Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣυνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ΠτΔ: Έκκληση στους πολίτες, από τον πρωθυπουργό, να...

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ΠτΔ: Έκκληση στους πολίτες, από τον πρωθυπουργό, να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Για ένα καλοκαίρι που μας θύμισε όπως χαρακτηριστικά είπε τις δύο όψεις του Ιανού, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Από τη μια, μια πολύ καλή τουριστική περίοδος, καθώς φαίνεται με έσοδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία. Από την άλλη, όμως, ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την Πολιτική Προστασία, με πολύ δύσκολες πυρκαγιές, κυρίως η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά που είχαμε στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο το οποίο εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία και τον Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κάνω και πάλι μια έκκληση -και από δω- σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας».

Ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση τέτοιων ακραίων φαινομένων, χωρίς τη συνεργασία των πολιτών. Σε όλους τους τόνους υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η προστασία της ανθρώπινης ζωής και κάλεσε σε συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Τόνισε πάντως ότι τέτοια ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, είδαμε τις καταστροφικές πλημμύρες που αντιμετώπισε σχεδόν ολόκληρη η Ισπανία πριν από λίγες μέρες επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε πια καμία αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι κάτι που αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας το επιβεβαιώσει, μας το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή κι αυτό υποχρεώνει το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, με τη συνεργασία πάντα των πολιτών, να γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό».

Ανέφερε επίσης ότι φέτος το καλοκαίρι δοκιμαστήκαμε στο μέτωπο των πυρκαγιών. «Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε κι αυτό μας υποχρεώνει να στρέψουμε άμεσα το βλέμμα μας σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών. Έχω ήδη επισκεφθεί τη Ρόδο και τις περιοχές της Αττικής, την Παρασκευή θα βρεθώ και στον Έβρο, ώστε να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς. Και ταυτόχρονα βέβαια να ξεκινήσουμε και πάλι το σχεδιασμό για ένα Κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό».

Επανέλαβε ότι αυτό απαιτεί συστράτευση όλης της κοινωνίας και ολόκληρου του Κράτους σε όλα τα επίπεδα γιατί όπως είπαμε όλα δείχνουν ότι «τα ανέμελα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από δω και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα».

«Ίσως έχουμε τόσο σημαντική μεταβολή λόγω της κλιματικής κρίσης που δεν ξέρω πια αν θα έχουμε εποχές να διακρίνουμε», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όλα όσα ξέρουμε, όπως πολύ σωστά λέτε, έχουν αλλάξει δραματικά», είπε επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και τρόπο ζωής. Αυτό που προηγείται πάντως τόνισε είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στρατηγικός σχεδιασμός και για την αποκατάσταση των περιοχών αλλά και σχεδιασμός για το μέλλον.

Υπογράμμισε επίσης ως σημαντικό όχι μόνο την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την παροχή κινήτρων, ώστε οι πληγέντες να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους. Επεσήμανε, ακόμη, ότι προηγείται η στήριξη των πιο ευάλωτων αλλά και του οικοσυστήματος, που είναι σημαντικό για όλους μας.

πηγή: απε-μπε



Ροη Ειδήσεων