Τρίτη 30 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΑ. Ξανθός: Τεράστια ανατροπή, χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας

Α. Ξανθός: Τεράστια ανατροπή, χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας

Βολές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου τόνισε πως «με το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, καταργούνται τα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ενισχύεται το ιδιωτικό έργο, και το κόστος θα το πληρώνει ο ασθενής. Πρόκειται για μια τεράστια ανατροπή καθώς χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας».  

Εξηγώντας το λόγο που ο ασθενής θα αναγκαστεί να πληρώνει ανέφερε: «Έχουμε την εμπειρία των πολυιατρείων του ΙΚΑ όπου γιατροί μπορούσαν να εργάζονται στο ΕΣΥ και παράλληλα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο όπου ο ιατρός μετέφερε τους ασθενείς στο ιδιωτικό του γραφείο. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να τα παίρνουμε από την τσέπη του ασθενή αλλά να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, στην κατάρτιση και στην αποφυγή του brain drain».

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα με μισθολογική ενίσχυση των γιατρών, φέρνοντας ως παράδειγμα το εξής:

«2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα στον επιμελητή Β΄του ΕΣΥ, όσα δηλαδή έδινε η κυβέρνηση σε ιδιώτες για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία τις ημέρες της πανδημίας, καθώς επίσης και οικονομικά κίνητρα για τις απομακρυσμένες, άγονες περιοχές».

Τέλος ο κ. Ξανθός διέψευσε την υφυπουργό Υγείας κ. Γκάγκα που έκανε λόγο για 14.000 επιπλέον προσωπικό στα νοσοκομεία.

«Με τις συνταξιοδοτήσεις (2.000 κάθε χρόνο από την αρχή της πανδημίας), τις παραιτήσεις, το brain drain και τους γιατρούς που ήταν σε αναστολή, σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ 10.000 λιγότερο προσωπικό».

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων