Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠόλεμος στο Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον πιέζει Ισραήλ και Χαμάς να συζητήσουν για...

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον πιέζει Ισραήλ και Χαμάς να συζητήσουν για νέα εκεχειρία

Εντείνει τις προσπάθειές της η Ουάσινγκτον προκειμένου να πείσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά πάνω σε αυτό, ώρα με την ώρα, για να δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τα μέρη στο τραπέζι και να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι», δήλωσε ο Κίρμπι στο NBC. «Θα θέλαμε να συμβεί σήμερα. Αλλά ειλικρινά, δεν ξέρω».

Σε μια σειρά συνεντεύξεων σε αμερικανικά τηλεοπτικά προγράμματα, ο Κίρμπι τόνισε ότι η Χαμάς ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών, καθώς «δεν τήρησε τους όρους της αρχικής συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας». Ο Κίρμπι είπε ότι η Χαμάς απέτυχε να παραδώσει έναν κατάλογο με γυναίκες και παιδιά που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν επιπλέον των 105 απαχθέντων που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Μεταξύ των απαχθέντων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς είναι οκτώ ή εννέα Αμερικανοί πολίτες.Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι δύο πλευρές να καθίσουν ξανά στο τραπέζι, αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του. Το Σαββατοκύριακο, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου στη Γάζα και ο Κίρμπι τους κάλεσε να αποφύγουν να βλάψουν αμάχους. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντενδήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ είναι ανοικτό σε αμερικανικές συμβουλές σχετικά με το πώς να κάνει τα χτυπήματά του στη Γάζα πιο ακριβή.



Ροη Ειδήσεων