Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Δημήτρης Παπαχρήστου, Δήμαρχος Σαρωνικού: ΚΕΠ υγείας, δημοτικά ιατρεία,...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Δημήτρης Παπαχρήστου, Δήμαρχος Σαρωνικού: ΚΕΠ υγείας, δημοτικά ιατρεία, κέντρο επιχειρήσεων και drones για τις πυρκαγιές στις προτεραιότητές μας

Στη σύσταση αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας και την δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων προχωρά ο Δήμος Σαρωνικού. Δρομολογείται μάλιστα η αγορά, με ίδιους πόρους, 4 μικρών πυροσβεστικών οχημάτων τύπου fire (500lt) καθώς και 2 υδροφόρων και ενός πυροσβεστικού 5 tn καθώς και η αγορά και εγκατάσταση συστήματος drone έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο Δημήτρης Παπαχρήστου Δήμαρχος Σαρωνικού, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλά μεταξύ άλλων για τις προτεραιότητες του Δήμου όπως οι ασφαλτοστρώσεις, η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας, η ενίσχυση της υγείας. «Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων για τους συνδημότες μας που χρειάζονται άμεση φροντίδα. Επίσης, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε απινιδωτές στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και διοικητικών κέντρων του δήμου μας προχωρώντας παράλληλα σε δωρεάν εκπαίδευση των δημοτών για τη χρήση τους».

Με ποιες δράσεις θα ξεκινήσετε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Δ.Π.: Με το που αναλάβαμε καθήκοντα στον δήμο Σαρωνικού είπαμε στους δημότες μας ότι δεν θέλουμε περίοδο χάριτος για να αρχίσουμε να παράγουμε έργο. Γρήγορα εντοπίσαμε, ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στην ίδια τη διοίκηση του δήμου. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε στους δημότες να δουλεύουμε με ταχύτητα, καλό συντονισμό και επαγγελματισμό. Οι πυλώνες στους οποίους επιθυμούμε να βασιστεί η σχέση της δημοτικής μας αρχής τόσο με τους εργαζομένους μας όσο και με τους δημότες μας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η ευγένεια και ο σεβασμός.

Μεταξύ των πρακτικών ζητημάτων στα οποία παρεμβήκαμε άμεσα, είναι αυτά της οδοποιίας και των παιδικών χαρών. Αναφορικά με το πρώτο, θα ήθελα να τονίσω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε επιτόπιες ασφαλτοστρώσεις, ώστε να κλείσουν οι πρώτες μεγάλες και επικίνδυνες λακκούβες. Το κάκιστο οδικό δίκτυο προκαλεί, δικαίως, τεράστια αγανάκτηση στους κατοίκους. Μιλάμε για δρόμους που στην πλειοψηφία τους έχουν την ίδια ασφαλτόστρωση εδώ και 30 χρόνια ή ακόμη χειρότερα, για χωματόδρομους. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις.

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο στρέψαμε, από την πρώτη στιγμή, την προσοχή μας είναι αυτό των παιδικών χαρών: Βρήκαμε τις περισσότερες  με σπασμένα παιχνίδια και επικίνδυνα σημεία για πιθανό τραυματισμό. Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε πιστοποίηση ISO για τους εν λόγω χώρους. Προκειμένου δε, να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ασφάλεια και συντήρησή τους, δημιουργούμε από το ήδη υπάρχον προσωπικό ειδικό συνεργείο επισκευών παιδικών χαρών, το οποίο σε καθημερινή βάση έχει ως στόχο την καταγραφή και επισκευή φθορών. Τέλος, εξασφαλίζουμε ότι οι παιδικές χαρές θα κλείνουν κατά τις βραδινές ώρες και θα φωτίζονται επαρκώς.

Η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας

Το θέμα των μετακινήσεων αποτελεί εδώ και χρόνια πρόκληση για τον Δήμο Σαρωνικού. Ποια είναι η στρατηγική σας για τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας στην περιοχή;

Δ.Π.: Η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας καθώς ο δήμος μας καταλαμβάνει μεγάλη γεωγραφική έκταση, οι πέντε δημοτικές κοινότητες απέχουν πολύ μεταξύ τους και αρκετοί από τους μόνιμους κατοίκους εργάζονται ή σπουδάζουν στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο μας μέλημα, λοιπόν, είναι να αποκτήσουμε συνεχή σύνδεση με το κέντρο μέσα από τη διασύνδεση του δήμου με το σταθμό του προαστιακού στο Κορωπί. Ήδη το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με σχετικό αίτημα που απευθύναμε στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ). Επίσης, προωθώντας την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών προτείναμε και την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στον δήμο Σαρωνικού.

Άμεσες προτεραιότητα  η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόκληση της έλλειψης ιατρικών υπηρεσιών στο Δήμο Σαρωνικού, που διαθέτει μόνο ένα Κέντρο Υγείας στα Καλύβια, παρά την μεγάλη έκταση της περιοχής; Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού; Επιπλέον πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια;

Δ.Π.: Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων για τους συνδημότες μας που χρειάζονται άμεση φροντίδα. Επίσης, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε απινιδωτές στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και διοικητικών κέντρων του δήμου μας προχωρώντας παράλληλα σε δωρεάν εκπαίδευση των δημοτών για τη χρήση τους. Ενισχύουμε περαιτέρω την υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι» με επιπλέον προσωπικό και δημιουργία 5ψήφιου αριθμού για την άμεση εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων από το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι μείζον. Οι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι δεν μπορούν να καλυφθούν υγειονομικά ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Χρειαζόμαστε άμεσα μια λύση και για αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.

Δέσμευσή μας η εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες του Σαρωνικού για τους δημότες

Στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για το κοινό;

Δ.Π.: Ο Δήμος Σαρωνικού διαθέτει ένα παραλιακό μέτωπο 23 χιλιομέτρων. Η σωστή αξιοποίηση και ανάδειξή του αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου μας και στρατηγικό στόχο της δημοτικής μας ομάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, συστήνουμε Ειδική Υπηρεσία Παραλιακού Μετώπου που θα έχει την ευθύνη της καθημερινής επίβλεψης της ακτής και την τήρηση της νομοθεσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες του δήμου Σαρωνικού για όλους τους δημότες, αποτελεί δέσμευσή μας.

Πώς προχωρά η επένδυση Saronida Olympos Golf Project συνολικού προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ που μετατρέπει τη Σαρωνίδα σε ένα “μικρό Ελληνικό”;

Δ.Π.: Γνωρίζουμε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης, ύστερα από το χαρακτηρισμό του ως Στρατηγική Επένδυση (Ν. 3984/10). Εμείς, από την πλευρά μας ως δημοτική ομάδα, ευθυγραμμιζόμαστε με τη βούληση των συνδημοτών μας, ιδίως όταν αφορά έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το συγκεκριμένο.

Drones στην μάχη αντιμετώπισης πυρκαγιών

Ποια μέτρα  αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας προτίθεται να λάβει ο Δήμος μετά την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς το προηγούμενο καλοκαίρι  για πολλοστή φορά και έπειτα της πλημμύρας που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές;

Δ.Π.: Η κλιματική κρίση που ήδη εξελίσσεται μας  επιβάλει ένα μοντέλο πόλης που είναι θωρακισμένη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνουμε αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα συντονίζει κατά χωρική αρμοδιότητα το έργο της υπηρεσίας και δημιουργούμε Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατεύθυνση προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύσουμε την περιοχή μας το γρηγορότερο δυνατό.

Σε  δεύτερο χρόνο δρομολογούμε την αγορά, με ίδιους πόρους, 4 μικρών πυροσβεστικών οχημάτων τύπου fire (500lt) καθώς και 2 υδροφόρων και ενός πυροσβεστικού 5 tn καθώς και την αγορά και εγκατάσταση συστήματος drone έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.



Ροη Ειδήσεων