Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτική15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Είναι φρικτό αυτό που συνέβη» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα για το ναυάγιο έξω από την Πύλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ανακοίνωσε 15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό, ενώ τόνισε ότι «τo μέγεθος των προκλήσεων» σήμερα «απαιτεί από εμάς να δώσουμε επείγουσες και γρήγορες απαντήσεις», καθώς έκανε λόγο για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά με τη γειτονιά μας για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, να σταθεροποιήσουμε αυτές τις χώρες», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας «επομένως χρειαζόμαστε πρόσθετο προϋπολογισμό για Σύρους πρόσφυγες στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία… Για τη νότια διαδρομή μετανάστευσης, για τα δυτικά Βαλκάνια για τους εταίρους σε όλο τον κόσμο στις ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές και για να διατηρήσουμε την ικανότητά μας για αντίδραση στις ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές».
Απολογούνται από το πρωί στην ανακρίτρια οι 9 συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, προκειμένου να απολογηθούν, οδηγήθηκαν εκ νέου σήμερα, στις 10:00, οι εννέα συλληφθέντες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοικτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για εννέα άτομα αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών. Οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα κατηγορουμένων ζήτησαν και έλαβαν από την ανακρίτρια 24ωρη προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν για το σύνολο των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η οποία έχει σχηματισθεί μετά και τις συμπληρωματικές καταθέσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες.

 

Ακόμα τρεις σορούς από το ναυάγιο της Πύλου περισυνέλεξε το Λιμενικό Σώμα – Στους 81 ανέρχεται ο συνολικός τους αριθμός

Στους 81 ανήλθε ο αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή, από τη θαλάσσια περιοχή, 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, όταν αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών, αναποδογύρισε και βούλιαξε. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού, περισυνέλεξε μία σορό και τη μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί άλλοι δύο σοροί.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Στο σημείο επιχειρούν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα πλοία. Σημειώνεται, ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί έντασης έως 4 μποφόρ.

 

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε στην Πύλο, σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία – 14 ύποπτοι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής

Περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας στο Πακιστάν, η οποία κήρυξε τη χθεσινή ημέρα εθνικού πένθους. Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 14 υπόπτους σε σχέση με την φερόμενη παράνομη διακίνηση μεταναστών και η αστυνομία τόνισε ότι αναζητεί και άλλους υπόπτους. Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ.

 

Λιμενικό: Έπλεε μέχρι τη βύθισή του το σκάφος – Διαψεύδει δημοσιεύματα

Από δύο δεξαμενόπλοια για την παροχή τροφοεφοδίων προσεγγίστηκε αρχικά το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών και βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το Λιμενικό Σώμα, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι το αλιευτικό από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, είχε διανύσει 24 ναυτικά μίλια ενώ προσεγγίστηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το αλιευτικό απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων. Επιπροσθέτως, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που ανέλαβε να προσεγγίσει το αλιευτικό προς παροχή τροφοεφοδίων, ανέφερε άρνηση αρχικά του αλιευτικού και κίνησή του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, το δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του αλιευτικού άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια. Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και εντόπισε το αλιευτικό να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα. Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων. Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.

Συνεχίζεται η περίθαλψη των διασωθέντων στο ΚΥΤ Μαλακάσας – Κατατίθενται αιτήματα διεθνούς προστασίας

Συνεχίζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η περίθαλψη των διασωθέντων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μαλακάσας.
Στη συγκεκριμένη δομή έχουν μεταφερθεί, μέχρι στιγμής, συνοδευόμενοι από κλιμάκια του υπουργείου, συνολικά 86 διασωθέντες, συμπεριλαμβανομένων 5 ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι ανήλικοι, στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας. Ανάμεσα στους 86 βρίσκονται και 10 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαλακάσας χθες το απόγευμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη στιγμή έχει συνδράμει καθοριστικά στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη από τους ιατρούς της δομής, καθώς και τη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων».
Στους διασωθέντες έχει προσφερθεί ο απαραίτητος ρουχισμός, παρέχονται τα απαραίτητα γεύματα και διαμένουν σε οικίσκους της δομής. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί και δωμάτια επικοινωνίας, στα οποία οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία με τους οικείους τους.
Στη δομή της Μαλακάσας πραγματοποιούνται υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των διασωθέντων, ενώ οι υπεύθυνοι τους έχουν ενημερώσει για τα δικαιώματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι διαδικασίες αιτήσεων διεθνούς προστασίας.
Παράλληλα, από το Σάββατο 17 Ιουνίου εδρεύει στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Για την ενίσχυση αυτού του σκοπού έχει τεθεί σε άμεση λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (help desk), από Δευτέρα έως Παρασκευή (από τις 09:00 έως τις 19:00) για την παροχή πληροφοριών σε οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου σε αγγλικά, αραβικά, παστού και ουρντού, καλώντας στο 213 1386000 ή και με e-mail στο dvi@astynomia.gr.
Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.
Στην προσπάθεια αναζήτησης των συγγενών των θυμάτων και των διασωθέντων συμβάλλει και ο Ερυθρός Σταυρός.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στοχεύει στη διασφάλιση της ασφάλειας των διασωθέντων, στην εξασφάλιση της ευζωίας τους μέσω παροχής αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και φυσικά στην ομαλή λειτουργία όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την υποβολή και εξέταση ασύλου.

πηγή: APE-MPE



Ροη Ειδήσεων