Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΎπνος 101: Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και ποιά η σύνδεσή...

Ύπνος 101: Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και ποιά η σύνδεσή του με προβλήματα υγείας;

Μια μεγάλη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε παρέχει στοιχεία ότι άτομα 50 ετών και άνω που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνουν σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που ξεκουράζονται περισσότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε μια ομάδα σχεδόν 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είχαν χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 50. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλινικής εξετάσεις κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια για τα επόμενα 25 χρόνια.

Για εκείνους των οποίων ο ύπνος παρακολουθήθηκε στην ηλικία των 50, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου από εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Στα 60 ήταν 32% αυξημένος κίνδυνος και στα 70 ήταν 40% μεγαλύτερος κίνδυνος.

Οι ασθένειες για τις οποίες υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος περιελάμβαναν διαβήτη, καρκίνο, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, κατάθλιψη, άνοια, ψυχικές διαταραχές, Πάρκινσον και αρθρίτιδα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά –περίπου επτά με εννέα ώρες τη νύχτα– έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες που περιλαμβάνουν επίσης παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, η νέα δεν διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες από εννέα ώρες είχαν προβλήματα υγείας, αλλά λίγα άτομα στη μελέτη κοιμήθηκαν τόσο πολύ και αυτό μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Η μελέτη έχει ορισμένους επιπλέον περιορισμούς. Τα περισσότερα από τα υποκείμενα ήταν λευκοί άνδρες. μόνο το ένα τρίτο περίπου ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές λένε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι τείνουν επίσης να είναι λίγο πιο υγιείς από τον γενικό πληθυσμό. Και η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, τα οποία θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστα από ό,τι αν οι άνθρωποι συμμετείχαν σε μια μελέτη ύπνου στην οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να παρατηρήσουν άμεσα πώς κοιμόταν το άτομο.

«Η σύντομη διάρκεια ύπνου στη μέση ηλικία και στα γηρατειά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πολυνοσηρότητας», κατέληξε η μελέτη. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την προώθηση της καλής υγιεινής ύπνου τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, στοχεύοντας τις συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου».

Η Sharon Cobb, η οποία έχει εργαστεί στην έρευνα για τον ύπνο και δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είπε ότι είναι σημαντική επειδή παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ο ύπνος και οι χρόνιες παθήσεις σχετίζονται.

«Νομίζω ότι εδώ και πολύ καιρό έχουμε τονίσει ότι χρειάζεστε τον ύπνο σας. Αλλά τώρα αρχίζουμε να προχωράμε πραγματικά. Υπάρχει περισσότερη βιβλιογραφία ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από την ψυχική υγεία. Επηρεάζει επίσης περισσότερες συννοσηρότητες», δήλωσε ο Cobb, ο οποίος είναι ο διευθυντής των προγραμμάτων νοσηλευτικής πριν από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής Mervyn M. Dymally στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστήμης Charles R. Drew στο Λος Άντζελες.

Ο Cobb επισημαίνει ότι η διάρκεια είναι σημαντική για τον ύπνο, αλλά και η ποιότητα – έναν παράγοντα που αυτή η μελέτη δεν κατέγραψε. Η μελέτη επίσης δεν εξηγεί τι μπορεί να προκαλεί τις χρόνιες παθήσεις μεταξύ των ατόμων που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι μια διαδικασία αποκατάστασης που, μεταξύ άλλων, παράγει και ρυθμίζει ορμόνες στο σώμα, εξηγεί ο Adam Knowlden, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα αλλά εργάζονται σε μια διαφορετική μεγάλη μελέτη ύπνου.

Οι ορμόνες ρυθμίζουν πράγματα όπως η όρεξη, ο μεταβολισμός, η σεξουαλική ορμή, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του σώματος και οι κιρκάδιοι ρυθμοί. Εάν το σώμα δεν παράγει επαρκείς ορμόνες λόγω έλλειψης ύπνου, αυτό πιστεύεται ότι οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας εκτός από πράγματα όπως κόπωση, πόνους στο σώμα και προβλήματα με την αρτηριακή πίεση.

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τη φλεγμονή, τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων ή τραυματισμών. Η προσωρινή φλεγμονή λειτουργεί καλά για την προστασία του σώματος, αλλά εάν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές ασθένειες.

«Ο ύπνος είναι πάντα ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της εξίσωσης για τους ανθρώπους να είναι υγιείς», είπε ο Knowlden.

«Συχνά, οι άνθρωποι βλέπουν την ανάγκη για ύπνο ως ενόχληση. Σκέφτονται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη ζωή, πρέπει να στερήσουν τον ύπνο τους για να προχωρήσουν ή να είναι πιο κοινωνικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αντίστροφο», είπε. «Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας δείχνει ότι η ποιότητα της ζωής σας βελτιώνεται πραγματικά εάν κοιμάστε επαρκώς».

Ο Knowlden είπε ότι όταν οι άνθρωποι του λένε ότι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο, εκείνος προσφέρει πολλές συστάσεις.

Πρώτα, δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Εκπαιδεύοντας το σώμα σας να πηγαίνει για ύπνο σε σταθερή ώρα και να σηκώνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα, διευκολύνει την τακτική νυχτερινή ανάπαυση.

Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι σκοτεινή, ήσυχη και ελεύθερη ή κατοικίδια που μπορεί να παρεμποδίσουν τον ύπνο.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο τη νύχτα.

«Όσο περισσότερο μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ξεκουραστούν καλύτερα τη νύχτα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Knowlden. «Ο ύπνο επηρεάζει τα πάντα».



Ροη Ειδήσεων