Τετάρτη 8 Μαΐου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το...

Η Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου, με λήξη 15 Ιουνίου 2054, με το αρχικό επιτόκιο να βρίσκεται περίπου στα 4,3%.

Την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί μέσω 30ετούς ομολόγου ήταν το 2021, με την τελευταία έξοδο του Δημοσίου στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων να είναι τον περασμένο Ιανουάριο όταν και άντλήσε 4 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα συνολικά στοχεύει σε δανεισμό 10 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Το μέγεθος της νέας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Αυτή η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές με μία τόσο μακροχρόνια έκδοση διευκολύνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία «θετικές» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εταιρείες αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody’s Ratings επανέφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους.

Η Standard & Poors αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.



Ροη Ειδήσεων