Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΙωάννης Ηλίας: «Οραματίζομαι μια δημιουργική κοινωνία με διάλογο, ενότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό»

Ιωάννης Ηλίας: «Οραματίζομαι μια δημιουργική κοινωνία με διάλογο, ενότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό»

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Γενικός Γραμματέας Π.Ε.Δ.Α, Ιωάννης Ηλίας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο atticatimes.gr

Στην κορυφή της ατζέντας της νέας Δημοτικής Αρχής Ασπρόπυργου βρίσκονται δράσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την ασφάλεια των κατοίκων και των επιχειρήσεων, αλλά κι εκείνες που αφορούν σε μια νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα.

Ο Ιωάννης Ηλίας, Δήμαρχος Ασπροπύργου και Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Δ.Α στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη τονίζει «οραματίζομαι μια πόλη που θα ξεχωρίζει για το συλλογικό της όραμα, για τη συμμετοχή των πολιτών του, για το ανθρώπινο πρόσωπο και τη βιώσιμη, ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε συνοικία. Μια κοινωνία δημιουργική, που θα πορεύεται με διάλογο, με ενότητα, με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό».

Με ποιες δράσεις θα ξεκινήσετε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

I.H.: Οι δράσεις που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στην ασφάλεια των κατοίκων και των επιχειρήσεων, αλλά κι εκείνες που αφορούν σε μια νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα στο Δήμο μας, βρίσκονται ήδη στην κορυφή της ατζέντας της νέας Δημοτικής Αρχής του Ασπρόπυργου. Ήδη επικεντρωνόμαστε σε εκείνες τις δράσεις που κάνουν την πόλη μας πιο φιλική στο παιδί, στη μητέρα, στον πολίτη και στον επισκέπτη του Ασπρόπυργου. Απ΄ το Σχολείο ως την παιδική χαρά, απ΄ την καθαριότητα παντού, ως τις πλατείες και τους χώρους στάθμευσης. Στόχος μας είναι, να θεμελιωθεί στέρεα, να υλοποιηθεί με γοργό ρυθμό μια άλλη δημοτική πολιτική, ικανή να αλλάξει το τοπίο στον Ασπρόπυργο. Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό και σε κάθε συνοικία. Με το ίδιο βλέμμα αντιμετωπίζουμε και τις επιχειρηματικές ζώνες. Έχουμε συναίσθηση ότι, ο μεγαλύτερος κόμβος βιομηχανίας, ενέργειας, μεταποίησης και διαμετακομιστικού εμπορίου, σε όλη τη χώρα, ο τόπος στον οποίο παράγεται και από τον οποίο διακινείται πάνω από το ένα τέταρτο (1/4) του εθνικού πλούτου, ο τόπος που έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι αρωγός όσων έχουν επενδύσει στον τόπο μας, προκειμένου να είναι ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός, για νέες, εγχώριες αλλά και άμεσες, ξένες επενδύσεις. Διότι, αυτό θα σημάνει αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος στον τόπο μας.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στον Δήμο Ασπροπύργου, που χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα;

I.H.: Ήδη σας περιέγραψα τη σημαντικότερη παρέμβαση που θα εκδηλώσει ο Δήμος. Αλλάζοντας το τοπίο συνολικά, στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Υποχρεώνοντας όλους τους φορείς της Πολιτείας να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της ασφάλειας και της ευνομίας στον τόπο μας. Από εκεί και πέρα, συνειδητή απόφασή μου είναι, ο Δήμος να διαδραματίσει ρόλο συντονιστή, πολλαπλασιαστή, όλων εκείνων των παραγωγικών δυνάμεων, που δραστηριοποιούνται στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να διεκδικήσουμε, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τις υποδομές που δικαιούται ο τόπος μας, διαμορφώνοντας κίνητρα που θα τονώνουν διαρκώς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

 Ποια είναι τα στοιχεία που πιστεύετε ότι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της περιοχής;

I.H.: Ειλημμένη απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, να διαμορφώσει έναν έξυπνο, παραγωγικό και αποτελεσματικό Δήμο, που θα ρίξει στη μάχη της ανάπτυξης όσα, σύγχρονα  επιτεύγματα της τεχνολογίας, μπορούν να μεταβάλλουν την αποδοτικότητα του Δήμου και να στηρίξουν δραστικά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Μέσα από μια διαρκή διαβούλευση, μέσα από σχέσεις συνεργασίας, με απόλυτη διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία, μπορούμε να συνενώσουμε τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που διαθέτει ο τόπος μας, αλλάζοντας δραστικά το τοπίο στον Ασπρόπυργο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση στον Ασπρόπυργο και σύμφωνα νέες πληροφορίες μας έρχονται και άλλες επενδύσεις. Αυτό όμως θα φέρει και κάποιες επιβαρύνσεις στη πόλη.  Τι σκοπεύετε να ζητήσετε από τη πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων;

I.H.: Θα σας πω ευθέως ότι, μελετήσαμε το σύνολο της νομοθεσίας και ειδικά το Ν. 4936/2022. Αυτόν που φέρει τον τίτλο, «Εθνικός Κλιματικός Νόμος  – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή…, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος». Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες, επείγουσες δράσεις προετοιμασίας – ωριμότητας, προκειμένου, ως Δήμος, να μην είμαστε απόντες από καμιά ευκαιρία εθνικού, ευρωπαϊκού, ή συγχρηματοδοτούμενου πλαισίου, που θα χρηματοδοτήσει έργα και παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του Ασπρόπυργου, που αφενός θα σταθούν εμπόδιο σε νέες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και αφετέρου θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις υπάρχουσες.

 Αν και είναι νωρίς, πως οραματίζεστε τον Ασπρόπυργο στο τέλος της πενταετίας;

I.H.: Όντως είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο, θα σας πω ότι, με πρόγραμμα, με σκληρή δουλειά, με τη συμμετοχή των αιρετών και των πολιτών, με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσα από τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, το τέλος της πενταετίας θα βρει τον Ασπρόπυργο εκεί που του αξίζει. Δηλαδή, στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων των αναπτυξιακών φορέων της χώρας. Εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με το ρόλο που του ανέθεσαν να διαδραματίσει, ως ατμομηχανή της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, χωρίς ποτέ όμως να του δώσουν τα κατάλληλα εφόδια. Και σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία του τόπου μου, θα σας πω ότι οραματίζομαι μια πόλη που θα ξεχωρίζει για το συλλογικό της όραμα, για τη συμμετοχή των πολιτών του, για το ανθρώπινο πρόσωπο και τη βιώσιμη, ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε συνοικία. Μια κοινωνία δημιουργική, που θα πορεύεται με διάλογο, με ενότητα, με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό. Αθροίζοντας δυνάμεις, πολλαπλασιάζοντας τις θετικές προοπτικές μας, μακριά από τοξικές συμπεριφορές, σκόπιμες αφαιρέσεις και διαιρέσεις.



Ροη Ειδήσεων