Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠοιοι απεργούν σήμερα- Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ποιοι απεργούν σήμερα- Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Δεκάδες συνδικάτα έχουν εκδώσει μαζικά καλέσματα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την συμμετοχή στην 24ωωρη Πανεργατική Απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα Πέμπτη 21/9 σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ.».

 

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει και το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας.

Παράνομη η απεργία στα ΜΜΜ

Δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που είναι προγραμματισμένες για αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, ύστερα από νεότερη ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ. Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 13:30.

Θα «παραλύσει» αύριο η χώρα καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Μαζική είναι η συμμετοχή από σωματεία εργαζομένων και οργανώσεις, που καλούν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα λεωφορεία προκήρυξαν στάσεις εργασίας τις εξής ώρες:

Από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα.

Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ κανονικά αναμένεται να κινούνται τα λεωφορεία στις γραμμές, οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη των εργαζομένων.

Επιπλέον, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής ανακοίνωσε στάση εργασίας από 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ωστόσο όλα αυτά θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις, καθώς μέχρι αυτή την ώρα το τοπίο είναι «θολό», σχετικά με το εάν θα συμμετάσχουν η όχι οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ στις κινητοποιήσεις.

Λουκέτο στα σχολεία
Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.

Όλοι/ες στον Αγώνα! Όλοι/ες στην Απεργία!».

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Η ΠΕΝΕΝ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας.

Εκτός από την ΠΕΝΕΝ στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
Την συμμετοχή της στην απεργία είχε ανακοινώσει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΚΕ), ωστόσο η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε προσφύγει κατά της απεργίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ως εκ τούτου όλες οι πτήσεις αύριο από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Απεργούν γιατροί και νοσηλευτές
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία έχει δηλώσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραίως (ΕΙΝΑΠ), που καλεί στην συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι, «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση.

Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Χειρόφρενο και στον ΟΑΣΘ
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ με στάσεις εργασίας. Όπως ανακοίνωσε αύριο Πέμπτη 21/9, στην πόλη θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία, με προσωπικό ασφαλείας.

Η ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. συμμετέχουμε στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Μεταφορών Ελλάδος με

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΕΩΣ 08:00 ΚΑΙ

ΑΠΟ 21:00 EΩΣ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση της Κυβέρνησης για ψήφιση ενός ακόμη αντεργατικού νόμου και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ

-Στην Εργασία άνω του 8ώρου.

Στην 6ήμερη εργασία που καταργεί το πενθήμερο.

-Στην Απασχόληση μέχρι 13 ώρες χωρίς προσαύξηση των αποδοχών.

-Στις Συμβάσεις μηδενικών ωρών τροποποιώντας τον χρόνο εργασίας.

-Στην Λύση των συμβάσεων των υπό δοκιμή εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

-Στην Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των απεργιών και κινητοποιήσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– 5νθήμερη εργασία και κατάργηση των ελαστικών. μορφών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

– Πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβίωσης.

– Προσλήψεις οδηγών καιτεχνικού προσωπικού στον Ο.Α.Σ.Θ.

– Φρένο στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών στους ιδιώτες.

Απεργιακές συγκεντρώσεις
Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Ιωάννινα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

 

 

 

 

 

 



Ροη Ειδήσεων