Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΔιχάζει η ιδιωτική εργασία στο ΕΣΥ

Διχάζει η ιδιωτική εργασία στο ΕΣΥ

Ο ιατρικός κόσμος μετράει τις αλλαγές που θα φέρει στο σύστημα δημόσιας υγείας η ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή

Θέσεις μάχης λαμβάνουν υπουργείο Υγείας και εκπρόσωποι γιατρών για τη μεγάλη αλλαγή που προτείνει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ. Η δυνατότητα για υπό προϋποθέσεις άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου από γιατρούς του ΕΣΥ που θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Υγείας, με διάταξη σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις αλλά και διχασμό εντός του ιατρικού κόσμου της χώρας. Η προσπάθεια του υπουργείου να κάνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για γιατρούς και παράλληλα να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκει αντίθετους συνδικαλιστές νοσοκομειακών γιατρών και ιδιώτες γιατρούς, που ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Οι μεν εκφράζουν τον φόβο ότι πολλοί ασθενείς θα οδηγηθούν αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα με δεδομένες τις ελλείψεις του ΕΣΥ, οι δε κάνουν λόγο για δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού. Από την άλλη, υπάρχουν νοσοκομειακοί γιατροί που εκτιμούν ότι αποκαθίσταται μια αδικία, αφού δυνατότητα ιδιωτικού έργου έχουν ήδη οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί και ότι θα δοθεί δυνατότητα για ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Ειδικότερα, η διάταξη στο προσχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Θα μπορούν δηλαδή να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, είτε αυτή είναι συμβούλου, είτε αφορά εκτέλεση χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, είτε εργασία σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο. Οπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, «έχει καλλιεργηθεί το έδαφος και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το περιορισμένο άνοιγμα της πρόσβασης των ιατρών του δημοσίου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα». Βασική προϋπόθεση για να δίνεται το πράσινο φως σε ένα γιατρό του ΕΣΥ να ασκεί και ιδιωτικό έργο είναι ο γιατρός να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις του στο νοσοκομείο κατά την τακτική λειτουργία, το εφημεριακό του έργο, αλλά και να συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία, δηλαδή τα απογευματινά ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία (όταν αυτά τεθούν σε λειτουργία).

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή –εκτός απροόπτου– την προσεχή εβδομάδα, με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι θα περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη διάταξη λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. «Η δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ παραμένει στο σχέδιο νόμου», σημείωνε την περασμένη Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Το προσχέδιο νόμου προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Στο σύνολό του το σχέδιο νόμου ρυθμίζει πολλά θέματα που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση και την εξειδίκευση για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως η δημιουργία ομάδων νοσοκομείων – εκπαιδευτικών κέντρων ανά ειδικότητα, επέκταση των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε περισσότερα νοσοκομεία, οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς των ΤΕΠ και μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Ομως η διάταξη για το ιδιωτικό έργο των νοσοκομειακών γιατρών πιθανότατα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατέγραψαν τις ενστάσεις του κλάδου υγείας της Νέας Δημοκρατίας σε σχετική συνάντηση. Αύριο, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή για το νομοσχέδιο γενικά και τη συγκεκριμένη διάταξη ειδικά.

Εφόσον τελικά η διάταξη ψηφιστεί, θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν το είδος, την έκταση, τους όρους και τις προϋποθέσεις της απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το πώς θα ελέγχεται εάν οι όροι τηρούνται. Ο σχεδιασμός είναι η εφαρμογή να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας πιλοτικά σε ορισμένα νοσοκομεία. Από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τονιστεί ότι θα δοθεί έμφαση στο να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε «μεταφορά» ασθενών του δημόσιου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Π.χ., εφόσον παρατηρηθεί αδικαιολόγητη ακύρωση πρωινών χειρουργείων ενός γιατρού, θα του αφαιρείται η δυνατότητα ιδιωτικού έργου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΣΥ εκτιμάται ότι απασχολούνται σήμερα περίπου 20.000 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών. Συνολικά στους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας είναι εγγεγραμμένοι περίπου 66.000 γιατροί (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας). Κατά εκτιμήσεις των ίδιων των γιατρών, η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου δεν θα αξιοποιηθεί από όλους τους γιατρούς. Στην πράξη αφορά κυρίως γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, πιθανώς και ακτινολόγους, ενώ, στον αντίποδα, ειδικότητες όπως π.χ. η κυτταρολογία δεν δίνουν πολλές δυνατότητες παροχής και ιδιωτικού έργου.

Αντιστοίχως, υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου η δυνατότητα αυτή δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς. «Π.χ. στην Αμφισσα ή στη Σύρο δεν υπάρχει ιδιωτική κλινική. Πώς ένας χειρουργός μπορεί να έχει ιδιωτικό έργο σε αυτές τις περιοχές;» ανέφερε στην «Κ» ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Κώστας Λιβαδάς. Κάποιοι θεωρούν ότι οι περισσότεροι που θα ξεκινήσουν την άσκηση και ιδιωτικού έργου είτε θα επιλέξουν τελικά να μείνουν εκτός ΕΣΥ είτε θα επιλέξουν να σταματήσουν το ιδιωτικό τους έργο. «Μετά 6-9 μήνες ελάχιστοι είναι αυτοί που θα είναι και στο ΕΣΥ και θα κάνουν ιδιωτικό έργο», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δυνατότητα για ένα είδος νόμιμου ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ δόθηκε το 2001 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, όταν θεσμοθετήθηκαν τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία λειτουργούν εντός χώρων των νοσοκομείων και με μέρος των εσόδων να πηγαίνει απευθείας στο νοσοκομείο. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 430.871 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ. Εκκρεμεί η λειτουργία και των απογευματινών χειρουργείων, η θεσμοθέτηση των οποίων επικαιροποιήθηκε την περασμένη άνοιξη.

Μίνα Γκάγκα 
Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς

«Το ΕΣΥ ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία πριν από 40 χρόνια, όταν ιδρύθηκε. Σε αυτά τα 40 χρόνια, όμως, ο κόσμος μας γύρω έχει αλλάξει. Είναι άλλη πλέον η ιατρική τεχνολογία, άλλες οι ανάγκες, και έχει επικρατήσει μια πιο ασθενοκεντρική προσέγγιση στις υπηρεσίες υγείας. Οι ασθενείς πλέον έχουν μεγαλύτερο λόγο στην περίθαλψή τους», σημειώνει στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Οπως επισημαίνει, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την εξειδίκευση των νέων γιατρών σύμφωνα και με τις ανάγκες που έχει το σύστημα υγείας της χώρας, την οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ενώ δίνει και οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικά για το επίμαχο άρθρο 10 –σύμφωνα με την αρίθμηση του σχεδίου νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση– η κ. Γκάγκα τονίζει «αυτό που επιχειρούμε είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα υγείας, να το κάνουμε πιο ελκυστικό για να μπορεί να κρατήσει τους γιατρούς του και να προσελκύσει νέους, να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις υποδομές των νοσοκομείων και με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και να δώσουμε περισσότερες επιλογές στους ασθενείς. Το δίπτυχο που ακολουθούμε είναι: πιο ικανοποιημένοι ασθενείς και πιο ελκυστικό σύστημα για τους γιατρούς».

Ενα από τα επιχειρήματα υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας είναι ότι η δυνατότητα ιδιωτικού έργου υπάρχει στους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης. «Ετσι δουλεύουν τα συστήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο φεύγουν οι γιατροί μας στο εξωτερικό», τονίζει η κ. Γκάγκα.

Τάσος Καλλίτσης 
Οφθαλμίατρος, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Ο ασθενής θα έχει ευχέρεια επιλογής

Το δικαίωμα επιλογής από τον ασθενή του γιατρού του στο ΕΣΥ, αλλά και την ευκαιρία στους νοσοκομειακούς γιατρούς να βελτιώσουν νόμιμα το εισόδημά τους, προβάλλουν ως επιχειρήματα γιατροί που τάσσονται υπέρ της διάταξης για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο οφθαλμίατρος, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Τάσος Καλλίτσης –ένας εκ της ομάδας διευθυντών οφθαλμολογικών κλινικών δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας, που πριν από λίγους μήνες είχαν καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Υγείας– «με τη διάταξη αυτή διορθώνεται μία χρόνια αδυναμία του ΕΣΥ, αυτή της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών και η οποία, από ένα σημείο και μετά, έγινε τροχοπέδη τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς όσο και για ασθενείς που θέλουν να επιλέγουν τον γιατρό τους.

Δίνει διέξοδο στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο γιατρό του δημοσίου συστήματος Υγείας που ο ίδιος επιλέγει, κάτι που τυπικά σήμερα δεν μπορεί να κάνει.

Αλλά δίνει διέξοδο και στον γιατρό ο οποίος θα μπορεί να αυξήσει το εισόδημά του, ακολουθώντας τη νόμιμη οδό. Παράλληλα δεν αλλάζει κάτι στην πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου.

Δεν αναγκάζεται ο πολίτης να δει ιδιωτικά τον γιατρό. Αυτή είναι μια επιλογή που του δίνεται. Για τον ασθενή που δεν θέλει συγκεκριμένο γιατρό ή δεν έχει τη δυνατότητα να πάει ιδιωτικά, δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν θα επιδεινωθεί η λίστα αναμονής από την εφαρμογή της διάταξης.

Το μεμπτό θα είναι να δει ένας γιατρός τον ασθενή στο πρωινό τακτικό ιατρείο στο νοσοκομείο και να τον κατευθύνει στο ιδιωτικό νοσοκομείο για να τον χειρουργήσει. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ είναι θέμα και του πολίτη να αντιδράσει».

Κωνσταντίνος Λιβαδάς               
Β΄ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ 

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πρόεδρος του ΠΙΣ

Αλλάζει η φιλοσοφία του συστήματος

Για πλήρη αλλαγή της φιλοσοφίας του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά την καθολική κάλυψη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ οι ιδιώτες γιατροί εκτιμούν ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού οι γιατροί του ΕΣΥ θα ασκούν ιδιωτικό έργο από πλεονεκτική θέση.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Λιβαδάς, «αντί να στηριχθεί το ΕΣΥ, έρχεται μια ρύθμιση που μας πάει 40 χρόνια πίσω πριν από τη θεμελίωση του ΕΣΥ, λόγω αδυναμίας διάθεσης κονδυλίων. Αλλάζει πλήρως τη φιλοσοφία του συστήματος, από την καθολική κάλυψη και ισόβαθμη πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, σε γιατρούς και ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων, ενώ οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών και αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μεταφορά ασθενών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, σε μια περίοδο ακάλυπτων αναγκών των πολιτών και με ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ».

«Ούτε οι ιδιώτες θέλουν μία ακόμη ομάδα ελίτ στον χώρο τους. Ο γιατρός του ΕΣΥ θα έχει τη σιγουριά του νοσοκομείου και θα ανταγωνίζεται τον γιατρό που έχει ιατρείο με έξοδα να τρέχουν», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Και τονίζει: «Αλλά και εμείς που θεωρούμε ότι το σύστημα πρέπει να είναι ανοικτό, δεν πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετείται με την προτεινόμενη διάταξη. Εκτιμώ ότι θα πρέπει η πρόβλεψη για μερική απασχόληση ιδιωτών στο ΕΣΥ να τροποποιηθεί ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στους γιατρούς του ΕΣΥ, εφόσον επιθυμούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, να μετατρέψουν τη σημερινή τους σύμβαση σε μερικής απασχόλησης. Και αυτόματα να προκηρύσσεται η θέση τους προς πλήρωση».

πηγή:kathimerini.gr



Ροη Ειδήσεων