Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμος"Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

“Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου (..) Σε αυτά τα πέντε χρόνια, δεν μεγάλωσε μόνο το πάθος μου για την Ευρώπη, αλλά ασφαλώς και η εμπειρία μου, σχετικά με το πόσα μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη για τους ανθρώπους της», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα την υποψηφιότητά της για την επανεκλογή στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλευρό της, ο αρχηγός του κομματικού της «σπιτιού», ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του CDU να στηρίξει την κυρία φον ντερ Λάιεν για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Ο κ. Μερτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κόμματός του για την πρώτη θητεία της προέδρου της Κομισιόν, επαινώντας κυρίως τον ρόλο της στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και της ύφεσης που την ακολούθησε, αλλά και στην αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το CDU στηρίζει ομόφωνα την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ο ηγέτης των χριστιανοδημοκρατών και διευκρίνισε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ληφθεί στο συνέδριό του, στις 6 και 7 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και η απόφαση του ΕΛΚ να θέσει την κυρία φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής υποψήφια για τις ευρωεκλογές να είναι επίσης ομόφωνη. Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της προέδρου της Επιτροπής εξέφρασε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η φυσική επιλογή επικεφαλής υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια «επέδειξε ηγετική ισχύ και οδήγησε την Ευρώπη καλά μέσα από τις κρίσεις». «Μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ σχηματίζουν ένα δυνατό δίδυμο. Το CSU θα τους παρέχει ισχυρή υποστήριξη», πρόσθεσε ο κ. Ζέντερ, για να συμπεριλάβει στο μήνυμά του και ως υστερόγραφο: «Έχουμε εδώ και χρόνια στενή προσωπική σχέση και μάλιστα πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια χορεύαμε και μαζί», ανέφερε. Η ανάρτησή του συνοδεύθηκε μάλιστα από σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος για την Ευρώπη, ο Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για την εγγύηση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της και κατονόμασε τη Ρωσία ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρώπη για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Σχολιάζοντας τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε λόγο για «εντολή του ρώσου προέδρου» και πρόσθεσε ότι το μήνυμά του, ειδικά προς τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινούσε ταυτόχρονα με την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, ήταν ότι, «κάνω ό,τι θέλω και οι ανθρώπινες ζωές δεν παίζουν για μένα κανέναν ρόλο». Ο αρχηγός του CDU επέκρινε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις τόσο στον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων όσο και στη λήψη της απόφασης για την παράδοση συστήματος Taurus στην Ουκρανία και ζήτησε από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν μόνο το 20% των συνολικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας (…) Ο (ουκρανός) πρόεδρος Ζελένσκι είχε δίκιο όταν είπε ότι θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε γιατί η Ρωσία είναι ακόμη σε θέση να συνεχίζει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός π.χ. στην παραγωγή εξοπλιστικών συστημάτων, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική και ειδικά η σχέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ερωτώμενος σχετικά με την ενίσχυση της ακροδεξιάς, ο κ. Μερτς αναφέρθηκε σε άνοδο του λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά, τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα θετικά και οι ευκαιρίες υπερτερούν και κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν τις επικείμενες ευρωεκλογές με αδιαφορία. Ο ίδιος, υπογράμμισε, θα εμπλακεί προσωπικά με ιδιαίτερη προσήλωση στην προεκλογική εκστρατεία, με στόχο το CDU να επαναβεβαιωθεί ως «το ευρωπαϊκό κόμμα της Γερμανίας».

Η κυρία φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης της δημοκρατίας και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σημασία της εγγύησης της ασφάλειας «με την ευρύτερη δυνατή έννοια της λέξης», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η απήχηση της ΕΕ είναι τέτοια που πολλές χώρες επιθυμούν την ένταξή τους. «Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης και πρέπει να συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε – ενάντια στα διχαστικά κόμματα, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό», δήλωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αντίπαλοί μας -ο Πούτιν και οι φίλοι του, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η Μαρίν Λεπέν και ο Γκερτ Βίλντερς- θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και τη δημοκρατία». Κάλεσε δε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και να ενισχύσουν τη δημοκρατία και το κέντρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να διαχωρίσει τον ρόλο της προέδρου της Επιτροπής από αυτόν της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ, δηλώνοντας ότι θα έχει «πλήρη αχρωματοψία».



Ροη Ειδήσεων