω. Η παρουσίαση είναι καλύτερη από μερικά από τα επιδόρπια που έχω δει», είπε ο Corkins.

Τα επιπλέον σάκχαρα και οι βαριές κρέμες προσθέτουν λίπος και θερμίδες, ενώ η επιλογή εκδόσεων χωρίς ζάχαρη μπορεί να εκθέσει το παιδί σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Ποια είναι η ουσία; «Αποφύγετε την καφεΐνη! Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά σας;» είπε ο Κόρκινς.

«Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει την εγρήγορση», πρόσθεσε. «Αν το παιδί σας νιώθει ότι χρειάζεται καφεΐνη για να περάσει τη μέρα, θα ήταν καλύτερα να συνεργαστείτε με έναν παιδίατρο για να εντοπίσετε τη βασική αιτία αυτού που προκαλεί την κούραση εξαρχής».



Ροη Ειδήσεων