Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑργύρης Σίδερης: Η ελληνική κυβέρνηση και οι παραδοσιακές τράπεζες θα πρέπει να...

Αργύρης Σίδερης: Η ελληνική κυβέρνηση και οι παραδοσιακές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της fintech αγοράς στην Ελλάδα

Με μακρόχρονη διαδρομή στους τομείς του Project Management & της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας συνεργαστεί και αποτελώντας σύμβουλος με Ναυτιλιακές, Δικηγορικές και Ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες e-commerce σε Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Σίδερης μιλά αποκλειστικά στο Atticatimes για την Ελληνική Οικονομία και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στις εταιρείες fintech.

– κ. Σίδερη, ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της fintech αγοράς στην Ελλάδα;

«Η κατηγορία fintech στο άμεσο μέλλον θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ελληνική αγορά. Η ελληνική οικονομία γίνεται όλο και πιο ψηφιακή, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες fintech. Η ανάγκη για καινοτομία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι επίσης ισχυρή, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για τις εταιρείες fintech. Ειδικότερα, η ελληνική αγορά fintech αναμένεται να αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς όπως η Ψηφιακή τράπεζα και οι πληρωμές μέσω κινητού.

Η ψηφιακή τράπεζα είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς στην ελληνική fintech αγορά και αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε ψηφιακές λύσεις για τις τραπεζικές τους ανάγκες. Παράλληλα οι πληρωμές μέσω κινητού είναι ένας άλλος τομέας που ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Οι εταιρείες fintech μπορούν να προσφέρουν νέες και καινοτόμες λύσεις για τις πληρωμές μέσω κινητού, όπως οι πληρωμές με φωνή και οι πληρωμές με αναγνώριση προσώπου. Η ανάπτυξη της fintech στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Η fintech θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών».

– Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες fintech στην ελληνική αγορά;

«Οι εταιρείες fintech στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Μια τροχοπέδη θεωρείται η αυστηρή νομοθεσία που μπορεί να δυσκολέψει την είσοδο και την ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων fintech στην ελληνική αγορά. Ακόμα ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι και η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι εταιρείες fintech στην Ελλάδα έχουν λιγότερες επιλογές χρηματοδότησης από ό,τι στις άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλά επιτόκια για τα δάνεια, γεγονός που κάνει δύσκολη την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις εταιρείες fintech. Επιπλέον, Οι επενδυτές στην Ελλάδα δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με τις εταιρείες fintech και μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν σε αυτές.

Οι ιδανικότερες χώρες αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα τελευταία report της αγοράς είναι το Sillicon Valley, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Tel Aviv για την ανάπτυξη αλλά και την άντληση κεφαλαίων startup κάθε τομέα».

– Σε τι διαφέρει η ελληνική νομοθεσία για τα fintech startup από εκείνη των άλλων χωρών, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Tel Aviv που αναφέρατε;

«Η ελληνική νομοθεσία για τη fintech αγορά είναι σε εξέλιξη και έχει δεχθεί κριτική ότι είναι λιγότερο ευνοϊκή. Ο νόμος 4903/2022, ο οποίος δημιουργεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη fintech αγορά, απαιτεί από τις εταιρείες fintech να πληρούν αυστηρά κριτήρια για να λάβουν άδεια λειτουργίας. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις fintech να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

Συγκρίνοντας την ελληνική νομοθεσία με εκείνη του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Tel Aviv, διαπιστώνουμε ότι η ελληνική νομοθεσία είναι πιο αυστηρή στους ακόλουθους τομείς που έχουν σχέση με την αδειοδότηση, την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και τις επιλογές χρηματοδότησης.

Οι εταιρείες fintech στην Ελλάδα πρέπει να πληρούν αυστηρότερα κριτήρια για να λάβουν άδεια λειτουργίας από ό,τι στις άλλες χώρες. Σημαντικά κριτήρια όπως το επιχειρηματικό σχέδιο που πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Τράπεζα της Ελλάδος, η έδρα του startup που πρέπει να είναι στην Ελλάδα, και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ τουλάχιστον. Ακόμα, οι εταιρείες fintech στην Ελλάδα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε δεδομένα πελατών από τις παραδοσιακές τράπεζες, όπου σύμφωνα με το νόμο 4903/2022 απαιτείται σύμβαση και έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τέλος, οι εταιρείες fintech στην Ελλάδα έχουν λιγότερες επιλογές χρηματοδότησης από ό,τι στις άλλες χώρες της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι παραδοσιακές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν και να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της fintech αγοράς στην Ελλάδα».

*  Ο κ. Σίδερης, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του πλέον Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιπλέον φοίτησε με επιτυχία στο New York College, Athens Campus όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MSc από το τμήμα Global Shipping Management του University of Greenwich, και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο Executive MBA από το University of Bolton. Ακόμη, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Ηγεσίας & Management στο University of Bolton,UK όπου μελετά την επιρροή της συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικά προσωπικότητας ως τα πιο κατάλληλα για την αποτελεσματική ηγεσία και μάνατζμεντ,  έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.



Ροη Ειδήσεων