Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστικη συνέντευξη Attica Times: Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ: «Χρέος...

Αποκλειστικη συνέντευξη Attica Times: Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ: «Χρέος μας στην Πολιτική Επιτροπή να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη»

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής τηςΝέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες της Πολιτικής Επιτροπής και τις προκλήσεις της εποχής. «Οι πολιτικές μας αξιολογούνται συνεχώς. Είμαστε εδώ, για να ακούμε τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Πώς επηρεάζεται η  ενότητα  της Νέας Δημοκρατίας από τις διαφορετικές απόψεις εντός του Κόμματος για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών; Πώς αντιλαμβάνεται το Κόμμα τυχόν απώλειες ψηφοφόρων και τι έχετε να πείτε σε όσους ασκούν κριτική για την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί του νομοσχεδίου;

Χ.Μ.: Το να ακούγονται διαφορετικές αντιλήψεις και θέσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία είναι κάτι θεμιτό και αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας. Το ίδιο ισχύει και για το Κόμμα μας.  Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες έγινε σε ένα απολύτως ήρεμο πλαίσιο σεβασμού. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό, φιλελεύθερο κόμμα και όλες οι απόψεις καταλαμβάνουν την ανάλογη θέση. Η διήμερη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά μας γραφεία ήταν μια ενημέρωσητων βουλευτών μας για την επικείμενη νομοθέτηση, από τον αρμόδιο Υπουργό.

Πρόκειται για μία διαδικασία που τηρείται σε κάθε νομοσχέδιο που εισάγει η Κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να την ορίσουμε και ως ενημερωτική συζήτηση που αφορά την πολιτική των Υπουργείων ή νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης πριν γίνουν κείμενο. Αυτή η διαδικασία έχει λάβει χώρα και σε Υπουργεία και μέσω τηλεδιάσκεψης, όχι μόνο στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Πώς αντιμετωπίζετε την δήλωση του Ιερώνυμου περί δημοψηφίσματος για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Χ.Μ.: Ακούμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.  Η Δημοκρατία μας όμως έχει κάποιους κανόνες. Ο συνταγματικός διαχωρισμός των εξουσιών και οι κοινοβουλευτικοί κανόνες προβλέπουν τη νομοθετική διαδικασία η οποία στο τέλος της ημέρας ανήκει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλωστε, η Κυβέρνησή μας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού, ακριβώς, επειδή, τηρεί αυτά τα οποία έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει. Δεν αλλάζει κάτι λοιπόν και σε αυτή τη νομοθέτηση, ούτε είναι βάσιμο να θέτουμε ζητήματα δικαιωμάτων σε δημοψηφίσματα. Γιατί ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αφορά ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μία κατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει και μάλιστα, δημιουργεί κάποιες αδικίες και ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

Πώς σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία την πρόταση του κ. Κασσελάκη να είναι γλώσσα επιλογής τα αλβανικά στην Ελλάδα και τα ελληνικά στην Αλβανία στα σχολεία, σε μια περίοδο που εκκρεμούν διπλωματικά ζητήματα με την Αλβανία, όπως η κατάσταση με τον Δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη;

Χ.Μ.: Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση το ζήτημα της παράνομης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι πρωτίστως, ζήτημα Κράτους Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτά δεν κάνουμε εκπτώσεις. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλο το θεσμικό της οπλοστάσιο, θα συνεχίσει να διεκδικεί να γίνουν σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματα του νομίμως, εκλεγμένου Δημάρχου Φ. Μπελέρη.  Επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά ένα ζήτημα που ακουμπάει στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η στάση και οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι σαφείς και συμπαγείς. Δεν ετεροπροσδιορίζονται ούτε ετεροκαθορίζονται.

Εξετάζει το Κόμμα αυτή την περίοδο νέες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της εποχής και τα γεωπολιτικά δεδομένα;

Χ.Μ.: Η ενίσχυση της κοινωνίας και ειδικότερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας είναι βασική μας προτεραιότητα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε, από την πρώτη στιγμή, μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική πολιτική, με στόχο να εκφράσει κάθε Έλληνα πολίτη, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Οι πολιτικές μας αξιολογούνται συνεχώς. Είμαστε εδώ, για να ακούμε τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας το επόμενο διάστημα στην Πολιτική Επιτροπή;

Χ.Μ.: Χρέος μας είναι να στηρίξουμε και να προωθήσουμε και από τη δική μας πλευρά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Είμαστε συμμέτοχοι στην μεταρρυθμιστική ορμή της Κυβέρνησης. Μπροστά μας όμως έχουμε να δώσουμε μία ακόμα μεγάλη πολιτική μάχη, αυτή των Ευρωεκλογών. H Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της Ευρώπης. Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος μας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείξαμε ότι όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Οι δυνάμεις μας λοιπόν και η προσοχή μας επικεντρώνονται στην προσπάθεια για την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (αυτή τη μάχη).



Ροη Ειδήσεων