Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΜε τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής το Συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα...

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής το Συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για Δράση»

Γ. Πατούλης: «Στην αυτοδιοίκηση, με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε  διαχρονικά υποστηρίζουμε έμπρακτα τις οικογένειες»  

Στην αναγκαιότητα να υποστηριχθούν και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει διαχρονικά τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η αυτοδιοίκηση, για να στηρίξει έμπρακτα τις οικογένειες, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο Συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για Δράση» το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε και φέτος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στα πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί, ειδικοί ακαδημαϊκοί και παράγοντες της αγοράς. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεις και τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ντουμπράβκα Σουίτσα, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης – Διευθυντής της Real news, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας κ.α. Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την Next is Now και την Dome Consulting, είχε τη στήριξη και της Περιφέρεια Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και αποδεικνύουν τη βαρύτητα που δίνει στο θέμα, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζονται επιπλέον δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων  επισήμανε: «Αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος, πιστεύω  έχουμε χρέος να  στηρίξουμε τους γονείς έμπρακτα, σε όλες τις φάσεις ανατροφής των παιδιών τους. Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου είχα εισηγηθεί και επιτύχει την κατάργηση δημοτικών τελών στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είχα ζητήσει (με απόφαση ΚΕΔΕ) από το Υπουργείο Εσωτερικών τροποποίηση στον Κώδικα Δήμων για να μπορούν οι Δήμοι να δίδουν χρηματικά βοηθήματα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στους γονείς που αποκτούν την πολυτεκνική ιδιότητα και κάθε επόμενο παιδί μετά το 4ο.

Κατά την θητεία της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε επενδύσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με έμφαση  στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως τα Προγράμματα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρηματοδότηση άνω των 142 εκ.

Δημιουργήσαμε 137 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

και 16 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, με συνολικά περίπου 20.000 ωφελούμενους. Επίσης Χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες εξασφαλίζουν με βάουτσερ (voucher) στα παιδιά τους θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Πέρα από τη δημιουργία 251 αιθουσών σε 29 σχολικά συγκροτήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο, υλοποιήσαμε και τη Σχολή Γονέων!

20231017150805_PSTL2501-1000x697

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για 40.000 ωφελούμενους γονείς, προκειμένου να διδαχθούν τους σωστούς τρόπους προσέγγισης των παιδιών και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Ως γιατρός, πιστεύω ότι παράλληλα οφείλουμε να στοχεύσουμε ως χώρα, επιστημονικά και επιμορφωτικά στην αντιστροφή της υπογεννητικότητας,  καθώς επίσης να  διασφαλίσουμε για τα νέα ζευγάρια την προαγωγή της ευαισθητοποίησης σε θέματα γονιμότητας, ώστε  να αποφευχθεί η ακούσια ατεκνία. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού πιστεύω ότι απαιτεί ενότητα, συν-αντίληψη και συν-απόφαση σε μέτρα πολιτικής».



Ροη Ειδήσεων