«Φρένο» στη δημιουργία κλειστών κλαμπ προνομιούχων ομάδων βάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά τη σχετική εισήγηση του Ελληνα γενικού εισαγγελέα Αθανασίου Ράντου, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της UEFA στη δικαστική διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα (ΕΣΛ). Με αιχμή του δόρατος τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, ομάδες με τεράστιο ειδικό βάρος και πολυπληθείς δεξαμενές φιλάθλων ανά τον κόσμο, οι 12 σύλλογοι που ίδρυσαν το 2020 συνεταιρισμό με απώτερο στόχο την οργάνωση ενός κλειστού πρωταθλήματος «πολυτελείας», που θα εκτίναζε σε δυσθεώρητα ύψη τα έσοδά τους, προσέφυγαν δικαστικά για να αποδυναμώσουν το «απαγορευτικό» της UEFA και να αποφύγουν τις βαριές κυρώσεις της.
Η υπόθεση οδηγήθηκε σε πολύμηνη δικαστική διαμάχη σε ανώτατο επίπεδο, με την εισήγηση του κ. Ράντου, πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, να δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, με το σκεπτικό ότι «οι κανόνες των UEFA και FIFA υπό τους οποίους οποιαδήποτε νέα διοργάνωση υπόκειται σε εκ των προτέρων έγκρισή τους, είναι συμβατοί με τον αντίστοιχο νόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Εν ολίγοις, ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς συνέπειες για τις ομάδες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA, η οποία είναι κάθετα αντίθετη σε έναν διαχωρισμό – βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Πώς η εξέλιξη επηρεάζει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τη σχέση Ευρωλίγκας – FIBA.
Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική, αλλά στην πράξη πολύ σπάνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την αγνοεί. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2023, με άλλο κρίσιμο σημείο της γνωμοδότησης να είναι η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε όσους συλλόγους «συμμετέχουν σε πρότζεκτ που στοχεύουν τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ρίσκο υποβάθμισης των θεμιτών στόχων που έχουν αυτές οι ομοσπονδίες, στις οποίες οι σύλλογοι είναι μέλη».
Η γνωστοποίηση της εισήγησης πανηγυρίστηκε μέσω Twitter από την UEFA, αλλά έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τη FIBA, καθώς επηρεάζει άμεσα και τον χώρο του μπάσκετ, όπου οι ισορροπίες είναι διαφορετικές: εάν οι κορυφαίες ομάδες αποφασίσουν να αποσχιστούν για να εξελίξουν την Ευρωλίγκα και να τη μετατρέψουν σε κλειστή «λέσχη», ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους θα αποδυναμώσει τα εθνικά πρωταθλήματα και θα αποσυντονίσει εντελώς τις εθνικές ομάδες. Και όλα αυτά σε μια εποχή που γίνονται κρίσιμες διαβουλεύσεις για να δημιουργηθεί ένα καλεντάρι που θα επιτρέπει τη συμμετοχή παικτών των συλλόγων της Ευρωλίγκας στα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων.
Πηγή:kathimerini.gr