Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικά«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κομβικής σημασίας το ταξίδι Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα όπου θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θεωρήθηκε ως μία προεργασία για τη συνάντησης που φημολογούταν ότι θα έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέφερε ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έχει ήδη προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο τέλος του 2023 θα διοργανωθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεωρείται σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά λαμβάνονται σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, φέρνοντας ως παραδείγματα την έλευση ηγετών των Βαλκανίων, της ΕΕ αλλά και του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα τα προηγούμενα 24ωρα.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους», απάντησε αρχικά ο κ. Μαρινάκης σε ερώτηση για το αν το ταξίδι του κ. Γεραπετρίτη στην Τουρκία αποτελεί προπαρασκευή για μία συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

«Αντικείμενο της συζήτησης των δύο υπουργών θα είναι οι διμερείς σχέσεις, τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος», εξήγησε.

«Πράγματι, θα προετοιμαστεί η νέα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και η επικείμενη διοργάνωση, στο τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας», επεσήμανε στη συνέχεια.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνονται σε μία στιγμή που η χώρα ενισχύεται οικονομικά και γεωπολιτικά. Πρόσφατα έγινε η επίσκεψη των ηγετών των Βαλκανίων, όπου υπογράφηκε μαζί με την ηγεσία της ΕΕ και υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, το σημαντικό σύμφωνο στην Αθήνα. Λίγες ημέρες μετά, ήρθε στη χώρα μας ο Ινδός πρωθυπουργός, μια χώρα που έχει την 5η οικονομία στον κόσμο. Όλα αυτά είναι σημαντικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, οχύρωσης και ενίσχυσης της χώρας μας στο εξωτερικό».

Πηγή: Newsbomb.gr



Ροη Ειδήσεων