Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία.Το παράδοξο είναι ότι στα ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια δεν ανησυχούν τόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλία Κ. Αγοραστό που, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, αυτή την ώρα δεν μοιάζει να έχει αντίπαλο ο οποίος να τον απειλεί άμεσα, καθώς η υποψηφιότητα Κουρέτα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) μοιάζει αδύναμη, αλλά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση αυτή σε άλλες περιοχές. Κι αυτό γιατί η κακοκαιρία Daniel προστίθεται σε μια σειρά περιπτώσεων όπου ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε παντελώς απροετοίμαστος. Όπως λέει παλιό κυβερνητικός στέλεχος στο aftodioikisi.gr «ίσως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που η ψήφος είναι εκ των πραγμάτων πιο χαλαρή, να πληρώσουμε, με επίκεντρο, κυρίως, τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους τα Τέμπη, τη Δαδιά τους Κροάτες χούλιγκαν που αλώνιζαν ανενόχλητοι την Ελλαδα αλλά και το τραγικό περιστατικό στον Πειραιά». Ο ίδιος προσθέτει ότι, “πολλοί από τους «γαλάζιους» περιφερειάρχες και δημάρχους που δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν από τον α΄ γύρο με το 43% «είναι σφόδρα πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι στο β΄ γύρο με ένα όλο και πιο διογκούμενο αντικυβερνητικό μέτωπο».
Στο πλαίσιο αυτό η χαρτογράφηση που κάνει το Μαξίμου για τις «επικίνδυνες» περιοχές όλο και μεγαλώνει, σε σχέση με αυτή που είχε αποκαλύψει από τις 29 Ιουλίου., με αποτέλεσμα ο πήχης για νίκη και στις 13 περιφέρειες, που είχε μπει μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου “να μοιάζει εφικτός μόνο αν συνυπολογίσουμε και τους ‘αντάρτες’”, όπως λέει χαριτολογώντας στο aftodioikisi.gr υπουργός της κυβέρνησης
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις Περιφέρειες:
-Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ο «αντάρτης» της ΝΔ, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, που είχε χάσει για μόλις 3.500 ψήφους το 2019, ειδικά μετά τις καταστροφικές φωτιές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, λόγω της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.
-Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης, φαίνεται ότι κερδίζει εύκολα τον -με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις- νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη. Στο Μαξίμου μιλάνε για «πιθανότητες 50-50 μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ», ωστόσο οι καθημερινές επισκέψεις υπουργών και η εικόνα κομπάρσου του κ. Κασαπίδη δίπλα τους και οι ασφυκτικές πιέσεις σε στελέχη και απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ είναι ενδεικτικές της έντονης ανησυχίας που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα.
Στο Βόρειο Αιγαίο, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής αναμένεται να προσπαθήσει αλλά τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ του να κερδίσει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. “Δεν κερδίζεις με παρελάσεις τον Μουτζούρη”, έλεγε στο aftodioikisi.gr παλιό “γαλάζιο” κομματικό στέλεχος
Στην Πελοπόννησο, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΝΔ και πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναμένεται να έχει πλεονέκτημα απέναντι στον -άγνωστο και χωρίς πολιτική εμπειρία «γαλάζιο» υποψήφιο Δημήτρη Πτωχό, τον οποίο στηρίζει ο Α. Σαμαράς αλλά όχι ο νυν περιφερειάρχης της ΝΔ, Π. Νίκας. Φαίνεται, δε, πως ο κ. Πτωχός πέραν της έλλειψης ανγνωρισιμότητας θα «πληρώσει» και την αντικυβερνητική ψήφο που θα πάει πιο εύκολα στον «αντάρτη» Τατούλη παρά σε κάποιον υποψήφιο άλλους κόμματος.
-Στην Στερεά Ελλάδα που γειτνιάζει με την πληττόμενη Θεσσαλία, η υποψηφιότητα του, επίσης, πρώην υπουργού της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλου, εξασθενίζει εκ των πραγμάτων τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, δίνοντας πόντους στον υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος το 2019 ως ανεξάρτητος και χωρίς «αντάρτη» της ΝΔ, είχε χάσει με 4,5% στον β΄ γύρο από τον κ. Σπανό.
-Στην Ήπειρο ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης εκτός του ότι εμφανίζει μεγάλη φθορά λόγω των τριών απανωτών θητειών, βρίσκεται στη δίνη μιας σειράς σκανδάλων και φαινομένων νεποτισμού και απειλείται ευθέως από τον προερχόμενο από την κεντροδεξιά Σπύρο Ριζόπουλο, εμφανίζοντας, μάλιστα, απώλειες προς τον «γαλάζιο αντάρτη» Λάμπρο Γεωργόπουλο.
-Στα Ιόνια Νησιά η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, όπως είχε γραψει το aftodioikisi.gr, σε δημοσκόπηση της Πειραιώς, ήταν τρίτη, και γι’ αυτό είχε σχεδόν αποφασιστεί να μην είναι εκ νέου υποψήφια. Ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, έγινε η έκπληξη και ανακοινώθηκε εκ νέου υποψήφια της ΝΔ. Αποτέλεσμα, πλέον, να κινδυνεύει να μην μπει ούτε καν στον β΄ γύρο, καθώς έχει αναπτύξει δυναμική ο «γαλάζιος αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται εκ νέου ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος. Φαίνεται, δε, ότι η καθίζηση της κ. Κράτσα είναι ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα λόγω της έντασης της αντικυβερνητικής ψήφους.
Στην Περιφέρεια Αττικής, η αποπομπή Πατούλη και η αντικατάστασή του με έναν υποψήφιο που έχει ευθείες αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ στην αρχή προκάλεσε αισιοδοξία, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, στις δημοσκοπήσεις, παρατηρείται το φαινόμενο στο πρόσωπο του κ. Χαρδαλιά να καταψηφίζεται η κυβερνητική πολιτική με επίκεντρο την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel, τη Δαδιά κλπ Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υποψήφιος της ΝΔ θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει το (περίπου) 42% που έλαβε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου και να κερδίσει από τον Α΄ γύρο, με αποτέλεσμα στον β΄ γύρο να έχει να αντιμετωπίσει ενωμένες δύο ισχυρές υποψηφιότητες: Του δημάρχου Νίκαιας -Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, που έχει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ).
Οι δήμοι
-Το πρόβλημα του Ν. Χαρδαλιά έχει να αντιμετωπίσει στο πολλαπλάσιο λόγω του ότι περισσότεροι από τους μισούς Αθηναίων δεν είναι ικανοποιημένοι από τη θητεία του, ο Κ. Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων που το 2019 είχε λάβει 42,65% μοιάζει αδύνατο να ξεπεράσει το 42,18% που πήρε το κόμμα του στις εκλογές του Ιουνίου, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας να οδηγηθεί στον β΄ γύρο. Αν και η κρυφή ελπίδα του δημάρχου (και της κυβέρνησης) φαίνεται να είναι να έχει αντίπαλό του τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Η. Κασιδιάρη, προκειμένου να απευθύνει κάλεσμα στις δυνάμεις του «δημοκρατικού τόξου» απέναντι στον Κασιδιάρη για να εκλεγεί «πανηγυρικά» με υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό, καθώς η δυναμική του καταδικασμένου νεοναζί δεν φαίνεται να είναι τέτοια όση το 2019 που είχε λάβει διψήφιο ποσοστό (10,54%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο β΄ γύρο θα έχει απέναντί του κάποιον εκπρόσωπο κόμματος του «δημοκρατικού τόξου, με κίνδυνο για τον κ. Μπακογιάννη να γίνει ο εκφραστής όχι μόνο της αντικυβερνητικής πολιτικής αλλά και της μεγάλης δυσαρέσκειας απέναντι στο πρόσωπο του δημάρχου με την πλέον αποτυχημένη θητεία στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
-Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας. Όχι μόνο γιατί θεωρείται από μεγάλο τμήμα των συμπολιτών του μη επιτυχημένος αλλά και γιατί έχασε το πλεονέκτημα που είχε το 2019 ως «αντάρτης» υποψήφιος της ΝΔ και αυτή τη φορά κατεβαίνει με την επίσημη στήριξή του κόμματος. Κάτι που σημαίνει, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, ότι όποιος αναμετρηθεί μαζί του τη δεύτερη Κυριακή (μεγαλύτερες πιθανότητες για τους Σπ. Πέγκα που έχει τη στήριξη Μπουτάρη και ΣΥΡΙΖΑ και του Στ. Αγγελούδη -ΠΑΣΟΚ) θα έχει σημαντικό προβάδισμα.
-Αναφορικά με τους μεγάλους δήμους της Θεσσαλίας:
*Στη Λάρισα, παρότι ο, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, 71χρονος νυν δήμαρχος Απ. Καλογιάννης καταγράφει φθορά μετά από δύο θητείες, δεν φαίνεται να απειλείται σοβαρά από τον (χαμηλής εμβέλειας) «γαλάζιο» υποψήφιο Θ. Μαμάκο, ο οποίος φαίνεται να μην προχωράει λόγω και της αντικυβερνητικής ψήφου στην περιοχή, μετά την κακοκαιρία Daniel.
Στο Βόλο ο Αχ. Μπέος που εμφανιζόταν σίγουρος για εκλογή του και μάλιστα από τον α΄ γύρο, μετά τα τελευταία γεγονότα, φαίνεται να χάνει αυτή τη σιγουριά. Το μαρτυρούν οι συνεχείς απγνωσμένες επικοινωνιακές του κινήσεις στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης αλλά και οι αγχωμένες του εμφανίσεις σε τηλεοπτικά ΜΜΕ. Ως αντίπαλο δέος εμφανίζεται ο Νίκος Παπαπέτρος, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
*Στην Καρδίτσα ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Β. Τσιάκος που έτσι κι αλλιώς είχε μεγάλη φθορά, μετά τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή, φαίνεται να απειλείται από τον προερχόμενο από τον προοδευτικό χώρο Γ. Γεννάδιο.
*Στα Τρίκαλα, μετά την υπουργοποίηση Παπαστεργίου, η διάσπαση της «γαλάζιας» αποφεύχθηκε και υποψήφιος είναι ο διάδοχος του ο Ν. Σακκάς. Ωστόσο, μετά τα τελευταία γεγονότα και τη μήνη που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο πρώην δήμαρχος και νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αναμέτρηση με τον κοινό υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ηλιάδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
πηγή:αυτοδιοίκηση