Πέμπτη 16 Μαΐου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΟλυμπιακός: Το must win των ερυθρόλευκων κόντρα στην Καραμπάγκ και το σενάριο...

Ολυμπιακός: Το must win των ερυθρόλευκων κόντρα στην Καραμπάγκ και το σενάριο για τη 2η θέση

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Καραμπάγκ στο Αζερμπαϊτζάν (13/10, 19:45, COSMOTE SPORT 2 HD, LIVE από SPORT24) και χρειάζεται νίκη, ώστε να μπει ξανά στο παιχνίδι διεκδίκησης ακόμη και της δεύτερης θέσης. Τι χρειάζεται η ομάδα του Μίτσελ.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Πέμπτη την Καραμπάγκ για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Το ματς στο Μπακού είναι ένα από τα πιο κομβικά φέτος (μέχρι το επόμενο) για την ευρωπαϊκή πορεία των ερυθρόλευκων.

Η ομάδα του Μίτσελ βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου με μηδέν βαθμούς έχοντας δώσει τα τρία πρώτα της παιχνίδια. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός χρειάζεται πάση θυσία τη νίκη απέναντι στους Αζέρους, προκειμένου να αναπτερώσει τις ελπίδες του για την κατάληψη κυρίως της δεύτερης ή τρίτης θέσης.

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας δούμε τι δίνει κάθε θέση του ομίλου στο Europa League:

  • Ο 1ος προκρίνεται στη φάση των 16
  • Ο 2ος παίζει σε έξτρα γύρο για την πρόκριση στους 16 με κάποιον τρίτο από τους ομίλους του Champions League
  • Ο 3ος προκρίνεται στον αντίστοιχο έξτρα γύρο του Europa Conference League και θα αντιμετωπίσει κάποιον 2ο ομίλου εκείνης της διοργάνωσης
  • Ο 4ος αποκλείεται από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Η πρώτη θέση για τον Ολυμπιακό είναι μαθηματικά εφικτή, όμως ρεαλιστικά άπιαστη. Αυτό διότι χρειάζεται τρεις νίκες στα τρία επόμενα ματς σε συνδυασμό με τρεις ήττες της Φράιμπουργκ, νίκη επί των Γερμανών με πάνω από τρία γκολ και να μην προσπεράσουν Καραμπάγκ και Ναντ!.

Επομένως ο Ολυμπιακός θα προτιμήσει στην 4η αγωνιστική η Φράιμπουργκ να νικήσει τη Ναντ εκτός έδρας, ώστε η γερμανική ομάδα να “κλειδώσει” την πρώτη θέση και να κρατήσει χαμηλά τους Γάλλους.

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής του Europa League:

  • 13/10, 19:45 Καραμπάγκ – Ολυμπιακός
  • 13/10, 19:45 Ναντ – Φράιμπουργκ

Το ιδανικό σενάριο για τη 2η θέση

Ο Ολυμπιακός, αν και δύσκολο μπορεί να παραμείνει στο Europa League και να τερματίσει δεύτερος στον όμιλό του. Αρχικά θα πρέπει να πάρει το διπλό στο Αζερμπαϊτζάν και να σιγουρευτεί πως η Ναντ θα ηττηθεί από την Φράιμπουργκ, ώστε να την πιάσει στην ισοβαθμία.

Σε αυτό το σενάριο, οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν την επόμενη αγωνιστική διπλό στη Γερμανία επί της Φράιμπουργκ και νίκη της Ναντ επί της Γκαραμπάγκ, καθώς βάσει των κριτηρίων ισοβαθμίας θα είναι πιο εύκολο να βάλει από κάτω την γαλλική ομάδα (ηττήθηκε 2-1 από τη Ναντ, ενώ από την Γκαραμπάγκ έχασε 3-0).

Τα κριτήρια ισοβαθμίας

  1. Πόντοι στα παιχνίδια των ομάδων που ισοβαθμούν
  2. Διαφορά των γκολ στα παιχνίδια των ομάδων που ισοβαθμούν
  3. Τα γκολ υπέρ στα παιχνίδια των ομάδων που ισοβαθμούν
  4. Διαφορά των γκολ σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  5. Γκολ υπέρ σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Εκτός έδρας γκολ σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  7. Νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  8. Εκτός έδρας νίκες στα παιχνίδια του ομίλου
  9. Λιγότεροι πειθαρχικοί πόντοι (απευθείας κόκκινη = 3 πόντοι, κόκκινη με δύο κίτρινες = 3 πόντοι, κίτρινη = 1 πόντος)
  10. Κατάταξη στην UEFA

Έτσι, στην τελευταία αγωνιστική, εάν ο Ολυμπιακός επικρατήσει της Ναντ με πάνω από ένα γκολ και την ίδια ώρα η Καραμπάγκ δεν νικήσει την Φράιμπουργκ στο Μπακού, θα τερματίσει στη 2η θέση και θα βρεθεί στον έξτρα γύρο του Europa League από τη νέα χρονιά.

Η τρίτη θέση είναι η πιο ρεαλιστική

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πάση θυσία το διπλό ή έστω την ισοπαλία στην Καραμπάγκ προκειμένου να μείνει ζωντανός στο κυνήγι έστω και για την 3η θέση. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζεται τον Φεβρουάριο να βρίσκονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμη και στα μπαράζ του Conference League.

Σε περίπτωση ήττας της Ναντ από την Φράιμπουργκ τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να πιάσει τους Γάλλους. Εάν παραμείνει κοντά, η τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Ναντ στο κατάμεστο Καραϊσκάκης θα είναι do or die.

Στο αποφευκτέο σενάριο ο Ολυμπιακός χάνει από την Καραμπάγκ και η Ναντ κερδίζει ή παίρνει ισοπαλία από τη Φράιμπουργκ. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, ακόμη και για την 3η θέση. Επομένως καταλαβαίνει κανείς πως το ματς στο Μπακού είναι κομβικής σημασίας.

Πάντως, σε αυτή τη φάση που έχει έρθει ο Ολυμπιακός δεν εξαρτάται μονάχα από τις δικές του δυνάμεις, αλλά και από τα άλλα αποτελέσματα των άλλων. Εν πάση περιπτώσει μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής θα έχουν βγει πιο ασφαλή σενάρια για το τι χρειάζεται κάθε ομάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ομίλου:

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής:

  • 13/10, 19:45 Καραμπάγκ – Ολυμπιακός
  • 13/10, 19:45 Ναντ – Φράιμπουργκ

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής:

  • 27/10, 22:00 Φράιμπουργκ – Ολυμπιακός
  • 27/10, 22:00 Ναντ – Καραμπάγκ

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής:

  • 3/11, 19:45 Ολυμπιακός – Ναντ
  • 3/11, 19:45 Καραμπάγκ – Φράιμπουργκ

Πηγή:sport24



Ροη Ειδήσεων