Δευτέρα 20 Μαΐου 2024


ΑρχικήΑττικήΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2023“Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την Αττική”

“Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την Αττική”

Με μετρημένες τις ημέρες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και του 2023, συνομιλούμε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, των μεγαλύτερων προβλημάτων.

«Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναλαμβάνει δύο βραδυφλεγείς βόμβες – αυτές των απορριμμάτων και της πολιτικής προστασίας», έλεγαν παλιά.

Το παλιά “πάλιωσε”, και οι βόμβες, δεν είναι πια βραδυφλεγείς, αλλά “σκασμένες” και μάλιστα, κάνοντας πολλή κρότο.

“Ακούστηκαν” σε εκείνον οι “κρότοι”; ετοιμάστηκε για να μην τους “ξανακούσουμε”;

Θα δούμε – για να μην “ακούσουμε”…

Συνομιλούμε, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Κύριε Χαρδαλιά, Θεσσαλία. Οι κάτοικοι της Αττικής ανησυχούν για παρόμοιες συνέπειες σε πιθανά ανάλογα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα «Έβρος» και ανάλογες ανησυχίες για πιθανές καταστροφικές πυρκαγιές. Τι τους απαντάτε; σχεδιάζετε κάτι;

«Βασική προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσουμε και τη θωράκιση της Αττικής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια σε εθνικό επίπεδο, κάναμε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και είμαι περήφανος που συμμετείχα στην εθνική προσπάθεια.

Από τις ουσιαστικά ανύπαρκτες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας καλά οργανωμένης Γενικής Γραμματείας -που στη συνέχεια έγινε Υπουργείο – με σύγχρονες υποδομές και έμπειρο προσωπικό.

Στο ίδιο εκείνο διάστημα, θεσπίστηκε με το ν.4662, Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και δημιουργήθηκαν οι βάσεις, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις.

Προβλέφθηκε ακόμη, η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Και αυτό θα είναι μία από τις πρώτες κινήσεις που θα αναπτύξουμε, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες.

Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε άμεσα στη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό, που θα θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας για την Αττική.

Από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, την 1η Ιανουαρίου, θα ριχτούμε στη μάχη για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Ξεκινώντας από τους αναγκαίους καθαρισμούς, τη συντήρηση οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ταχεία προώθηση αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου και βέβαια στην επικαιροποίηση μελετών για τον σχεδιασμό νέων έργων. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους της, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και Κοινοτικά κονδύλια για προγράμματα που αφορούν το πράσινο και την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων.»

“Αντιµετώπιση των προβληµάτων των απορριµµάτων και τουκυκλοφοριακού”

? Λέτε ότι βασική προτεραιότητά σας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πείτε μας δυο από τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των οποίων μπορεί και σχεδιάζει να συμβάλει η Περιφέρεια.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα της Αττικής, συνυφασμένο, όχι μόνο με την εικόνα στις γειτονιές μας, αλλά και με τη δημόσια υγεία, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δρομολογήσουμε όλα όσα απαιτούνται για την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας.

Θα προχωρήσουμε, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, σε λύσεις που έρχονται από το “αύριο” και όχι από το “χθες”, βάζοντας σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, δίνουμε ξεχωριστή έμφαση στην αποχέτευση και τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Για όλα αυτά σκοπεύουμε, να αναπτύξουμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων.

Μείζον πρόβλημα απέναντι στο οποίο θα κινητοποιηθούμε, είναι και το κυκλοφοριακό.

Σχεδιάζουμε πρώτα απ’ όλα, την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας και την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων στον τομέα οδικής κυκλοφορίας.

Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, σε “έξυπνα φανάρια” για την αποσυμφόρηση στους δρόμους και κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Σχεδιάζουμε επίσης, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους αρμοδιότητας Περιφέρειας, αλλά και συνδρομή στους Δήμους για αντίστοιχα έργα.

Θα προχωρήσουμε ακόμη σε νέες πεζογέφυρες και αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας, σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας.» 

 

 

? Πολλές φορές οι πολίτες ακούν τις ηγεσίες των Δήμων, των Περιφερειών, των Υπουργείων να τσακώνονται για τις ευθύνες στην αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος και άλλες φορές να αποδίδουν καθυστερήσεις έργων στη γραφειοκρατία. Απέναντι σε αυτά που αφενός συνδέονται με την αναποτελεσματικότητα και αφετέρου προκαλούν τους πολίτες, ποια θα είναι η δική σας “απάντηση”;

«Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσουμε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – το δήλωσε και ο ίδιος στις Προγραμματικές Δηλώσεις και το επανέλαβε κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ – είναι η άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, έτσι ώστε ένας και μόνο φορέας να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα, ένας να αποφασίζει, ένας να λογοδοτεί.

Παράλληλα, θα συγκροτήσουμε ένα Παρατηρητήριο, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, από οικονομολόγους, νομικούς, μηχανικούς, που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη και θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη των έργων. Θα λειτουργεί σαν ένα “help desk” των Δήμων, για να ξεκολλάμε γρήγορα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και καθυστερήσεις.»

 

 

“Αττική δίπλα στον πολίτη απέναντι στα προβλήµατα τηςκαθηµερινότητας”

? Συνοπτικά ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική του 2028;

«Οραματιζόμαστε και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για μια Αττική δίπλα στον πολίτη, απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Μία Περιφέρεια, πιο παραγωγική, πιο πράσινη, πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινη. Που θα προσελκύει επενδύσεις και θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας το εισόδημα των κατοίκων της.

Που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα ενισχύει το πράσινο και θα πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Που θα εξασφαλίζει σε κάθε κάτοικό της σε όλες τις γειτονιές, ασφάλεια απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, τους υγειονομικούς κινδύνους, όπως τα σκουπίδια, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Που θα αναπτύσσει υποδομές και δράσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για να μην αφήνει κανέναν πίσω.

Που θα στηρίζει ταυτόχρονα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, προωθώντας νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, δίνοντας νέα πνοή στις γειτονιές της και διοργανώνοντας διεθνούς εμβέλειας αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικά φεστιβάλ.»

 

 

“Ουσιαστικές, αποφασιστικές, διαρκείς και ολόπλευρες κοινωνικές δράσεις”

? Μιλάτε για φροντίδα της Περιφέρειας σε όλους τους κατοίκους της. Αλήθεια, σε ποια φροντίδα αναφέρεστε; μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

«Θέλουμε η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση κοινωνικών δράσεων και έργων να είναι ουσιαστική, αποφασιστική, διαρκής και ολόπλευρη. Να αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Προγραμματίζουμε την δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των σημερινών σχολικών υποδομών, καθώς και την ενίσχυσή τους με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό.

Σχεδιάζουμε επίσης, την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες.»

 

 

Οι εργαζόµενοι καθηµερινοί συντελεστές στην υλοποίηση τωνδράσεων της Περιφέρειας”

? Στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής έχετε να πείτε κάτι;

«Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, είναι οι καθημερινοί συντελεστές για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων της.

Τους θέλουμε δίπλα μας, θα είμαστε δίπλα τους.

Πιστεύω ότι και αυτοί θέλουν να είναι περήφανοι για τη δουλειά, για την προσφορά τους, συμμέτοχοι στον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής.

Είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσουν με ευθύνη και φιλότιμο, κάθε νέα πρωτοβουλία που θα πάει την Περιφέρεια πιο μπροστά, πιο ψηλά.

Να ξέρουν ότι και εμείς θα είμαστε δίπλα τους, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση των συνθηκών που εργάζονται και την ενίσχυσή τους.»

 

 

? Κλείνοντας κ. Χαρδαλιά, θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για το Συνδυασμό «Αττική Μπροστά».

«Το ψηφοδέλτιό μας συνδυάζει εμπειρία και γνώση, ανανέωση και διεύρυνση, πάθος για δουλειά και βούληση για προσφορά.

Περιλαμβάνει συμπολίτες μας με καταξιωμένες διαδρομές στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο.

Συστρατεύει πρόσωπα με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, τεχνοκράτες για ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, ειδήμονες στην άντληση Κοινοτικών πόρων.

Πρόσωπα, που έχουν μοχθήσει και έχουν φέρει απτά αποτελέσματα σε ό,τι ανέλαβαν.

Πρόσωπα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, που απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία, ζητώντας συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, απέναντι σε προβλήματα που είναι κοινά για όλους.»  

 

 

 



Ροη Ειδήσεων