Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜίνα Γκάγκα στο CNN Greece: Το επόμενο βήμα στο ΕΣΥ

Μίνα Γκάγκα στο CNN Greece: Το επόμενο βήμα στο ΕΣΥ

Έχουν περάσει 40 και πλέον χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη καινοτομία στη νεότερη ιστορία της περίθαλψης στη χώρα μας και άλλαξε οριστικά την υγειονομική φροντίδα.

Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια, περισσότερα από δέκα, τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας, ούτε την αναπλήρωση θέσεων. Τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας, από την άλλη, δημιούργησαν επιπλέον έκτακτες υπερεπείγουσες ανάγκες αλλά και ταυτόχρονα ανέδειξαν τη δύναμη και δυναμική του συστήματος, των ανθρώπων του και της διατομεακής συνεργασίας.

Τώρα που η πανδημία μπαίνει σε μια πιο ήρεμη φάση, είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα:

Να κατευθυνθούμε προς ένα σύγχρονο ΕΣΥ που προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για ασθενείς και εργαζόμενους. Και που είναι, πέρα από ασφαλές και ποιοτικό για τους πολίτες, ελκυστικό για τους γιατρούς, ώστε να αναστρέψουμε το brain drain και να γυρίσουν στη χώρα μας οι χιλιάδες νέοι γιατροί μας που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Δίνουμε στην Πρόληψη τον χώρο που πρέπει να έχει, όχι μόνο στο σύστημα υγείας αλλά και στη ζωή μας, με ευρύτατα προγράμματα ελέγχου για μια σειρά από νοσήματα και με προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής.

Αναβαθμίζουμε τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες με ενιαία ποιότητα παντού και αναδιαρθρώνουμε νευραλγικούς δευτεροβάθμιους τομείς.

Εμπλουτίζουμε την ιατρική εκπαίδευση με 6μηνη κλινική, άσκηση αμέσως μετά το πτυχίο και πριν το «αγροτικό». Εφοδιάζουμε τους νέους γιατρούς με εμπειρία σε βασικές ιατρικές πράξεις και στη διαχείριση του επείγοντος, ώστε να βρεθούν καλύτερα προετοιμασμένοι στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία.

Την ίδια στιγμή, αποτυπώνουμε τις ανάγκες του συστήματος σε ιατρικό δυναμικό και καθορίζουμε τη διαδικασία απόκτησης ειδικότητας με γνώμονα αυτές τις ανάγκες.

Οι θέσεις ειδικότητας αντιστοιχούν για πρώτη φορά στους γιατρούς που χρειαζόμαστε και τους οποίους εκπαιδεύουμε με καλύτερους όρους, σε περισσότερα του ενός νοσοκομεία, ώστε να αποκτήσουν περισσότερη και πιο σφαιρική εμπειρία στην ειδικότητα που επιλέγουν.

Οι ειδικευμένοι γιατροί μπορούν όλοι να αξιοποιηθούν στο σύστημα, ενώ σταδιακά μπορούν να εξαλειφθούν όλες οι κενές θέσεις.

Αναβαθμίζουμε την επείγουσα φροντίδα με Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε μικρά και μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία στελεχώνονται από έμπειρους γιατρούς και λειτουργούν σε δύο άξονες, ώστε όλα τα περιστατικά, ανεξαρτήτως βαρύτητας, να εξυπηρετούνται τάχιστα. Αυξάνουμε τα εκπαιδευτικά κέντρα για την Επείγουσα Ιατρική και δίνουμε σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν και να στελεχώσουν την επείγουσα φροντίδα.

Αναθεωρούμε για πρώτη φορά τις διαδικασίες στελέχωσης του ΕΣΥ με ιατρικό δυναμικό: Δίνουμε στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος τη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς στο Δημόσιο Σύστημα με λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, παράλληλα με τα ήδη λειτουργούντα απογευματινά ιατρεία. Ταυτόχρονα, στους ιατρούς που προσφέρουν στο ΕΣΥ, δίνουμε την επιλογή περιορισμένου παράλληλου ιδιωτικού έργου, χωρίς να επηρεάζεται η μονιμότητά τους και με συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την προτεραιότητα της δημόσιας περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, προσφέρουμε σε ιδιώτες γιατρούς τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, χωρίς να επηρεάζεται το ιδιωτικό τους έργο. Έτσι, με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε ιατρικές θέσεις που μέχρι σήμερα έμεναν άγονες. Και βέβαια, έτσι εξυπηρετούνται οι ασθενείς και επιταχύνονται εξετάσεις και χειρουργεία.

Επιπλέον, βελτιώνουμε τις διαδικασίες νέων προσλήψεων θεσπίζοντας δύο μηχανισμούς: έναν κεντρικό, μέσω του υπουργείου και έναν περιφερειακό μέσω των νοσοκομείων, τα οποία θα πραγματοποιούν τις τελικές κρίσεις για τις προσλήψεις που χρειάζονται.

Αναπροσαρμόζουμε δε, το σύστημα ιατρικών απολαβών, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πάντα δυνατοτήτων, και δίνουμε σε όλους τους γιατρούς πιο ισχυρά επιστημονικά κίνητρα για εξέλιξη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Το επόμενο βήμα στο ΕΣΥ πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, με συναίνεση, παραγωγικό διάλογο και ευρεία αποδοχή.

Το επόμενο βήμα είναι η αρχή για την επόμενη μέρα.

Πηγή:cnn.gr



Ροη Ειδήσεων