Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΛογαριασμοί ρεύματος / Νέες αυξήσεις σοκ πάνω από 40% - Πότε σταματούν...

Λογαριασμοί ρεύματος / Νέες αυξήσεις σοκ πάνω από 40% – Πότε σταματούν οι επιδοτήσεις

Σημαντικές αυξήσεις στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, που ξεπερνούν ακόμη και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ μένει να φανεί το ύψος της επιδότησης που θα δοθεί για προτελευταία φορά.

Κοντά στο 10% είναι η αύξηση των τιμολογίων που ανακοίνωσε η κυρίαρχη στην αγορά ΔΕΗ, με το βασικό τιμολόγιο (Γ1) να διαμορφώνεται τον επόμενο μήνα στα 17 λεπτά (από 15,5 λεπτά τον Οκτώβριο) για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και στα 18,2 λεπτά (από 16,7 τον Οκτώβριο) για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, ενώ το νυχτερινό με τιμή 12,9 λεπτά (από 11,4 λεπτά τον Οκτώβριο) έχει τη μεγαλύτερη αύξηση με 13,15%.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο τιμολόγιο επί πέντε μήνες (Ιούνιος-Οκτώβριος 2023) είχε διατηρήσει αμετάβλητες τις ονομαστικές τιμές και έτσι οι τελικές τιμές με την επιδότηση του 1,5 λεπτού διαμορφώνονταν από 14 έως 15,2 λεπτά/κιλοβατώρα και στα 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα το νυχτερινό

Αν η κυβέρνηση διατηρήσει την επιδότηση στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα, τότε οι τελικές τιμές για τη ΔΕΗ θα διαμορφωθούν ακριβώς στα επίπεδα των ονομαστικών τιμών του προηγούμενου πενταμήνου, άρα θα είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 10%. Αν ο στόχος είναι οι τιμές να διατηρηθούν στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών, τότε θα πρέπει να διπλασιαστεί το ύψος της επιδότησης και να φτάσει στα 3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πάντως, οι αυξήσεις της ΔΕΗ δεν ήταν οι υψηλότερες, καθώς η βασική τάση των ανατιμήσεων στους υπόλοιπους προμηθευτές κυμαίνεται από +20% έως +40%, με τους ακριβότερους να κινούνται από 22 έως και λίγο πάνω από τα 23 λεπτά/κιλοβατώρα.

Θυμίζουμε ότι με τιμή κιλοβατώρας στα 11 λεπτά προ κρίσεων και ρητρών η αύξηση σε σχέση με τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν (ΔΕΗ) ανέρχεται μεταξύ 54,5% και 65,45%.

Οι μεγάλες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποδίδονται κυρίως στις αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου, που προκλήθηκαν εν πολλοίς από διεθνείς εξελίξεις: Το πρόβλημα στον αγωγό της Βαλτικής, η επαπειλούμενη απεργία σε μονάδες LNG της Αυστραλίας, η ρευστή κατάσταση που δημιουργούν οι συγκρούσεις στη Γάζα. Πράγματι, στις 13 Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή τιμή του αερίου (TTF) άγγιξε τα 54 ευρώ/μεγαβατώρα και διατηρείται πλησίον των 50 ευρώ – αν και στις αρχές του μήνα η αντίστοιχη τιμή βρισκόταν κάτω από τα 40 ευρώ.

Ως γνωστόν, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει την «ιδιαιτερότητα»να κινείται με βάση την τιμή του αερίου του προηγούμενου μήνα (front month), δηλαδή για τον Νοέμβριο θα ληφθούν υπόψη οι τιμές αερίου του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο σημειώθηκαν αιχμές και πάνω από τα 55 ευρώ/μεγαβατώρα στο TTF, όμως τα τιμολόγια του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα – αμετάβλητα από τη ΔΕΗ και με μικρότερες επιμέρους αυξήσεις από τους άλλους προμηθευτές. Μάλιστα, η μέση χονδρεμπορική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (εκκαθάριση αγοράς επόμενης ημέρας) διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά -έναντι των προηγούμενων μηνών αλλά και της αντίστοιχης περσινής περιόδου- επίπεδα τον Σεπτέμβριο, στα 101,95 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν (ΔΕΗ) είναι υψηλότερα και από τα αντίστοιχα του περασμένου Απριλίου με μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 120,44 ευρώ/μεγαβατώρα και τιμές φυσικού αερίου (Μαρτίου) που ξεπέρασαν και τα 59 ευρώ/μεγαβατώρα.

Φαίνεται, όμως, ότι και οι προβλέψεις της αγοράς για τον Οκτώβριο δεν… πήγαν και τόσο καλά, καθώς μέχρι στιγμής (1-24/10) η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 110,55 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή σε υψηλότερα από του Σεπτεμβρίου επίπεδα.

Οπως όλα δείχνουν, το ανεβασμένο αέριο μαζί με τα όποια «σπασμένα» του Οκτωβρίου μεταφέρονται στα τιμολόγια του Νοεμβρίου, χωρίς να γνωρίζουμε το περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Αυτή η εικόνα περίπου θα επικρατεί σε σχεδόν δύο μήνες, όταν στη «νέα» κατάσταση θα μετακυλίονται στη λιανική όλα τα κόστη των αγορών και θα επανέλθουν οι ρήτρες. Μόνο που δεν θα ισχύουν πια ούτε οι μικρές επιδοτήσεις των τελευταίων μηνών και οι προμηθευτές θα διαμορφώνουν ελεύθερα τα τιμολόγιά τους, ενώ η… ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών μάλλον εξαντλείται στο πότε θα μαθαίνουν τις τιμές.

 

 



Ροη Ειδήσεων