Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταΣτεγαστικό: Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη σε δάνεια, Golden Visa, αντιπαροχή - Οι αλλαγές

Στεγαστικό: Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη σε δάνεια, Golden Visa, αντιπαροχή – Οι αλλαγές

Στεγαστικά δάνεια για νέους με χαμηλό τόκο, παρεμβάσεις στη Golden Visa, αντιπαροχή ακινήτων με κοινωνικούς όρους και νέα προγράμματα περιλαμβάνονται στους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της κυβέρνησης για την κοινωνική στέγαση, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε στα σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης και των αυξημένων ενοικίων, μιλώντας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, για το στεγαστικό ζήτημα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα δημιουργηθεί και μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί αν είναι δικαιούχος κάποιου για κάποιο από τα προγράμματα στέγασης που θα «τρέχουν» σε κάθε περίοδο.

Τα προγράμματα που θα «τρέξουν»

Golden Visa: Αυξάνονται μέχρι και 800.000 ευρώ τα όρια για την αγορά ακινήτων με αντάλλαγμα τη Golden Visa, δηλαδή άδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς. Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές με μεγάλη οικιστική ζήτηση.

Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα: Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ και για πολλούς από αυτούς αναμένεται η αύξησή του.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων. Αυτό θα συμβεί προς τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί και επισήμως, οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τουλάχιστον 2.596 νέα ζευγάρια βρήκαν το σπίτι τους και εκταμιεύθηκαν δάνεια συνολικού ποσού 246.806.615,05 ευρώ μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» με δικαιούχους νέους μέχρι 39 ετών, όπως τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Κοινωνική αντιπαροχή: Το Δημόσιο να ετοιμάζεται να διαμορφώσει 2.500 αναξιοποίητα ακίνητα για να τα διαθέσει σε πάνω από 5.000 νέους από 18 έως 39 ετών με φθηνό ή σχεδόν καθόλου ενοίκιο.

Στόχος είναι η ανέγερση συνολικά κοινωνικών κατοικιών σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,2 στρέμματα), στην Παιανία (20 στρέμματα), στη Λάρισα (40 στρέμματα), στην Ξάνθη (28 στρέμματα), στον Βόλο (74 στρέμματα), στη Χαλκιδική (42 στρέμματα), στην Άρτα (39 στρέμματα), στο Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και στις Σέρρες (12,5 στρέμματα).

Ήδη έχουν εντοπισθεί τα πρώτα δέκα οικόπεδα που μπορούν να περάσουν σε ιδιώτες – εργολάβους με γρήγορες διαδικασίες. Τα οικόπεδα θα διατεθούν σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα κατασκευασθούν από τις τεχνικές εταιρείες, τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, προκειμένου οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες, ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

Η μίσθωση της κοινωνικής κατοικίας θα γίνεται είτε μέσω ενός χαμηλού ενοικίου (που μπορεί να μηδενίζεται για ευάλωτες ομάδες) είτε με το μοντέλο rent to own (ενοικίαση με προοπτική αγοράς).Το ύψος του ενοικίου αλλά και τα κριτήρια των ενοικιαστών θα τα καθορίζει η ΔΥΠΑ.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Μέχρι στιγμής, σε 44 Δήμους έχουν υπαχθεί 383 ακίνητα ιδιοκτητών και 138 στεγασμένα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 1.000 νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον Δήμο Αθηναίων»: Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1.032.114€, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με εταίρο τον Δήμο Αθηναίων.

Στόχος είναι να ανακαινισθούν 70 διαμερίσματα και να διατεθούν, με σκοπό την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων που απειλούνται ή βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας.

Επίδομα στέγασης: Κάθε μήνα καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους – νέους εργαζόμενους, οικογένειες και ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Τον Δεκέμβριο δόθηκαν 29.704.339 ευρώ σε 244.976 δικαιούχους.



Ροη Ειδήσεων