Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα ντέρμπι στις έξι περιφέρειες όπου αύριο διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία – Η στρατηγική, οι προτεραιότητες και τα προβλήματα για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική «ανάπαυλα»
κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών κλείνει αύριο και η πολιτική ζωή επιστρέφει στην «κανονικότητα» των διακυβευμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ασφαλώς το «ταμείο» των κομμάτων από την αναμέτρησή τους για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τον τρόπο που θα κινηθούν εφεξής, με βάση τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται και τις προτεραιότητες που κάθε κόμμα θέτει. Η αυριανή αναμέτρηση επικεντρώνεται σε έξι περιφέρειες όπου δεν αναδείχθηκε περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου) και στους δύο μεγάλους δήμους, Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων, οι υποψήφιοι της Ν.Δ. μπαίνουν ως φαβορί στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, και Βορείου Αιγαίου. Αντιθέτως απειλούνται από τους «γαλάζιους αντάρτες» σε Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά, ενώ γίνεται λόγος για πιθανό ντέρμπι στη Θεσσαλία μεταξύ του Κ. Αγοραστού και του Δ. Κουρέτα που έχει τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς επί της ουσίας να αναμένεται ανατροπή της γενικής εικόνας πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. που διαμορφώθηκε την πρώτη Κυριακή, σε επίπεδο εντυπώσεων έχει τη σημασία του και αυτός ο δεύτερος γύρος. Πάντως, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης αύριο το βράδυ, η προσοχή στρέφεται στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Για τα κομματικά επιτελεία επόμενο ορόσημο, που διαμορφώνει τη στρατηγική τους, είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Νέα Δημοκρατία
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την Πέμπτη το απόγευμα στην Τρίπολη ανέφερε σε μια αποστροφή του πως είναι «πολύ σημαντικό να μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο και να μιλάμε την ίδια γλώσσα» με τους επόμενους περιφερειάρχες, καθώς «θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ σημαντικούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες». Η φράση κρύβει επί της ουσίας το κεντρικό πλάνο του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα, που δεν είναι να βάψει την Ελλάδα γαλάζια για κάποιο πολιτικό «καπρίτσιο», αλλά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι, αντιθέτως, βαθιά πολιτικό και αναπτυξιακό.
Η Ν.Δ. από τη Δευτέρα θέλει να δώσει έμφαση, χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ανάπτυξη, στην οποία η περιφέρεια θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως με τις αυτοδιοικητικές εκλογές πλέον να έχουν περάσει, η Ν.Δ. θα δώσει έμφαση σε δύο ακόμη κρίσιμους τομείς για τον χειμώνα που έρχεται: την ακρίβεια και την ασφάλεια. Στο Μαξίμου θεωρούν πως αυτά τα δύο ζητήματα –σε συνδυασμό με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων σε Υγεία, Δημόσιο και Δικαιοσύνη– θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό την ερχόμενη άνοιξη που θα βρισκόμαστε σε νέα –κρίσιμη– προεκλογική περίοδο λόγω ευρωεκλογών.
ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την κάλπη τα «δύσκολα»
Χαμηλού ενδιαφέροντος είναι οι αυριανές κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο «χαστούκι» της προηγούμενης Κυριακής. Το βλέμμα είναι στραμμένο στον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς θα επιθυμούσαν ένα καλό αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ως μήνυμα στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες. Δείγμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αποτελεί η στήριξη στον Χάρη Δούκα που έδωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης για τον Δήμο Αθηναίων. Για τον Σίμο Ρούσσο στο Χαλάνδρι, στον οποίο έχει επιτεθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης, ευελπιστούν στην επανεκλογή του. Τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα. Η εσωκομματική αντιπολίτευση «βράζει» και περιμένει τη σύγκληση των οργάνων. Η Πολιτική Γραμματεία προγραμματίζεται να συνεδριάσει στα μέσα της εβδομάδας και θεωρείται σίγουρο πως θα ζητηθούν εξηγήσεις τόσο για το «τελεσίγραφο» που εξέδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα ψηφοδέλτια όσο και για το πολιτικό σχέδιο του κόμματος. Αναμένεται και από την πλευρά του προέδρου, που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα συνδεθεί διαδικτυακά, να ξεκαθαριστεί πως η παραμονή στο κόμμα απαιτεί δουλειά και ανάληψη ευθυνών, τις οποίες αποποιήθηκαν οι βουλευτές που αρνήθηκαν να μπουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση. Στο τραπέζι θα μπει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ασφαλώς το μείζον ζήτημα της πραγματοποίησης του συνεδρίου. Η προσπάθεια της πλειοψηφίας να προσελκύσει διαφωνούντες και να μειώσει την ισχύ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποδίδει καρπούς. Ο Φερχάτ Οζγκιούρ ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας και πλέον το μπλοκ των 16 διαφωνούντων έχασε και τέταρτο μέλος. Ανέλαβαν ήδη θέση ευθύνης οι Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Ψυχογιός και Κατερίνα Νοτοπούλου.
ΠΑΣΟΚ
Με τέσσερις άξονες πολιτικής
Για το ΠΑΣΟΚ η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης σηματοδοτεί την επιστροφή στην παραγωγή πολιτικής. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η προσπάθεια να γίνει επανασύνδεση του κόμματος με τη βάση του εκλογικού σώματος και να περάσει το μήνυμα ότι ο πραγματικός αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τυπικά έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εσωκομματικές αναταράξεις στην Κουμουνδούρου είναι ένας παράγοντας στον οποίο επενδύουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και στην προσδοκία ότι το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα θα δίνει και σημειολογικά ένα μήνυμα ενίσχυσης του κόμματος. Οι τέσσερις άξονες πολιτικής στους οποίους θα δοθεί βαρύτητα είναι η υγεία, η παιδεία, τα ζητήματα των αγροτών και χωροταξικά η προτεραιότητα θα δοθεί στον Εβρο, που επλήγη από τις πυρκαγιές, και στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία.