Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΜε τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Καλός καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον προγνώστη του καιρού, Σάκη Αρναούτογλου από αύριο, Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο και τα Χριστούγεννα «πάμε σε μία φάση παρατεταμένης καλοκαιρίας με καλό καιρό χωρίς φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου «φυσικά θα έχει λίγο κρύο το πρωί. Δεκέμβρη μήνα έχουμε». Το Σάββατο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε σχεδόν όλη τη χώρα. Κάποιες αραιές συννεφιές στις θα εμφανιστούν ορεινές βορειοδυτικές περιοχές.

 

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί και κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα και στα νότια θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ. Μόνο στα Δωδεκάνησα από τη Ρόδο μέχρι τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται να έχουμε ριπές ανέμων 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 11-15 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και στους 17-20 βαθμούς στα νότια.

Η Κυριακή θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα καταλήξει με αρκετή ηλιοφάνεια, οι όποιες αραιές συννεφιές που θα κάνουν την εμφάνισή τους προς το μεσημέρι και το απόγευμα, «το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να ομορφύνουν το ηλιοβασίλεμα», υπογράμμισε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς στα 4-5 και τοπικά έως τα έξι μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 11-16 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και στους 17-20 βαθμούς στα νότια.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα όπως όλα δείχνουν ο καιρός θα είναι καλός με αρκετό ήλιο, πολύ λίγα σύννεφα, τα περισσότερα από τα οποία θα εμφανίζονται στα Επτάνησα

Ο άνεμος που θα επικρατήσει θα είναι νοτιάς, ο οποίος θα φτάσει τα 5-6 μποφόρ.

«Γενικά όταν έχουμε νοτιά ο καιρός γενικά είναι παρά πολύ μαλακός. Σε καμία περίπτωση χριστουγεννιάτικος ή εναρμονισμένος με τις γιορτινές ημέρες», είπε ακόμα ο γνωστός προγνώστης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 12-16 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και 19-20 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

Την Τρίτη θα υπάρχουν σύννεφα στη δυτική Ελλάδα, τα οποία όσο περνάει η ώρα θα πυκνώνουν. Κάποια σύννεφα θα πυκνώνουν κατά τόπους και στη δυτική Ελλάδα, αλλά θα φέρουν κάποιες μπόρες.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί, βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ.

Και την Τρίτη η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12-17 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και 19-20 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος, Νίκος Καντερές, σε ανάρτησή του στα social media, ο καιρός από την Παρασκευή, βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου-Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές.

Για την Αθήνα η εκτίμηση είναι η θερμοκρασία θα είναι πλησίον της κανονικής τιμής των 15 βαθμών, λαμβανομένης υπόψη της τυπικής απόκλισης κατά τη στατιστική των 1-2 βαθμών.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοχρονιά θερμοκρασία δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη.

Ακόμα όπως σημειώνει ο κ. Καντερές σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 52 χρόνων από 1971 έως 2023, με κανονική τιμή για την Αθήνα τους 14 βαθμούς. Είκοσι εννέα χρόνια ήταν μικρότερη της

Για τη νέα Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 52 χρόνων από 1971 έως 2023, με κανονική τιμή για την Αθήνα τους 14 βαθμούς καταγράφω τα εξής.

Δεκαέξι χρόνια η μεγίστη τιμή ήταν μεγαλύτερη με την απολύτως μεγίστη το 2010 με 22 βαθμούς στην Αθήνα και 30 στο Ηράκλειο Κρήτης. Δέκα χρόνια ήταν ακριβώς 14 βαθμοί. Είκοσι εννέα χρόνια ήταν μικρότερη της παραπάνω τιμής με τις απολύτως μικρότερες το 2016 με 7 βαθμούς και το 2015 με 5 βαθμούς και χιόνια στην Αττική.

Η τελευταία περίπτωση για την Αθήνα αποκλείεται. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη. Ακόμη, στη διάρκεια των 52 χρόνων υπήρξαν 22 χρόνια με υετό, δηλαδή βροχή ή χιόνι στην Αθήνα.

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και χωρίς βαρύγδουπες <προγνώσεις> έχει μέγιστο ενδιαφέρον.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ».

παραπάνω τιμής με τις απολύτως μικρότερες το 2016 με 7 βαθμούς και το 2015 με 5 βαθμούς και χιόνια στην Αττική.  Ακόμη, στη διάρκεια των 52 χρόνων υπήρξαν 22 χρόνια με υετό, δηλαδή βροχή ή χιόνι στην Αθήνα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ

«Πρωτοχρονιά.Στατιστικά στοιχεία για τους ..καιρόφιλους

Πριν 48 χρόνια όταν πρωτοπαρουσίασα το Δελτίο Καιρού από τη Ελληνική Τηλεόραση, με <φόβο και δέος>, για την άσημη τότε Μετεωρολογία δεν φανταζόμουν ότι τώρα θα υπάρχουν εκατοντάδες-χιλιάδες καιρόφιλοι που ενδιαφέρονται, διαβάζουν και παρακολουθούν τα διεθνή προγνωστικά κέντρα με τα αριθμητικά μοντέλα.

Σήμερα 21/12, με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μπαίνουμε ημερολογιακά στο χειμώνα, μια εποχή που πάντα υπάρχει και κάθε χρονιά έχει το δικό της ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως στους χιονόφιλους. Ύστερα από τη χθεσινή και σημερινή πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού βασικά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, ο καιρός αύριο βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου-Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές. Για την Αθήνα σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα την εκτίμηση ότι θα πλησίον της κανονικής τιμής των 15 βαθμών, λαμβανομένης υπόψη της τυπικής απόκλισης κατά τη στατιστική των 1-2 βαθμών.



Ροη Ειδήσεων