Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΑπόψεις«Στοίχημα» η ακρίβεια και το μάζεμα της δαιδαλώδους διακυβέρνησης

«Στοίχημα» η ακρίβεια και το μάζεμα της δαιδαλώδους διακυβέρνησης

Στη μάχη για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ρίχνεται η κυβέρνηση καθώς, στο Μαξίμου θεωρούν και σωστά πως το αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη λογική η γάτα με ενημέρωσε πως έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μία νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και από ότι μαθαίνω αυτό ενδέχεται να ανακοινωθεί και σύντομα πριν η κατάσταση ξεφύγει. Σύμφωνα με τη γάτα τη μείωση της τιμής θα την δει ο πολίτης στην αντλία, όπως και κατά το παρελθόν με στόχο να περιοριστούν και οι αυξήσεις στα μεταφορικά και κατά συνέπεια και στα προϊόντα γιατί οι πολίτες αναστενάζουν πλέον στα σούπερ μάρκετς.

Την Τετάρτη όμως έχουμε και τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, με βασικό θέμα το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Εδώ μιλάμε για μια συντονισμένη προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των δήμων, των περιφερειών, της αποκεντρωμένης διοίκησης κλπ καθώς φτιάχνεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης των αρμοδιοτήτων του κράτους. Μιλάμε για μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στο χάος που επικρατεί στη χώρα με αποτέλεσμα και δουλειά να μην γίνεται και να μην λογοδοτεί και κανένας. Πλέον θα ξέρουμε ποιος κάνει τί, ποιος είναι υπεύθυνος για τι και προφανώς όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του δεν θα μπορεί να πετά το μπαλάκι δεξιά και αριστερά.

Η γάτα μου μετέφερε διάφορες ιστορίες τρέλας που εμποδίζουν εδώ και χρόνια κάθε προσπάθεια χάραξης ουσιαστικής πολιτικής για σειρά ζητημάτων ενώ τορπιλίζουν και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης καθώς όπως έμαθα οι αρμοδιότητες του κράτους ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες. Παράδειγμα για το απόλυτο χάος που επικρατεί είναι το νερό. Εδώ δεν υπάρχει καμία ενιαία πολιτική καθώς για τη διαχείριση του μπλέκουν τα πόδια τους τρία υπουργεία, το Περιβάλλοντος, το Υγείας και το Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που η ΕΥΔΑΠ υπάγεται στο Υποδομών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης στους δήμους, ενώ οι γεωτρήσεις στις κατά τόπους περιφέρειες.

Ένα άλλο χαοτικό παράδειγμα είναι και το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα με τα αγριογούρουνα ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία έχουν μπλέξει τα πόδια τους και κανείς τελικά δεν κάνει τίποτα.

Τα ίδια και με την Πολιτική Προστασία όπου και εδώ επικρατεί χάος αρμοδιοτήτων. Έτσι λοιπόν συγκροτείται μία επιτροπή παρακολούθησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ο Θεός βοηθός γιατί να σας πω πως στο Λουξεμβούργο τους πήρε 10 χρόνια να μπορέσουν να τα λύσουν αυτά τα ζήτημα, φαντάζομαι σε ένα χαοτικό ελληνικό δημόσιο θα χρειαστούμε μερικούς αιώνες, αλλά κάθε αρχή είναι το ήμισυ κλπ κλπ.

Στο υπουργικό της Τετάρτης μαθαίνω θα συζητηθεί και το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίζει όσους θέλουν να επισκευάσουν τις ιδιοκτησίες τους και να τις ρίξουν στην αγορά ενώ θα δοθούν και κίνητρα έτσι ώστε νέοι άνθρωποι να μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι. Επίσης στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα παρουσιαστούν και τρόποι αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, μια παλιά και πολύ πονεμένη ιστορία για το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης σύμφωνα με τη γάτα, Βορίδης και Πιερρακάκης θα παρουσιάσουν τον νέο κώδικα διοικητικής διαδικασίας ο οποίος μαθαίνω θα είναι πολύ προωθημένος και θα ενσωματώνει τις διαδικασίες με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με το κράτος.

Η γάτα πάντως υποστηρίζει πως η βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα δώσει και νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας ένα νέο πολυεπίπεδο πλαίσιο. Και δεν νομίζω να έχει άδικο αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση και το κουράγιο να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές σύντομα.

Γράφει ο Δημήτρης Κοτταρίδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ροη Ειδήσεων