Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς συζήτηση για το περιβάλλον

Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς συζήτηση για το περιβάλλον

Πηγαίνουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές και βλέπουμε εδώ και εβδομάδες, για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα, όχι πλέον της κλιματικής αλλαγής, αλλά της κρίσης. Και όμως ελάχιστα ακούγονται και αυτά από λίγους υποψήφιους, ενώ έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

 

Και αυτό διότι αφορά την ίδια μας την ύπαρξη. Δεν είναι μόνο ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης τα περιβαλλοντολογικά θέματα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει άμεση σχέση με την κοινωνία.

Πριν λίγα χρόνια Έκθεση της Αμερικανικής μη κυβερνητικής Οργάνωσης Nature Conservancy σημείωνε ότι πόλεις, δήμοι και Περιφέρειες οφείλουν να θεωρούν την δενδροφύτευση ως δημιουργία υποδομής δημόσιας υγείας.

 

«Υπάρχουν απλοί και οικονομικοί τρόποι για να δημιουργήσουμε συνθήκες βελτιστοποίησης της υγείας μας. Ένας από αυτούς είναι η δενδροφύτευση.

 

«Η δενδροφύτευση κάνει καλό στην υγεία» διαπιστώνει η ΜΚΟ που αποτελεί την μεγαλύτερη μη κυβερνητική, οικολογική, οργάνωση του κόσμου στο πεδίο της προστασίας της φύσης, του εδάφους και των υδατικών πόρων.

 

Πόσοι συζητάμε γι αυτά; Έχουν οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις στην ατζέντα τους προτάσεις για τέτοια ζητήματα που γίνονται πιο σημαντικά μετά και τα όσα ακολουθούν τις πυρκαγιές και όχι μόνο.

 

«Κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατομμύρια άτομα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του τοξικού αέρα που αναπνέουμε– άσμα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά κ.λ.π. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες άτομα πεθαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε αστικό περιβάλλον λόγω των κυμάτων καύσωνα και της επακόλουθης θερμικής καταπόνησης» σημειώνεται στην έκθεση.

 

Να αναλογιστούμε ότι στις ΗΠΑ η τοπική αυτοδιοίκηση δαπανά το 1/3 του προϋπολογισμού της για δενδροφύτευση και την συντήρηση του υπάρχοντος αστικού πράσινου δεδομένου ότι χάνουν γύρω στα 4 εκατομμύρια δένδρα ετησίως.

 

Η Έκθεση υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι των περιοχών με λιγότερα δένδρα παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα υγείας από εκείνους των περιοχών με πλούσια δενδροφύτευση. Προσθέτει δε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαφορές προσδόκιμου ζωής, ακόμη και σε όμορες περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές δενδροφύτευσης, μπορεί να ανέρχονται σε 10ετία και παραθέτει μια σειρά από οφέλη.

 

πχ. Συμβάλλει στην σημαντική μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των αστικών ελεύθερων χώρων, συνδράμοντας στην ουσιαστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στην προστασία της υγείας από θερμική καταπόνηση. β. Συνδράμει στην σημαντική μείωση της ηχορύπανσης. γ. Απορροφά περισσότερο από το 1/3 των μικροσωματιδίων της ατμοσφαιρικής μόλυνσης σε μία απόσταση 300 μέτρων περίπου από το κάθε δένδρο., κα

 

Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του εγχώριου πολιτικού συστήματος δυστυχώς έχει άλλες προτεραιότητες.

 

Είναι η ώρα – από «χθες»- να αλλάξουμε προτεραιότητες και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα σε κεντρικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει και θέλουμε να συζητάμε τα επουσιώδη. Και αυτό είναι έγκλημα και για τις επόμενες γενιές!

 

 

Πηγή:autodioikisi



Ροη Ειδήσεων