Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Βόρειου Τομέα ΑθηνώνΔήμος Κηφισιάς: Έξυπνος - Πράσινος Δήμος με καινοτομίες

Δήμος Κηφισιάς: Έξυπνος – Πράσινος Δήμος με καινοτομίες

Ο Δήμος Κηφισιάς επί δημαρχίας Γιώργου Θωμάκου έχει επιδείξει μεγάλη εξωστρέφεια με στόχο να παρέχει σε όλους τους δημότες τα τελευταία εργαλεία που επιβάλλει η εποχή μας.

Η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη έχουν γίνει πιο σύγχρονες και παράλληλα πιο φιλικές για τους πολίτες, με πολλά έργα καθημερινότητας αλλά και καινοτομίας που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στον ψηφιακό- πράσινο μετασχηματισμό αλλά και στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Έξυπνος Δήμος

Σημαντικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SPARCS» ΗΟΡΙΖΟΝ 2020. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου με διαγωνιστικές διαδικασίες και αυστηρά κριτήρια επιλέχθηκαν 7 ευρωπαϊκές πόλεις για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο έξυπνων πόλεων, θετικής βιώσιμης ενέργειας και κοινότητες μηδενικού άνθρακα. Μέσω της συμμετοχής του Δήμου μας στο πρόγραμμα  έχουν προωθηθεί:

SMART Άδρευση (αισθητήρες εδάφους σε πάρκα)

SMART  Έλεγχος αέρα (τρεις σταθμοί ελέγχου αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων).

SMART Διαβάσεις (φωτιζόμενες σε σημεία του Δήμου)

SMART Συγκοινωνίες (τοποθετούνται έξυπνες στάσεις λεωφορείων)

SMART Μετακινήσεις (δημιουργούνται σημεία με φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων- ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα)

SMART Πυροπροστασία (ειδικοί αισθητήρες- ανιχνευτές καπνού από φωτιά σε σημεία στο δάσος Φασίδερι. Ο Δήμος Κηφισιάς είναι επίσης από τους πρώτους Δήμους που αξιοποίησε τη  νέα  τεχνολογία με drone για την εναέρια επιτήρηση σε δασικές εκτάσεις).

Ψηφιακό Ημερολόγιο Κτηρίου

Ο Δήμος Κηφισιάς συμμετέχει και στο πρόγραμμα OPEN DBL HORIZON. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως ένα ψηφιακό ημερολόγιο κτηρίου.

Ψηφιακές – Πράσινες Εφαρμογές

Πρωτοπόρος είναι ο Δήμος Κηφισιάς και στον τομέα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Πριν ακόμα την εποχή του covid διέθετε 53 ψηφιακές εφαρμογές για την Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως επίσης πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Πληρωμών και Συνοικιακών Συνελεύσεων με δυνατότητα διεξαγωγής Δημοψηφισμάτων. Η Ψηφιοποίηση αρχείων της Νομικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται στον τομέα των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει  2 εκ ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ των νέων ψηφιακών έργων θα είναι: εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις,  τηλεϊατρική κ.α.

Ψηφιακός Πολιτισμός

Διατήρηση της Παράδοσης

Ο Δήμος Κηφισιάς με τεράστια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, συνεχίζει και αποτελεί σημείο αναφοράς και σε αυτούς τους τομείς. Ο Δήμος μας εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου  ανάδειξης της συνεισφοράς των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 με χρήση προηγμένων ψηφιακών εφαρμογών και διαδραστικών τεχνολογιών.

Ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του Υδατόπυργου, ιστορικού μνημείου της Κηφισιάς στο Άλσος Κηφισιάς «Δήμαρχος Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Σύγχρονο Δίκτυο Ύδρευσης στη Νέα Ερυθραία

Δύο μεγάλα έργα πραγματοποιούνται στο δημοτικό δίκτυο Ύδρευσης Νέας Ερυθραίας. Το πρώτο αφορά στην αντικατάσταση κεντρικών αγωγών ύδρευσης ενώ το δεύτερο στην αντικατάσταση 9.500 παλιών υδρομέτρων με νέους ψηφιακούς υδρομετρητές, έργα και τα δύο χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Με τα έργα αυτά μεταξύ άλλων μπορεί να επιτευχθεί οικονομία στην κατανάλωση καθώς και δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης και ελέγχου διαρροών.

Καθαριότητα – Κυκλική Οικονομία

16 νέα σύγχρονα οχήματα όπως απορριμματοφόρα, καλαθοφόρο, σάρωθρο,  πλυντήριο κάδων, μηχανήματα έργου κ.α. ενίσχυσαν τον στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας.  Εκατοντάδες νέοι κάδοι απορριμμάτων (οικιακοί, χωριστής διαλογής υλικών και υπόγειοι) έχουν τοποθετηθεί σε σημεία του Δήμου.  Συλλέγονται 17 ρεύματα ανακύκλωσης (όπως Χαρτιού, Γυαλιού, Πλαστικού, Μετάλλου, Τηγανέλαιων, Ενδυμάτων κ. α.)

Σημαντική είναι η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα Κομποστοποίησης. Κάθε μήνα συλλέγονται 30 τόνοι βιοαποβλήτων. Ο Δήμος ανταποδίδει με λίπασμα στους κατοίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η δράση ενισχύεται με το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων στο Δήμο Κηφισιάς» (οικιακή κομποστοποίηση, προμήθεια κλαδοτεμαχιστών κ.α.), ύψους 2.965.026,00€.

Οικονομικός και νέος Φωτισμός

Νέοι Χώροι με Βιοκλιματικό Σχεδιασμό

Λαμπτήρες LED, υψηλής φωτιστικής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης τοποθετούνται σε δρόμους, πλατείες, αθλητικά κέντρα και σχολικά συγκροτήματα  του Δήμου. Παράλληλα οι αναπλάσεις αλλά και η δημιουργία νέων χώρων στον Δήμο γίνονται με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τέτοια έργα είναι η ανάπλαση στο κέντρο Κηφισιάς (Παναγίτσα) και στην πλατεία Μικράς Ασίας Νέας Ερυθραίας, στο νέο πάρκο αναψυχής στο Γράμμο Φοίνικα, στα ενεργειακά αυτόνομα «πάρκα –τσέπης» κ.α.

Σύγχρονα Σχολεία

Στο Δήμο Κηφισιάς γίνονται παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολεία αλλά και δημοτικά κτήρια. Τα νέα σχολεία γίνονται με τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας (όπως το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας και 10ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς). Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η νέα και ενεργειακά Αναβαθμισμένη Πτέρυγα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς. Στην οροφή του κτηρίου έχει γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 10 kW, παρέμβαση η οποία κατατάσσει το κτήριο  στην ενεργειακή κατηγορία Α (κτήριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση).



Ροη Ειδήσεων